skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Het bewogen leven van Arnold Meijer

Hij heeft een veelbewogen leven gehad en het ziet er naar uit dat dat na zijn dood niet minder wordt: het graf van Arnold Meijer op de Oisterwijkse begraafplaats is geruimd en ook dat gebeurt niet zonder commotie.

Arnold Meijer op de kaft van het boek

Arnoldus Jozephus Meijer staat te boek als “Nederlands fascistisch politicus” maar zijn verhaal is veelomvattender dan dat. Geboren als de jongste in een welgesteld gezin van acht kinderen, in 1905 in Haarlemmermeer, gaat hij op jeugdige leeftijd naar een priesteropleiding in Warmond. Halverwege die opleiding besluiten zijn geestelijke superieuren Meijer tot de lekenstand terug te plaatsen. “Slechte gezondheidstoestand” luidt de officiële verklaring maar Meijers grote belangstelling voor de politiek heeft er waarschijnlijk veel meer mee te maken. Meijer staat in die periode sterk onder de invloed van de rk-priester Wouter Lutkie, op zijn beurt een groot bewonderaar van Mussolini.

Na zijn afgebroken priesteropleiding stort Meijer zich volledig op de politiek en richt – precies op zijn 29ste verjaardag – op 5 mei 1934 Zwart Front op, met Oisterwijk als hoofdkwartier. In dit dorp krijgt de partij enkele honderden leden, vooral middenstanders en werkloze en ongeorganiseerde arbeiders. Waar deze katholiek-fascistische en antisemitische beweging bij de kamerverkiezingen van 1937 landelijk nauwelijks iets doen (0,2 procent) behaalt de partij in Oisterwijk ruim 21 procent. Ondertussen neemt Meijer steeds meer afstand van het Italiaans fascisme; hij wil naar een Heel-Nederlandse beweging. 

Daarom ontbindt hij Zwart Front en richt het Nationaal Front op. Met deze beweging staakt Meijer zijn aanvallen op de Joden maar veroordeelt wel weer de Februaristaking in scherpe bewoordingen. Zijn nieuwe doelstelling is samen met de Duitsers het communisme bestrijden. Daarbij stelt hij zoveel voorwaarden en eisen dat de Duitsers daar niets voor voelen en uiteindelijk Nationaal Front verbieden.

Na de bevrijding van het zuiden wordt Meijer op 27 oktober 1944 geïnterneerd in Kamp Vught. Na enkele maanden ontsnapt hij en duikt onder. Hij probeert te onderhandelen met justitie en schrijft een boek, “Alles voor het Vaderland”. Uiteindelijk krijgt hij vier jaar gevangenisstraf. Na zijn ontslag uit de gevangenis in 1948 begint Meijer in Oisterwijk een champignonkwekerij, later gevolgd door het bedrijf De Rosep. Hij overlijdt in 1965 op zestigjarige leeftijd.

Er zijn historici die teleurgesteld zijn in de actie van de Oisterwijkse parochie om tot ontruiming over te gaan, want – zo stellen zij - het graf en de verhalen achter Arnold Meijer hebben historische betekenis voor Oisterwijk. Maar volgens de parochie wil de familie de grafrechten niet verlengen en wordt in zo’n geval een graf altijd geruimd. Maandag 27 juni 2016 heeft de ontruiming plaatsgevonden.  

Het archief Zwart en Nationaal Front, 1934 - 1941 – met daarin verschillende stukken van en over Meijer – is aanwezig bij het BHIC in Den Bosch. Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2041 niet zonder meer openbaar zijn.

Reacties (19)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 juli 2016 om 23:00
En zo'n graf kan dan niet op de monumentenlijst?
Ik ben zo-wie-zo voorstander van behoud van bijzondere graven.
Maar dat is uiteraard een persoonlijke mening.
Behoud van historie is best belangrijk voor mensen al word dat in deze vooruit stuwende maatschappij dikwijls onderkend.
PJ VAN DEN ELSEN zei op 26 februari 2018 om 16:39
Het verhaal hierover is nog niet af !
Mijn zus, wonend in Zuidafrika heeft zelfs de grafrechten nog betaald, omdat zij ook vond dat historie bewaard moet blijven.
Maar de fariseeërs van die Oisterwijkse parochie, waar Arnold Meijer begraven ligt,
Hebben het geld snel teruggeboekt, zodat ze het graf stiekem konden ruimen!
Dat noem ik nou Katholieke huichelarij
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 10:28
Bedankt voor je reactie, P.J. van den Elsen. Mooi ook om te lezen dat je zus die zo ver weg woont nog zorgen heeft over de monumenten van Oisterwijk.

