
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Van het strokarton maakte Vader voor mij een vlieger, zonder gebruik van lijm; de vliegerlatjes werden via insnijdingen in het karton geschoven. Ook werd het gebruikt om er de looproute op te tekenen als we eropuit werden gestuurd om bij een klant iets op te halen of te brengen.
Ook voor het overtrekken van onderdelen van de kast voor een Friese staartklok (bij Dorus van de Logt Bitswijk) gebruikte Vader dit karton.
Bij het karrenmaken kwamen de spijkerzakken eveneens van pas: nadat de karwielen verwijderd waren, werd de karbak gekanteld en werd een complete spijkerzak over de vette aseinden geschoven. Zo’n spijkerzak is gemaakt van 0,6 mm dik, groen-geel strokarton in vier lagen. Een uitgeslagen kartonvel meet 0,42 x 1,46 meter.
De inhoud van een spijkerzak noemen we spijkers, maar de juiste benaming is draadnagels. Spijkers, zoals die bij de Kruisiging werden gebruikt, worden gesmeed. Daarom sloot de dorpssmid van Son op Goede Vrijdag zijn smederij, als blijk van medeleven. Op buurtschap Esdonk in Gemert wordt de Spijker Lieve Heer vereerd; hier kun je offeren met roestige spijkers.
Tijdens een natuurwandeling in Zuid-Limburg bleef onze groep bij een wegkruis staan en vroeg de gids: weet iemand welke Lieve Heer dit is? Ik zeg: “de Goede”. Want bij de Verkeerde Lieve Heer rust het hoofd op de linkerschouder. De gids vroeg verder of iemand wist of het een Belgische dan wel een Nederlandse Lieve Heer was? Niemand kon die vraag beantwoorden, dus moest hijzelf het antwoord geven: een Belgische, want hier is voor iedere voet een spijker gebruikt (de zuinige Nederlander gebruikt daar één spijker voor).
Bij een bezoek aan de abdijwinkel van het klooster Trappistinnen in Arnhem zag ik een Verkeerde Lieve Heer aan de muur hangen. Toen ik er met de aanwezige zuster over sprak, werd zij boos.
In 2001 bracht René Bastiaanse in het tv-programma De wandeling een bezoek aan de Bergeykse Dijk, een grensoverschrijdend natuurgebied Hageven-Plateaux. Aan deze dijk staat een bekende Verkeerde Lieve Heer, René vertelde over de houding. Een wandeling langs dit kruisbeeld heet “Het Verkeerde Lieve Heer wandelpad”.
In hetzelfde jaar bezochten wij tijdens onze studiereis naar Oostenrijk diverse kerkhoven en zagen op verschillende zerken het besproken Christuscorpus. Voor het schrijven van dit verhaal bezocht ik juli 2012 nogmaals dit gebied. Bij de receptie wees men mij op de afwezigheid van het corpus. De man vertelde dat het van de kruisbalk gevallen was, dus ik zeg: dat klopt niet. Christus is toch van het kruis genómen?
De spijkers uit 1847 bleken doorgeroest te zijn, het corpus lag voor restauratie voorlopig in de kast opgeslagen. Ik maakte er een foto van, nadat ik het op de tegelvloer had gelegd.