i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Loon op Zand
Periode: 1925 - 1994
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 22 juni 2012 om 09:28 uur

De Broeders van Maastricht hadden hun buitengoed laten bouwen in de bosrijke omgeving aan het einde van de Kloosterweg, net buiten Waalwijk, aan de Zandberg 6 in Kaatsheuvel. Pastoor Van Riel zegende het broederhuis in op 30 september 1925. Waarschijnlijk was het ontwerp van architect Lambriex.

Kaatsheuvel, Broederhuis, 1925. Foto: Kees Klein.

De broeders hebben het huis lang als buitenhuis in gebruik gehad en als vakantiehuis voor de jongens. In 1994 is het verkocht. In dat jaar kwamen er onderkelderde uitbreidingen en verbouwingen, werden ramen en gevelindeling gewijzigd en dakkapellen geplaatst. De veranda is gesloopt, maar de totaalindruk bleef gehandhaafd. In 2004 is het pand uitgebreid.

Kaatsheuvel, Broederhuis, 2010. Foto: B. Smeets.

Het vriendelijke, bakstenen huis wordt nog steeds Broederhuis genoemd. Het huis telt een bouwlaag en heeft een opvallend geknikt en met pannen belegd tentdak. Het heeft brede vensters. Het ligt idyllisch in het zogenaamde Broederbos met dennen en rododendrons, waarin de broeders zelfs een ven groeven. De eerste foto toont het huis op de dag dat het werd ingezegend, de tweede zoals de situatie was in 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Harry Rouwenhoff zei op 13 januari 2020 om 15:24 uur

Momenteel ben ik bezig met een stamboom van mijn vader:
Franciscus Johannes Maria Rouwenhoff (geboren 04-12-1920 overleden 02-11-1999). Op zijn 14e is hij voor een periode van 3 jaar naar Loon op Zand vertrokken. Ik heb het vermoeden dat hij in een van de juvenaten heeft verbleven, daar er sprake was volgens mijn moeder van een "soort priesteropleiding". Kunt u misschien nagaan of hij ooit in uw klooster is geweest. En zo ja, kunt u als dat beschikbaar is een kopie inschrijfgegevens opsturen?
Ik hoor graag van u onder dankzegging voor de genomen moeite,
Met vriendelijke groet,
Harry Rouwenhoff

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: