skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Het dagboek van soldaat Ruijs

Van Den Bosch naar Etten, van Valkenswaard naar De Graaf: voor 1839 heeft soldaat Johannes Ruijs – schrijver van dit dagboekje - al heel wat van Brabant gezien.

Het is een klein onopvallend boekje, even intrigerend als raadselachtig; een dagboekje geschreven door ene Johannes Ruijs. Met daarin veel christelijke teksten maar ook de plaatsen waar hij heeft “kwartier” heeft gelegen. En dat is een indrukwekkende lijst…

De juiste Johannes

Maar wie is deze Johannes? Het dagboekje komt tot ons via één van onze vrijdag vrijwilligers, meneer Van den Akker. Die heeft het van meneer F. Beems uit Heesch, maar deze heeft het van iemand gekregen en hij weet niet zeker of het tot zijn stamboom behoort. Een zoektocht in onze database levert 180 rake resultaten op… zie daar maar eens de juiste Johannes uit te halen.

Gaan we terug naar het dagboekje zelf. Hoewel het merendeel van de bladzijden zijn gewijd aan loftuitingen aan Jezus en Maria (“Jesus Hijlig Maria”) ontgaat ons niet dat deze Johannes een eigenzinnig gevoel voor humor had. Want vóór in het schriftje wordt de vinder van dit dagboekje verzocht het terug te brengen of anders per letter te betalen…  We vinden ook een opsomming van de plaatsen waar hij als soldaat is geweest en daarin wordt duidelijk dat hij bepaald niet honkvast is te noemen.

Rotsvast vertrouwen

Maar bovenal blijkt zijn rotsvaste vertrouwen in het geloof wat ook zo mooi blijkt uit de smeekbede om “de zielen van mijn ouders Broeders Zusters en van mijn vrienden en vijanden” te beschermen, afgesloten met een krullerig Amen. Nieuwsgierig geworden? Je kunt het dagboek ook zelf lezen via de scans die op Flickr staan. Klik maar hier en blader mee.

Reacties (4)

Ruud van Nooijen zei op 23 februari 2017 om 21:51
Dit is (waarschijnlijk) een van de vele duizenden militairen die tussen 1830 en 1839 in Noord-Brabant verblijven in verband met de afscheiding door België van Nederland, augustus 1830. Koning Willem I wil zijn nederlaag niet erkennen en zo duurt het tot april 839, als bij het Verdrag van Londen de afscheiding definitief wordt. No begin dat jaar meent Nederland dat de Belgen Nederland willen binnenvallen. Er wordt een verdedigingslinie ingesteld, met onder andere rolbruggen (snel te verwijderen) en redoutes (veldschansen met kanonnen). Boxtel krijgt er maar liefst 12 binnen haar grenzen . Drie ervan resteren nog, waarvan er één enige jaren terug in het terrein is teruggebracht (omgeving kasteel Stapelen). Uit die tijd resteren meerdere dagboeken. Over die periode heb ik aan artikel geschreven dat te vinden is (Pdf-bestand) op website www.heemkundeboxtel.nl.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2017 om 11:21
Bedankt Ruud, voor deze interessante toevoeging. Op welk trefwoord kan ik het beste zoeken op de site van de heemkundekring om het juiste artikel te vinden?
Ruud van Nooijen zei op 24 februari 2017 om 12:08
Dag Marilou, ga naar www.heemkundeboxtel.nl, klik links bovenaan op 'klik voor start', kies daarna 'Boxtel, cultuurhistorie' en kies uit het overzicht (titel artikel): 'Boxtel en Brabant ten tijde van de afscheiding van België, 1830-1839.'
Het artikel betreft een Pdf-bestand en kan, desgewenst, ook worden gedownload.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 februari 2017 om 20:15
Gevonden! Bedankt, dan ga ik het meteen lezen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.