Hebben jullie nog speciale banden met deze plaats?
PJ VAN DEN ELSEN zei op 27 februari 2018 om 14:50
Hallo Marilou, nee we hebben geen speciale banden met Oisterwijk, we komen uit Tilburg. Onze Pa was fan van Arnold Meijer en ‘s-zondag gingen we vaak wandelen en dan ook naar Oisterwijk waar Arnold Meijer ‘n championkwekerij had. Ik herinner me dat in zijn huis “De Blokhut” ‘n levensgrote openhaard was.
En later was Arnold Meijer de oprichter van restaurant “De Roseph” die trouwens vernoemd is naar z’n woning, schuin aan de overzijde.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 15:21
Ah, dank voor je toelichting! De Rosep floreert nog steeds, getuige hun website:

http://rosep.com/nl/
Paul Cornelissen zei op 4 mei 2021 om 23:48
PJ VAN DEN ELSEN schreef hierboven in twee reacties: "Het verhaal hierover is nog niet af !
Mijn zus, wonend in Zuidafrika heeft zelfs de grafrechten nog betaald, omdat zij ook vond dat historie bewaard moet blijven.
Maar de fariseeërs van die Oisterwijkse parochie, waar Arnold Meijer begraven ligt, hebben het geld snel teruggeboekt, zodat ze het graf stiekem konden ruimen!
Dat noem ik nou Katholieke huichelarij."

....en.....

"Onze Pa was fan van Arnold Meijer en ‘s-zondag gingen we vaak wandelen en dan ook naar Oisterwijk waar Arnold Meijer ‘n championkwekerij had. Ik herinner me dat in zijn huis “De Blokhut” ‘n levensgrote openhaard was.
En later was Arnold Meijer de oprichter van restaurant “De Roseph” die trouwens vernoemd is naar z’n woning, schuin aan de overzijde."

