skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Het beste paard van stal

Hier poseert de trotse meneer Wilms uit Schaijk met zijn prijswinnende paard tijdens de 35e Fokpaardendag in Oss. Dit plaatje is in 1956 door een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden geschoten en het aardige aan d├ęze foto is dat we ook iets van de omgeving kunnen zien waarin deze wedstrijd toen gehouden werd.

Fokpaardendag, Oss 1956 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000070) Fokpaardendag, Oss 1956 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC 1659-000070

 

Zie jij direct waar dit weiland gelegen is (of was)? Herken je het gebouwtje op de achtergrond en weet jij zo welke kerk we hier zien? We zijn benieuwd. Ken je de heer Wilms en zijn paarden of weet je meer over hoe het eraan toeging op zo’n Osse Fokpaardendag – wat maakte van een fokpaard bijvoorbeeld een echte winnaar? Ook dan horen we natuurlijk graag van je.

Kijk naar Toen

We nodigen je van harte uit om te reageren. Deel jouw verhaal in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (11)

John Blummel zei op 6 februari 2019 om 17:37
is de H.Hart- of Bloemskerk (genoemd naar bouwpastoor) in de vlashoek. Mogelijk dat de wei thans in gebruik is als kerkhof....in elk geval in die richting....
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 6 februari 2019 om 20:54
Dank voor deze eerste aanzet, John! Dan zijn we al enigszins op een spoor gezet.
Toon zei op 11 februari 2019 om 08:56
Deze foto is genomen in de kromstraat bij de boerderij van Toon van de Goor in de kromstraat tijdens de fokpaardendag in 1956 of 1957
C.v.d.Goor zei op 11 februari 2019 om 12:37
Op het weiland van fam. van de Goor. Begrensd door Kromstraat, Hoefstraat, (ut Strutje) en Amsteleind. In het huis op de hoek Kromstraat-Hoefstraat woonde de fam. Hesling. In de schuur was de tassenmakerij. Later verhuis naar Berghem. Daarna woonde er Appie Bouwman en in de schuur werden de snacks bereid.
Daarnaast woonde de fam. Megens. Deze huizen noemden wij de paddenstoelhuizen.
Daarnaast woonde fam. van der Loop.
Iets verderop lag het voetbalterrein van v.v. Margriet.

schuur de tassenmakerij. Later verhuisd naar Berghem
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2019 om 13:25
Bedankt Toon en C.v.d.Goor, dan hebben we weer veel meer informatie over deze foto. En C.v.d.Goor, is dat de bekende Appie Bouwman uit Oss? Van de friet en de gehaktballen?
john blummel zei op 11 februari 2019 om 13:32
D'n opperkonthamer van Oss, dun OssenBouwmanbal:) inderdaad...De Konthamers (carnavalsband) repeteerden lange tijd in "de keuken" van Appie.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 11 februari 2019 om 16:12
Ah wat een mooie wetenswaardigheid weer! Dank voor deze aanvulling, John.
Mevr. Boeijen - Van de Goor (telefonisch) zei op 14 februari 2019 om 12:02
Mevrouw is een dochter van Van de Goor. Ze heeft goede herinneringen aan de Kromstraat en kan er uitgebreid over vertellen.

Over de foto vertelde ze het volgende: op de achtergrond zie je de Bloemskerk, zoals zij die noemden; hier zijn alle zes de kinderen gedoopt. De familie stond bekend als goede paardenfokkers en hun weiland lag centraal in Oss. Hier was ruimte om wedstrijden te organiseren. Jaarlijks was er een fokpaardendag, en ook een koeienfokdag. Boeren uit de omgeving kwamen met hun beste dieren naar zo'n dag. Het was voor hen echt een uitje. Er stonden dan ook kraampjes waar van alles verkocht werd.

Ze kan zich herinneren dat er een keer een oud kraampje was waar een lange rij boeren stond om iets te kopen. Ze wisten niet wat. Toen vader daar een zak kocht en deze opende, was hij zeer verbaasd daar aardappelen in te vinden. Die aten ze immers altijd al! De verkoper was de inmiddels bekende Appie Bouwman, die daar op het weiland begon met een heel klein kraampje. Daarvoor was hij vertegenwoordiger in beschuit. Mevrouw herinnert zich zijn busje, dit stond bij de familie in de schuur, met daarop de tekst: 'Biemans beschuit, ze vliegen eruit!'

Op de foto zie je dat de manen van het paard zijn ingevlochten. De kinderen mochten daarbij helpen. Bij het invlechten werden gekleurde restjes wol ingevlochten voor een kleurrijk kapsel. Vader stond dan op een oude keukenstoel om de manen in te vlechten.

In een van de paddestoelwoningen woonde inderdaad de familie Hesling, die daar hun - nu nog steeds verkochte - (fiets)tassen maakten. Deze woningen staan er nog. Iemand schreef in De Sleutel dat het kerkhof op de plek van het weiland is gekomen, maar dat was er toen ook al. Mevrouw herinnert zich dat er bij een begrafenis een zwarte koets voorbij reed, getrokken door paarden.

In de jaren 60 zijn de boerderij en de weilanden weggekocht voor de aanleg van de Vlashoek. Bij latere stadsuitbreidingen was het beleid veranderd, waardoor bijvoorbeeld de oude boerderijen aan de Amsteleindstraat zijn blijven staan.
Mathilde Min
Mathilde Min bhic zei op 15 februari 2019 om 12:26
Mevrouw Riek Boeijen - van de Goor stuurde ons ook nog een aantal foto's, van de familie Van de Goor en van de boerderij aan de Kromstraat. Deze zal ik hier plaatsen. Veel dank voor het delen!

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/boerderij-aan-de-kromstraat.jpg" title="De boerderij aan de Kromstraat, foto van familie Van de Goor, Oss" width="550" height="240" border="0">

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/familiefoto-s-familie-van-de-goor.jpg" title="Familiefoto's Van de Goor, Oss" width="550" height="550" border="0">
Nellie de Groot zei op 12 maart 2019 om 09:58
Ik dacht dat de kerk, op de achtergrond, de H. Hart kerk in de Kromstraat in Oss is.
Het huis ligt aan de Hoefstraat.
Het weiland was, denk ik, hoek Kromstraat/Hoefstraat.
john blummel zei op 12 maart 2019 om 10:06
Hoeft u niet te denken, het is de H. Hart (Bloem's) kerk in Oss zoals primair opgemerkt:)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen