skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Herinneringen aan het Sint-Pauluscollege in Sterksel

Jos Vandeven
vertelde op 28 maart 2022
bijgewerkt op 21 december 2023
Ik ben in 1963 gearriveerd op het Sint-Pauluscollege en daar gebleven tot het ‘opgedoekt’ werd aan het einde van het schooljaar 1965. Eerst heb ik het gymnasium gedaan en later de ulo in Geldrop. Dat was een stuk beter voor me.

Met gemengde gevoelens denk ik terug aan deze tijd. Zoals ik wel eens zeg: van alles te veel, maar van de kwaliteit te weinig. Maar ik heb er veel geleerd. Ik zat in groep C waar Henk Oude Nijhuis en Franske Fransen de dienst uitmaakten. Ik herinner me ook nog namen als Frans Plaggenburg, Hein Ros en Leon Beek. Pater Van de Pol en Van den Brand (kantoor onder de trap) en Gerritsen waren toch wel de populairste paters op dat moment.

Ik heb de vrijheid genomen om de foto van Herman Peters van nummers te voorzien en misschien dat er iemand mij kan helpen om de namen te completeren?

Zelf heb ik al namen kunnen vinden bij de de nummers: 2 Wim van Gastel, 3 Leo Lubbers?, 4 Christ van Schijndel, 6 Jos v.d. Ven, 7 Harrie v.d. Eijnden, 12 Ton Weerepas, 13 frater Gerritsen.

Ik zoek dus nog namen bij de rest.

[De lijst met namen is al verder aangevuld. Zie de reacties onder dit verhaal. Waarvoor dank! - Red. BHIC]


1 Grimbergen?, 2 Wim van Gastel, 3 Leo Lubbers?, 4 Christ van Schijndel, 6 Jos v.d. Ven, 7 Harrie v.d. Eijnden, 10 Herman Peters, 11 Ad Meys, 12 Ton Weerepas, 13 frater Gerritsen


Ook bij de volgende foto’s ontbreken nog namen, Weet je ze, laat het me weten.


Seizoen 1963/64; V.l.n.r. staand: ?, Jos v.d.Ven, ?, ? en ? Zittend: ?, ?, Christ van schijndel, Harrie v.d. Eijnden, Albert van berkel en ?

 


Groep C; V.L.n.r.: Christ van Schijndel, Ton Weerepas, Franke Fransen en Jos vd.Ven

Reacties (11)

Ted Serne zei op 14 oktober 2022 om 12:29
3 Theo lubbers? Uit beverwijk? Castricum
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 oktober 2022 om 17:24
Bedankt voor je suggestie, Ted! We noteren zijn naam erbij.
Ted (theo) Serné zei op 26 oktober 2022 om 18:14
Haha... het is denk ik Leo Lubbers.
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 27 oktober 2022 om 06:15
Passen we dat ook aan ;) Dank!
Ton Weerepas zei op 16 mei 2023 om 17:06
Kan verder niet helpen met identificatie maar Jos vd Ven herinner ik me nog wel groeten Ton Weerepas vanuit hechtel-eksel belgie
Henk van Tilborg zei op 13 november 2023 om 08:05
k wil graag enige aanvullingen geven op wat nu toe geschreven is over het seminarie van de Witte Paters in Sterksel.

Jos van de Ven vermeldt in zijn “Herinneringen” het groepssysteem dat in Sterksel bestond. Ik wil daar een beetje meer over schrijven. Ook ik werd in 1959 in een van die groepen ingedeeld. Toen ik met kerstmis de diverse klasgenoten van mijn lagere school ontmoette, die ook naar een seminarie waren gegaan, bleek dat zoiets als een groepssysteem daar niet bestond. Het systeem in Sterksel was duidelijk heel modern voor die tijd.

Alle jongens van klas 1 tot en met 3 werden verdeeld over deze groepen. Iedere groep had een zgn. groepsleider, die uit klas 3 kwam. De dagelijks verplichte studie-uren van alle leerlingen vonden in groepsverband plaats. Er was dus geen pater die toezicht hield in zo’n studiezaal, maar de groep zelf droeg de verantwoording daarvoor. Als er teveel kabaal naar buiten kwam, verscheen meestal vrij snel een pater die even door het raampje keek of er ingegrepen moest worden, maar dat was uitzonderlijk.

Één keer in de week was er een groepsvergadering, waarin de afgelopen week besproken werd en ook afspraken gemaakt voor de nieuwe week, zoals de corveetaken. Bij die wekelijkse vergadering was wel een vaste pater aanwezig. Mijn herinnering is dat de groepsgrootte ongeveer 25-30 was.