Best bijzonder en huiveringwekkend, dat deze zoon of dochter van een Arnold Meijer-fan (dat valt hem of haar natuurlijk niet aan te rekenen) zich hier nog over opwindt. Sommige oude en verderfelijke sentimenten doven maar langzaam uit.
PEER VAN DEN ELSEN zei op 20 juli 2021 om 23:58
Beste Paul,
Ik wind me niet op.
Ik breng feiten te berde.
Bovendien ben ik ‘n realist en zéker geen facist.
N.Wennekes zei op 21 oktober 2022 om 00:10
Mijn grootvader was de boekhouder van Arnold Meijer, op het bedrijf in Oisterwijk. Mijn vader is er geboren. Van mijn oma veel verhalen gehoord over deze periode.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 oktober 2022 om 02:03
@N.Wennekes , Ik zou zeggen barst los met die verhalen , hier .
Ik ben een & al oor.
Beter gezegd ik ben benieuwd het te lezen.
Peer van den Elsen zei op 21 oktober 2022 om 08:31
Beste hr/mevr Wennekes,
Ik ben ook best benieuwd naar de verhalen van die tijd.
N.Wennekes zei op 22 oktober 2022 om 09:34
Als ik het goed heb hebben mijn grootvader en Arnold Meijer elkaar ontmoet toen ze op het seminarie studeerden. Stevig katholiek. Beiden zijn er uit gestapt. Uiteindelijk is mijn grootvader op het landbouwbedrijf van Arnold Meijer gaan werken, en woonde daar ook in een houten huis/blokhut. De verhalen die ik ken zijn meer anekdotes. Zou zou hij eens een schoen hebben verloren van Arnold Meijer toen hij die moest ophalen bij de schoenmaker, Arnold Meijer kwaad. Mijn oma, die het niet zo op Meijer had zei " maak je niet druk, had die andere schoen toch ook weg gegooid". En ze maakte een slechte cake voor Meijer toen die haar vroeg om er een te maken. Ook vaak brood bakken in een houtoven op het terrein. Wat er ook eens gebeurd zou zijn (ze was wel al erg oud toen ze dit vertelde, weet niet of het klopt) dat er op een nacht, ze was alleen, op de deur werd gebonkt. Ze verwachte niemand en durfde niet open te doen, en nam haar baby (oom van mij) op de arm om misschien via een raam weg te vluchten oid. Toen klonk er een stem in het Duits: "geen angst hebben, we zijn goede mensen, we zijn Russen, kunnen we iets drinken of eten?". Die hadden de hele nacht gelopen en hadden bloedende voeten, die ze heeft verzorgd. Misschien Russen/Georgiërs/Oekraïeners die voor de Nazi's vochten (dat kwam voor) en in Nederland verzeild waren geraakt? Krijgsgevangenen?
Ze besefte trouwens wel dat de oorlog een verloren zaak voor Duitsland zou zijn en zei tegen mijn grootvader "na de oorlog hangen ze jullie allemaal op". Dat gebeurde niet, maar Arnold Meijer werd wel opgepakt. Mijn grootvader werd opgehaald om zogenaamd documenten van het bedrijf van Meijer aan de nieuwe autoriteiten ter beschikking te stellen, maar werd naar de gevangenis afgevoerd. Mijn oma alleen, met een kind en hoogzwanger van mijn vader. Ze kon wel op het terrein van Meijer blijven wonen en liet mijn oom (ze zei mijn vader, maar die zal als pasgeborene dat nooit hebben kunnen doen) iedere ochtend eieren uit het kippenhok halen (hij kon als peuter makkelijk het kippenhok in) voordat overheidsdiensten, die beslag op het bedrijf van Meijer hadden gelegd, deze zouden meenemen. Ook was er een verhaal dat ze een tijdje in het huis van Meijer zat (maar was misschien nog tijdens de oorlog) en de open haard stevig stookte, met als gevolg dat grote hammen, die blijkbaar in de schoorsteen gerookt werden, onverwacht naar beneden ploften.
Mijn grootvader is nooit veroordeeld en vrijgelaten en bij de reclassering gaan werken in Limburg. Af en toe hebben ze Arnold Meijer nog wel opgezocht in Oisterwijk, totdat hij overleed in in 1965. Ik heb af en toe bij mijn oma ook nog boeken doorgebladerd uit die tijd, Wouter Lutkie e.d. van uitgeverij "De Bezem".
André van Noort zei op 13 november 2022 om 22:57
Ricus Wennekes en Arnold Meijer kenden elkaar van het Groot Seminarie Warmond. Wennekes zwaaide al in een vroeg stadium af. Meijer was bijna bij het priesterschap, maar een persoonlijk conflict met de preses van het seminarie deed hem de das om. Wennekes en Meijer hebben elkaar later weer ontmoet. Lees hiervoor mijn biografie 'Storm op den Staat!' Arnold Meijer (1905-1965) Een biografie van een fascistenleider. Het boek kan worden besteld bij Uitgeverij Verloren.6
Geert zei op 14 november 2022 om 09:38
Ik ga meteen bestellen !! Zeer benieuwd. Wij hebben een recreatiewoning op de voormalige Rosep-camping (nu: Parckven). Besmette grond wat mij betreft.
André van Noort zei op 14 november 2022 om 10:06
Dank je wel Marilou, ik ben voor mijn onderzoek naar Arnold Meijer vele malen bij jullie geweest. Ik heb er een fijne tijd gehad. Vele complimenten voor de geweldige dienstverlening!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 november 2022 om 08:54
Dank je wel voor je aardige woorden, André, wat leuk om te horen. Ik geef het door aan mijn collega's!
Klaas Castelein zei op 12 juni 2023 om 21:56
Ik wil iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan deze correspondentie.

Ik ben heel erg benieuwd naar de biografie over Arnold Meijer van André van Noort en zal dit boek zeker gaan aanschaffen en bestuderen!

Verder ben ik het volledig met André eens dat de dienstverlening bij het BHIC super is. Samen met mijn co-auteur Michel Wenting heb ik tweemaal onderzoek verricht bij het BHIC en het is werkelijk een voorrecht om in dit centrum onderzoek te doen. Het BHIC ademt historie en de medewerkers zijn heel klantgericht en professioneel. Een groot compliment voor jou, Marilou, en jouw collega's!

Wij hebben voor ons boek 'The Dutch Resistance' specifiek onderzoek verricht naar het uniform van de Grauwe Vendels (GV), de partijmilitie van het Nationaal Front (NF). Dankzij het archief bij het BHIC hebben we dit partij-uniform kunnen reconstrueren. Zover we konden nagaan, was dit nog niet eerder gebeurd. Ons boek kan worden besteld via Bol.com:

https://www.bol.com/nl/nl/p/elite-the-dutch-resistance-1940-45/9300000027573405/?bltgh=oPxbQ9k3jXswSVbt9kBGag.2_6.7.ProductTitle
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 juni 2023 om 16:01
Jeetje Klaas, hartelijk dank voor je overweldigende compliment; ik heb het met liefde onder mijn collega's verspreid :) En dank ook voor de aanvullingen op dit verhaal.
Klaas Castelein zei op 14 juni 2023 om 07:18
Graag gedaan, Marilou! :-)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen