i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Periode: 1865 - 1968
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 11 oktober 2012 om 13:27 uur

Toen de stichter en beheerder van Instituut Sandeling, een pension voor ‘deftige jonge heren’, overleed en het instituut werd opgeheven, vroeg pastoor P.J. Kuylen van de Sint Annaparochie de Broeders van Saint Louis om dit hiaat op te vullen. Op aandrang van de pastoor stelde de gemeenteraad de gebouwen op 12 juni 1865 gratis ter beschikking, zodat de broeders 29 juli van dat jaar met hun onderwijstaak konden beginnen.

Roosendaal, Moederhuis Sainte Marie. Foto: Collectie Jan Smits

 Roosendaal, Moederhuis Sainte Marie (collectie Jan Smits)

Ze woonden voorlopig in een klein huis aan de Bloemenmarkt. Kort na hun vestiging kochten de broeders twee weilanden in De Vught, om daar een nieuw klooster en een school te bouwen. Ze konden de school en het klooster al in 1870 betrekken.

In 1884 kreeg de middenbouw er een verdieping bij en werd de benedenverdieping vergroot tot kapel, aanvankelijk gewijd aan Saint Ignace, maar later aan Sainte Marie. Dat werd ook de naam van de school. In de loop van de twintigste eeuw volgden talloze verbouwingen. Het grote gebouw omvatte een pensionaat, scholen en een neogotische kapel met een vijfzijdig gesloten koor.

De broeders hebben de vestiging op 1 augustus 1968 opgeheven. De school leverde veel leerlingen aan het Norbertus Lyceum en werd in 1966 van de Vughtstraat verplaatst naar de Laan van Luxemburg. De broeders woonden tot augustus 1982 in een huis aan de Torenstraat en tot 31 maart 1999 in de Mathildadonk. Vanaf 1970 tot de sloop in 1977 woonden er gastarbeiders in het gebouw.

 

Afbraak van het complex. Fotograaf: © Marius C.J. Broos, 1976

Afbraak van het complex. Fotograaf: © Marius C.J. Broos, 1976.

Het broederhuis met school bestond uit een middenbouw en twee zijvleugels, elk van een verdieping. De rechtervleugel bevatte de school, de linker het broederhuis. Beide vleugels waren met twee grote poorten verbonden met de middenbouw. In de topgevel stond een beeld op een sokkel. Op het dak stond een vierkant opengewerkt klokkentorentje.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Joop Thuring zei op 15 oktober 2019 om 16:50 uur

Van 1950-1956 was ik 'intern' op Convict Sainte Marie (Vughtstraat 2) in Roosendaal. De bovenste foto toont een deel van de frontzijde dat onmiddellijk grensde aan de Vughtstraat. Achter de ramen op de benedenverdieping bevond zich de recreatiezaal van 'De kleine kant'. De onderste foto tijdens de afbraak: hier herken ik niets dat wijst op het 'Convict'.

fer Broeders zei op 26 oktober 2019 om 13:59 uur

Ik zat er van 157 t/m 1960. De enige die ik nog spreek uit die tijd is
Jackie Kempenaars. Ben benieuwd of er nog meer jongens uit die tijd
gereageerd hebben??
Fer Broeders / Rotterdam.


Joop Thuring zei op 26 oktober 2019 om 15:00 uur

Dank voor teugkoppelen. Helaas, als ik me goed herinner hadden enkele oud-leerlingen eerder gereageerd met hun persoonlijke verhalen over interacties tussen opvoeders en 'ínternen'. Die mis ik hier (vorm van censuur?). Zo ook een foto van een lagere schoolklas met een onderwijzer. Dit had namelijk praktisch gezien niets van doen met het 'Convict'. Die weglating is dus correct.

Frank Smit zei op 28 november 2019 om 11:15 uur

Hoi Ferry
Ik zat in jouw tijd op de ULO st Marie in Roosendaal

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: