
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Arnoldus Jozephus Meijer staat te boek als “Nederlands fascistisch politicus” maar zijn verhaal is veelomvattender dan dat. Geboren als de jongste in een welgesteld gezin van acht kinderen, in 1905 in Haarlemmermeer, gaat hij op jeugdige leeftijd naar een priesteropleiding in Warmond. Halverwege die opleiding besluiten zijn geestelijke superieuren Meijer tot de lekenstand terug te plaatsen. “Slechte gezondheidstoestand” luidt de officiële verklaring maar Meijers grote belangstelling voor de politiek heeft er waarschijnlijk veel meer mee te maken. Meijer staat in die periode sterk onder de invloed van de rk-priester Wouter Lutkie, op zijn beurt een groot bewonderaar van Mussolini.
Na zijn afgebroken priesteropleiding stort Meijer zich volledig op de politiek en richt – precies op zijn 29ste verjaardag – op 5 mei 1934 Zwart Front op, met Oisterwijk als hoofdkwartier. In dit dorp krijgt de partij enkele honderden leden, vooral middenstanders en werkloze en ongeorganiseerde arbeiders. Waar deze katholiek-fascistische en antisemitische beweging bij de kamerverkiezingen van 1937 landelijk nauwelijks iets doen (0,2 procent) behaalt de partij in Oisterwijk ruim 21 procent. Ondertussen neemt Meijer steeds meer afstand van het Italiaans fascisme; hij wil naar een Heel-Nederlandse beweging.
Daarom ontbindt hij Zwart Front en richt het Nationaal Front op. Met deze beweging staakt Meijer zijn aanvallen op de Joden maar veroordeelt wel weer de Februaristaking in scherpe bewoordingen. Zijn nieuwe doelstelling is samen met de Duitsers het communisme bestrijden. Daarbij stelt hij zoveel voorwaarden en eisen dat de Duitsers daar niets voor voelen en uiteindelijk Nationaal Front verbieden.
Na de bevrijding van het zuiden wordt Meijer op 27 oktober 1944 geïnterneerd in Kamp Vught. Na enkele maanden ontsnapt hij en duikt onder. Hij probeert te onderhandelen met justitie en schrijft een boek, “Alles voor het Vaderland”. Uiteindelijk krijgt hij vier jaar gevangenisstraf. Na zijn ontslag uit de gevangenis in 1948 begint Meijer in Oisterwijk een champignonkwekerij, later gevolgd door het bedrijf De Rosep. Hij overlijdt in 1965 op zestigjarige leeftijd.
Er zijn historici die teleurgesteld zijn in de actie van de Oisterwijkse parochie om tot ontruiming over te gaan, want – zo stellen zij - het graf en de verhalen achter Arnold Meijer hebben historische betekenis voor Oisterwijk. Maar volgens de parochie wil de familie de grafrechten niet verlengen en wordt in zo’n geval een graf altijd geruimd. Maandag 27 juni 2016 heeft de ontruiming plaatsgevonden.
Het archief Zwart en Nationaal Front, 1934 - 1941 – met daarin verschillende stukken van en over Meijer – is aanwezig bij het BHIC in Den Bosch. Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2041 niet zonder meer openbaar zijn.