skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het dagboek van Paula Geerts

Wie kent niet het dagboek van Anne Frank? Het dagboek van Paula Geerts is minder bekend, maar het verhaal erachter is zeker zo droevig. De 18-jarige Paula Geerts studeerde bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Haar vooropleiding had zij genoten aan het Gertrudiscollege in Roosendaal.

Bij het uitbreken van de oorlog, op 10 mei 1940, ontvluchtte zij per fiets Nijmegen om naar haar ouderlijke woning in Roosendaal terug te keren. De nacht bracht zij door in Den Bosch. De andere dag kwam ze veilig in Roosendaal aan.

Maar die middag om half vijf sloeg het noodlot toe. Bij een bombardement boven Roosendaal kwamen Paula en haar broer Olav om het leven. Paula zou een artikel in de schoolkrant van het Gertrudis schrijven maar dat kon door haar overlijden niet doorgaan.

Besloten werd toen haar dagboek uit 1936-1938 op te nemen. Het artikel maakte zoveel indruk, dat besloten werd het in boekvorm uit te geven. Paula moet voor haar leeftijd al een intelligent meisje geweest zijn, getuige de lovende kritiek die Anton van Duinkerken over haar schreef.

Van het dagboek van Anne Frank werden ontelbare exemplaren verkocht. Van het dagboek van Paula Geerts, uitgegeven in 1940, verscheen in 1949 de 15de druk.

Anton van Duinkerken schreef in De Tijd van 8 december 1940 een uitgebreide recensie. Die kun je hier lezen.

Reacties (8)

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 15 augustus 2018 om 13:42
Wat mooi Cor, dat je door middel van jouw verhaal ons dit dagboek in herinnering brengt; dat verdient het ook !
Cees Sep zei op 21 augustus 2018 om 19:43
wat veroorzaken oorlogen toch veel ellende en verdriet .
jou verhaal wordt goed onder de aandacht en herinnering gebracht .
Joop Thuring zei op 22 augustus 2018 om 13:39
Inderdaad een bijzonder dagboek dat de geest van die tijd fraai uitstraalt. Ik heb het nog maar eens tevoorschijn gehaald en ingekeken. 'Da's geweest, da's voorbij', zong de Brabantse troubadour Ad de Laat. Als leerling van het St. Norbertus Lyceum (1950-56) liep ik wekelijks 20 keer langs dit pand en herinner me nog de gaten tussen de huizen van de aanpalende Vincentiusstraat tengevolge van dit bombardement van 11 mei 1940 (en mogelijk latere). Ik raad u ook aan het artikel te lezen: 'Wat ben ik toch een buiïg schepsel' van de hand van Peter Nissen, Brabants Heem, jrg. 54 (4), 2000, blz. 149 e.v..
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 augustus 2018 om 20:13
Bedankt Joop, voor je reactie aangaande dit dagboek. Ik snap dat dit gebombardeerde terrein je altijd is bijgebleven. Mooi dat je naar aanleiding van dit verhaal van Cor het dagboek nog eens bent gaan lezen.
Bartel Broeckaert zei op 18 oktober 2019 om 19:51
Geachte, ik zond U deze namiddag een bericht over Paula Geerts en Stijn Streuvels. Ik verneem nu dat er in het tijdschrift Gerardimontium al een heel artikel is verschenen met inbegrip van de tekst in de brief van Streuvels aan mijn vader. Hoe en wanneer Dirk Surdiacourt aan deze brief is geraakt is mij een raadsel. Nu goed, de feiten zijn dus achterhaald, het origineel is en blijft in mijn bezit.
Cor Kerstens
Cor Kerstens zei op 18 oktober 2019 om 22:15
Evenals Paula Geerts ben ik een bewonderaar van Stijn Streuvels. Zo'n 30 jaar geleden bezocht ook ik Streuvels domein in Ingooigem 'Het Lijsternest'. Hierbij de link naar het interessante artikel in het tijdschrift Gerardimontium waarnaar Bartel Broeckaert verwijst https://www.gerardimontium.be/wp-content/uploads/tijdschrift/1445.pdf
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 21 oktober 2019 om 09:22
Beste Bartel, bedankt voor je berichtje. Zoals je vast hebt gezien, maakt Dirk Surdiacourt gebruik van diverse bronnen. Maar hoe dat zit wat betreft de brief is ook mij niet duidelijk. Wel prettig te weten dat het bij u goed bewaard blijft.

En Cor, vriendelijk dank voor het doorsturen van de link. Dat scheelt een hoop zoekwerk!
Joop Thuring zei op 22 oktober 2019 om 16:49
Dank voor verwijzen naar digitale bron (link). Ik heb het gedownload en in mijn exemplaar van dat uitgegeven dagboek geschoven. Met die familie foto's krijgt het meer 'body'. Overigens als in dat verhaal verwezen wordt naar een zekere A.v.D. zal hier beslist Anton van Duinkerken zijn bedoeld; pseudoniem voor de Brabantse publicist Prof. Dr. W. Asselbergs

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!