i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave , Velp
Tags:

Herfstlaantje in Velp

vertelde op 19 oktober 2017 om 12:04 uur

Deze foto uit de jaren 30 roept direct een herfstsfeer op. Hij is in Velp gemaakt, maar waar precies of hoe deze straat nu heet, dat weten we niet. Wil jij jouw verhaal bij deze foto met ons delen? Laat dan een reactie achter.

Klik op de foto om deze te vergrotenFoto: collectie BHIC/ Fotopersbureau Het Zuiden (1638-001681)

 

Het zal een aangename herfstdag zijn geweest toen deze foto van een ‘herfstlaantje’ gemaakt werd. De bomen verliezen langzaam hun blad en de zon tekent donkere schaduwen op het pad. ‘Indian Summer’ in Velp. De foto is volgens de omschrijving gemaakt in 1935, in de richting van het Kapucijnenklooster. De twee heren bewegen zich juist in tegenovergestelde richting en lopen en fietsen de camera tegemoet.

Bestaat dit ‘herfstlaantje’ nog? Wat is de echte naam van deze straat? En is het er nog steeds zo prachtig tijdens zonnige herfstdagen? We hopen op reacties. Je kunt je verhaal kwijt in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubrieken 'Kijk naar Toen' in de Graafsche Courant en 'Foto van vroeger' in De Maas Driehoek, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (11)

Monique zei op 18 januari 2018 om 11:01 uur

Wat ik wel over deze foto kan vertellen is dat hij zeker niet in Velp bij het voormalig Kapucijnenklooster is gemaakt.. ALS de foto al in Velp gemaakt is, zou ik het eerder zoeken in de buurt van de huidige Bosschebaan.. (vroeger de steenweg, een weg gedekt met kasseien zoals rechts op de foto) Ik kan dan alleen het brede wandel/fietspad niet plaatsen.. (hoe kan ik sterk inzoomen op boerderij in de achtergrond? wordt nu meteen erg wazig)

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 18 januari 2018 om 11:10 uur

Dank voor je reactie, Monique! Je kunt dubbelklikken op de foto in de tekst om in te zoomen. Ook is deze foto terug te vinden in onze online beeldbank en wel hier: https://www.bhic.nl/foto/e6179d5e-45f9-11e3-aa5c-5ba18dd4da94. Ik zie dat daar (inmiddels) in de tekst staat dat het zou gaan om de Kastanjelaan in Velp, met op de achtergrond tussen de bomen het Vincentiuskerkje. Tussen de laan en het huis rechts op de achtergrond loopt, volgens het huidige bijschrift, de rijksweg Grave - 's-Hertogenbosch. Herken je de plek met deze aanvullende informatie?

monique zei op 18 januari 2018 om 11:29 uur

Goedemorgen,

Ik ken geen Kastanjelaan... behalve op het terrein van Dichterbij, maar daar is het niet.. volgens de beschrijving in de beeldbank van Dhr. Nefkens, gaat het om Grave.. hij zegt ook dat hij de rijksweg meent te herkennen (Met Bosschebaan in mijn beschrijving bedoel ik dezelfde weg) De Pegelbrug waar hij het over heeft, lag ook in Grave...

monique zei op 18 januari 2018 om 11:32 uur

Heb nog eens even ingezoomd op de foto, volgens mij heeft Dhr. Nefkens gelijk en is het huis in de achtergrond de oude marechausse kazerne in Grave, vlakbij de vroegere pegelbrug. Nog steeds kan ik dan de naam kastanjelaan niet plaatsen.. maar dan zou de foto gemaakt zijn in de buurt van de huidige Maria kapel in Grave.. vanuit Grave komend ligt het huis dan aan de rechterkant (staat er nog, vlgs. mij is de gevel met de ronde vormen in foto terug te zien..)

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 18 januari 2018 om 12:06 uur

Wat een speurtocht he, Monique. Leuk dat je er zo ver induikt! Kun je een link delen naar de beeldbank waarin je deze informatie gevonden hebt? Misschien zijn er nog anderen die ook graag meespeuren. In ieder geval lijkt het er dan op dat wat wij er nu bij hebben gezet in onze beeldbank niet helemaal (of helemaal niet) klopt. Nogmaals bedankt!

monique zei op 18 januari 2018 om 12:07 uur

Hallo Mathilde...
Ik kwam op de beeldbank nav wat jezelf hierboven deelt..

Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 18 januari 2018 om 12:24 uur

Mijn excuses Monique. Ik zie dat de heer Nefkens inderdaad in onze eigen beeldbank onder deze foto zijn reactie heeft geplaatst; ik dacht dat je bedoelde dat deze meneer zelf een beeldbank had ;-). Zijn uitleg bij deze foto staat dus inderdaad gewoon hier: https://www.bhic.nl/foto/e6179d5e-45f9-11e3-aa5c-5ba18dd4da94. Nogmaals bedankt!

monique zei op 18 januari 2018 om 12:57 uur

hallo Mathilde,

Inderdaad.. nu nog de tekst op de beeldbank aanpassen, het gaat inderdaad om Grave en niet om Velp.

Gerrit zei op 12 maart 2018 om 19:23 uur

het gaat om de wandelroute bij kasteel biljoen te velp gld. Op de foto staat rechts het boerenbedrijf, ik weet niet zeer of deze alsnog als landbouwbedrijf gebruikt wordt.

Monique zei op 13 maart 2018 om 10:02 uur

Nee, het is echt in Grave, kijk maar eens op de hierboven vermeldde link van de beeldbank, de beschrijving die meneer Nefkens daar geeft klopt helemaal...

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 maart 2018 om 17:09 uur

Het lijkt me inderdaad het beste om de Kastanjelaan in Grave aan te houden volgens de uitleg van de heer Nefkens. Die is daar in 1940 in de buurt geboren en heeft daar als kind gespeeld.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 september 2010 om 10:30 uur

Velp door de ogen van een Wandelaar

vertelde op 9 september 2010 om 14:30 uur

Rondwandeling door Velp

vertelde op 12 oktober 2015 om 10:08 uur

Zondagse herfst