i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Tags:

Herinneringen aan schuilkelder en fietsenstalling in Rooij

vertelde op 28 september 2012 om 11:11 uur

Aan de hand van twee oude foto's komen herinneringen aan de schuilkelder en de fietsenstalling in Sint-Oedenrode weer tot leven.

Na de Tweede Wereldoorlog was de fiets voor de meeste mensen hét vervoermiddel om naar de kerk in het centrum te gaan. Toon Verschuijten (foto links) heeft hier in zijn handen de bonnetjes van de fietsenstalling, de kosten hiervan waren twee centen per fiets. De kerk is in volle gang, en aan de fietsen te zien in die tijd goed bezocht.

Rechts van hem staat Willem Willems met zijn vrouw Christina van de Velden. Willem was doodgraver, delfde ook de graven als het vroor en was klokkenluider. Hij zorgde ook voor het kerkhof, de kachels in de school en de perken rondom de kerk.

Jarenlang heeft hij uitstekend werk verricht voor de Kerk. Het gezin woonde dan ook in het Kerkstraatje vlakbij de Kerk. Bijna het gehele Kerkstraatje maakte in oorlogstijd gebruik van de verwarmingskelder die als schuilkelder diende.

De foto rechts is gemaakt voor de ingang van de kelder. Het gaas is ter bescherming voor de kinderen, zodat ze niet weg kunnen lopen. De vrouw rechts op de foto met baby is Loes Verschuijten Huijnen getrouwd met Toon Verschuijten met hun dochtertje Annemie.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: