skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Herinneringen aan de Nachtegaallaan in Oss

In 1953 verhuisden mijn vader, mijn moeder, ik zelf als driejarige en mijn jongere zus Monique naar de Nachtegaallaan. Mijn moeder was toen zwanger van mijn jongste broer Rob. Ze woont hier nu nog steeds en ik ben in 1972 vandaaruit getrouwd en verhuisd naar de Schaepmanlaan in Oss.

Oss, de Nachtegaallaan begin jaren '50.Het was toen een nieuwe wijk en Nachtegaallaan 57 kreeg ons als tweede bewoner, na de familie Otjens. De straat was rond 1950 aangelegd als onderdeel van de Vogelwijk.

Deze wijk werd begrensd door de Burgemeester van de Elzenlaan aan de westelijke kant helemaal tot aan de Landweerstraat – de oude middeleeuwse oostelijke grens van Oss, vroeger beschermd door een landweer. Dit gebied stond tot aan die tijd bekend als Schayks Veld, genoemd naar het kleine gehucht Schayk dat halverwege tussen Oss en Berchem lag.

Er stond hier een middeleeuwse kapel die in 1925 was afgebrand. De naam Kapelsingel herinnert daar nog aan. De Vogelwijk omvatte de zuidelijke helft van het oude Schayks Veld. Niet ver van de kapel stond het ‘hagelkruis’, misschien zelf van nog oudere, Germaanse, oorsprong, dat zou kunnen verwijzen naar een runenteken dat inderdaad als een afzwering werd gebruikt tegen hagelschade. De Hagelkruisstraat is daar naar vernoemd.

Oss, Nachtegaallaan van bovenDe noordelijke grens van de Vogelwijk was de Berchemseweg en de zuidelijke grens de spoorlijn. Hier liep een pad, dat grotendeels nog aanwezig is, parallel met de Spoorlaan die rond die tijd werd doorgetrokken tot aan de Landweerstraat. Het grootste gedeelte van dit gebied bestond voorheen uit landbouwgronden. Het gebied werd doorsneden door de Teugenaarstraat – tot die tijd een zandpad. Waarschijnlijk genoemd naar de teugenaars die boten langs de Maas trokken en over dit pad weer terugliepen naar de Maas, ergens in de buurt van Cuijk?

Wij woonden dus op no. 57, het eerste huis met een plat dak, komende vanuit de Spoorlaan. Op de luchtfoto is dat het eerste huis aan de linkerkant. Wat ik me van de straat in de jaren ‘50 herinner, is dat er naast ons een stuk wei lag (met een paard erop). Langs de spoorlijn zelf was het nog een woestenij, wij noemden het ‘de kuilen’ omdat we daar in rond konden dolen.

Benieuwd naar Pauls verdere herinneringen aan de gezinnen die hier toen woonden, de winkels en de mensen die langs de deur kwamen? Lees dan hier verder.

Reacties (6)

Harrie otjens zei op 20 november 2017 om 22:27
Dit verhaal klopt niet. Mijnouders woonden in de Roodborststraat.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 november 2017 om 11:15
Misschien heeft er eerst een ander gezin Otjens gewoond?
Harrie otjens zei op 21 november 2017 om 13:34
Er was in Oss maar een gezin dat Otjens heette. zij woonden in de Klaphekkenstraat in bij Opa en Oma Otjens-Essens. Het gezin bestond uit vader (Harry) moeder (Jetty) Harrie, Marijke en Jos. Geboren in de Klaphekkenstraat. Daarna betrokken zij een nieuwbouwwoning in de roodborststraat nr 51. Daar werden Anja, Dick geboren, De overige kinderen werden niet in de Roodborststraat geboren teweten: Hugo, Titus en Hetty. zij werden geboren in de Kruisstraat op nr 53.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 21 november 2017 om 15:34
Dank voor je uitgebreide en overtuigende toelichting, Harrie! Ik zal Paul Budde, de auteur van het verhaal, je reacties doormailen.
Co Eppink zei op 25 januari 2018 om 12:51
Wie kan me informatie geven over het Chinees restaurant "Kota Radja", aan de Stationsstraat of de Molenstraat begin jaren 70 van de vorige eeuw. Het was de eerste afhaalchinees van Nederland in die tijd? En het werd gedreven door Wai-Ling Lo?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 26 januari 2018 om 13:27
Ik hoop dat er mensen reageren Co, die je wat meer zouden kunnen vertellen over dit restaurant. Zeker als ik lees dat het om de eerste afhaalchinees van Nederland zou zijn. Moet vast wel een mooi verhaal in zitten. Succes.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen