skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Het bewogen leven van Arnold Meijer

Hij heeft een veelbewogen leven gehad en het ziet er naar uit dat dat na zijn dood niet minder wordt: het graf van Arnold Meijer op de Oisterwijkse begraafplaats is geruimd en ook dat gebeurt niet zonder commotie.

Arnold Meijer op de kaft van het boek

Arnoldus Jozephus Meijer staat te boek als “Nederlands fascistisch politicus” maar zijn verhaal is veelomvattender dan dat. Geboren als de jongste in een welgesteld gezin van acht kinderen, in 1905 in Haarlemmermeer, gaat hij op jeugdige leeftijd naar een priesteropleiding in Warmond. Halverwege die opleiding besluiten zijn geestelijke superieuren Meijer tot de lekenstand terug te plaatsen. “Slechte gezondheidstoestand” luidt de officiële verklaring maar Meijers grote belangstelling voor de politiek heeft er waarschijnlijk veel meer mee te maken. Meijer staat in die periode sterk onder de invloed van de rk-priester Wouter Lutkie, op zijn beurt een groot bewonderaar van Mussolini.

Na zijn afgebroken priesteropleiding stort Meijer zich volledig op de politiek en richt – precies op zijn 29ste verjaardag – op 5 mei 1934 Zwart Front op, met Oisterwijk als hoofdkwartier. In dit dorp krijgt de partij enkele honderden leden, vooral middenstanders en werkloze en ongeorganiseerde arbeiders. Waar deze katholiek-fascistische en antisemitische beweging bij de kamerverkiezingen van 1937 landelijk nauwelijks iets doen (0,2 procent) behaalt de partij in Oisterwijk ruim 21 procent. Ondertussen neemt Meijer steeds meer afstand van het Italiaans fascisme; hij wil naar een Heel-Nederlandse beweging. 

Daarom ontbindt hij Zwart Front en richt het Nationaal Front op. Met deze beweging staakt Meijer zijn aanvallen op de Joden maar veroordeelt wel weer de Februaristaking in scherpe bewoordingen. Zijn nieuwe doelstelling is samen met de Duitsers het communisme bestrijden. Daarbij stelt hij zoveel voorwaarden en eisen dat de Duitsers daar niets voor voelen en uiteindelijk Nationaal Front verbieden.

Na de bevrijding van het zuiden wordt Meijer op 27 oktober 1944 geïnterneerd in Kamp Vught. Na enkele maanden ontsnapt hij en duikt onder. Hij probeert te onderhandelen met justitie en schrijft een boek, “Alles voor het Vaderland”. Uiteindelijk krijgt hij vier jaar gevangenisstraf. Na zijn ontslag uit de gevangenis in 1948 begint Meijer in Oisterwijk een champignonkwekerij, later gevolgd door het bedrijf De Rosep. Hij overlijdt in 1965 op zestigjarige leeftijd.

Er zijn historici die teleurgesteld zijn in de actie van de Oisterwijkse parochie om tot ontruiming over te gaan, want – zo stellen zij - het graf en de verhalen achter Arnold Meijer hebben historische betekenis voor Oisterwijk. Maar volgens de parochie wil de familie de grafrechten niet verlengen en wordt in zo’n geval een graf altijd geruimd. Maandag 27 juni 2016 heeft de ontruiming plaatsgevonden.  

Het archief Zwart en Nationaal Front, 1934 - 1941 – met daarin verschillende stukken van en over Meijer – is aanwezig bij het BHIC in Den Bosch. Deze toegang bevat een of meer stukken die tot 1 januari 2041 niet zonder meer openbaar zijn.

Reacties (7)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 5 juli 2016 om 23:00
En zo'n graf kan dan niet op de monumentenlijst?
Ik ben zo-wie-zo voorstander van behoud van bijzondere graven.
Maar dat is uiteraard een persoonlijke mening.
Behoud van historie is best belangrijk voor mensen al word dat in deze vooruit stuwende maatschappij dikwijls onderkend.
PJ VAN DEN ELSEN zei op 26 februari 2018 om 16:39
Het verhaal hierover is nog niet af !
Mijn zus, wonend in Zuidafrika heeft zelfs de grafrechten nog betaald, omdat zij ook vond dat historie bewaard moet blijven.
Maar de fariseeërs van die Oisterwijkse parochie, waar Arnold Meijer begraven ligt,
Hebben het geld snel teruggeboekt, zodat ze het graf stiekem konden ruimen!
Dat noem ik nou Katholieke huichelarij
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 10:28
Bedankt voor je reactie, P.J. van den Elsen. Mooi ook om te lezen dat je zus die zo ver weg woont nog zorgen heeft over de monumenten van Oisterwijk.

Hebben jullie nog speciale banden met deze plaats?
PJ VAN DEN ELSEN zei op 27 februari 2018 om 14:50
Hallo Marilou, nee we hebben geen speciale banden met Oisterwijk, we komen uit Tilburg. Onze Pa was fan van Arnold Meijer en ‘s-zondag gingen we vaak wandelen en dan ook naar Oisterwijk waar Arnold Meijer ‘n championkwekerij had. Ik herinner me dat in zijn huis “De Blokhut” ‘n levensgrote openhaard was.
En later was Arnold Meijer de oprichter van restaurant “De Roseph” die trouwens vernoemd is naar z’n woning, schuin aan de overzijde.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 februari 2018 om 15:21
Ah, dank voor je toelichting! De Rosep floreert nog steeds, getuige hun website:

http://rosep.com/nl/
Paul Cornelissen zei op 4 mei 2021 om 23:48
PJ VAN DEN ELSEN schreef hierboven in twee reacties: "Het verhaal hierover is nog niet af !
Mijn zus, wonend in Zuidafrika heeft zelfs de grafrechten nog betaald, omdat zij ook vond dat historie bewaard moet blijven.
Maar de fariseeërs van die Oisterwijkse parochie, waar Arnold Meijer begraven ligt, hebben het geld snel teruggeboekt, zodat ze het graf stiekem konden ruimen!
Dat noem ik nou Katholieke huichelarij."

....en.....

"Onze Pa was fan van Arnold Meijer en ‘s-zondag gingen we vaak wandelen en dan ook naar Oisterwijk waar Arnold Meijer ‘n championkwekerij had. Ik herinner me dat in zijn huis “De Blokhut” ‘n levensgrote openhaard was.
En later was Arnold Meijer de oprichter van restaurant “De Roseph” die trouwens vernoemd is naar z’n woning, schuin aan de overzijde."

Best bijzonder en huiveringwekkend, dat deze zoon of dochter van een Arnold Meijer-fan (dat valt hem of haar natuurlijk niet aan te rekenen) zich hier nog over opwindt. Sommige oude en verderfelijke sentimenten doven maar langzaam uit.
PEER VAN DEN ELSEN zei op 20 juli 2021 om 23:58
Beste Paul,
Ik wind me niet op.
Ik breng feiten te berde.
Bovendien ben ik ‘n realist en zéker geen facist.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!