Diverse paters gingen soms een stapje verder om onze tijd in Sterksel aangenaam te maken. Op hele mooie zomerdagen werden sommige van ons soms vroeg wakker gemaakt om alvast een duikje te nemen in de vijver, dus voordat de officiële dag begon. Een ander voorval was ook apart. Ik herinner me een avond laat in het jaar dat ik in bed lag te wachten tot het licht uitging. Ineens ging het gordijntje van mijn chambrette open en kwam een pater naar binnen met de vraag of ik wel eens rookte. Dat was een vreemde vraag, want ik zat in klas 2 en tweedeklassers mochten nog niet roken en derdeklassers alleen op zondag. Toen toverde hij ineens een zak snoepsigaretten tevoorschijn. Het was vlak voor Sinterklaas en hij ging met deze zak de hele slaapzaal af. Er kwam geen advies om opnieuw je tanden te gaan poetsen

Op het einde van mijn derde klas werden de jongens, waarvan vermoed werd dat ze een erkend gymnasium diploma konden halen, aangeraden om voor klassen 4 tot 6 verder te gaan in Santpoort. Het gymnasium Paulinum (nu Felisenum) in Velsen was een samenwerking van de Witte Paters in Santpoort met de orde van Mill Hill en was wel erkend. De opleiding in Sterksel was niet erkend en veel paters die lesgaven hadden geen officiële docentenopleiding genoten.
Later in Santpoort hoorde ik dat een aantal leerlingen van klas 6 in Sterksel zich aan het voorbereidden waren op een H.B.S. staatsexamen. De reden was een zorg bij hun ouders: teveel jongens gaven in deze tijd namelijk hun ideaal om missionaris te worden op (er veranderde veel in de jaren zestig) en dan is een echt diploma wel hard nodig. Van mijn eerste klas in Sterksel is uiteindelijk niemand doorgegaan naar het groot seminarie.

Op de woensdagmiddagen en in het weekend hadden we de vrijheid om te gaan wandelen en fietsen; dus zonder begeleiding. Ook dat was niet standaard op de andere seminaria in Brabant. We moesten dan wel met tenminste zijn drieën op pad. Ik vond dat merkwaardig omdat je niet met zijn drieën naast elkaar mag fietsen. Pas jaren later begreep ik dat deze regel ingegeven was door angst bij de paters voor “bijzondere” vriendschappen tussen twee jongens onderling.
Pieter Jan Stallen zei op 13 november 2023 om 13:49
Mooie herinneringen, Henk. Paar kleine toevoegingen: elke studiegroep had óók een assistent groepsleider, volgens mij standaard iemand uit klas 2. Leider en assistent-leider zaten achterin het lokaal. Ik herinner me wel dat er tijdens de studie-uren (vrijwel) altijd een pater door de gang liep te brevieren. Anekdote: Toen ik een keer tijdens de studie-uren samen met Ad Vlaar door het buitenraam was ontsnapt werden we mooi meteen op de cour gespot door pater Harding die vanuit de gang eenvoudig ook de cour kon zien. Hadden we niet op gerekend...
Het studie-systeem was behoorlijk effectief, ik kan me tenminste niemand herinneren die naast die uren ook nog apart 'huiswerk' zat te maken. Wat controle over gedrag betreft: in elk geval gedurende alle 3 de jaren dat ik in Sterksel was (1959-1961) moesten we onze briefpost OPEN in de brievenbus (links naast de ingang van de refter) doen.
Tenslotte: ik meen dat er in Velsen óók enkele witte paters les gaven, witte paters dus die ook formeel de juiste onderwijsbevoegdheid op hun terrein hadden.
Henk van Tilborg zei op 13 november 2023 om 17:36
Dat klopt, Pieter Jan, in Santpoort waren diverse paters wel bevoegd om les te geven.
Jouw naam herinner ik me uit de Sterksel tijd, ook die van Ad Vlaar.
Herman Peters zei op 20 december 2023 om 07:51
Aanvullng op groepsfoto Sterksel met Pater Gerritsen.
10: Herman Peters
11. Ad Meys
1. Grimbergen (?)
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 21 december 2023 om 10:25
Bedankt Herman, de namen zijn toegevoegd.
Piet van Ruiten zei op 30 december 2023 om 20:03
foto nr: 6 dat ben ik.
Was er van 63 tot 66 ,met de sluiting en gelijk einde van de school die in Someren was. De ambachtschool waar ik timmeren deed.
Na elke vakantie was er weer heimwee naar Sassenheim en naar huis, was nog jong.Maar durfde dat thuis niet te zeggen bang voor pa.
Dorpsgenoot Paul Blom deed ook dezelfde school .

Eigenlijk hoorde we er niet daar met de interne leerlingen die daar school hadden.
Een jaar later kwam er de Mulo in Valkenswaard ? bij.
Later na de sluiting van het college , was het moeilijk om thuis te wennen hoewel ik gelijk aan het werk moest zoals toen gewoon was.
Denk steeds nog terug aan die tijd en vooral de spellen en toneel wandeltochten die we daar hadden. Wandelclub De Muaga boys,
Heb nog steeds veel respect voor allen Paters en zusters ze deden het toch maar voor ons allemaal.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen