skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Het dorpsfeest

Ruim veertig jaar geleden, in mei 1977, maakte fotograaf Paul van der Werff deze overzichtsfoto van het Marktplein in Lith. Dikke rijen mensen staan in een ruime boog rond de muziekkiosk. Verborgen opgesteld voor de fotograaf, maar nog nét zichtbaar, zien we achter die grote boom de majorettes (?).

Het dorpsfeest, Lith 22 mei 1977 (foto: Paul van der Werff / collectie Stadsarchief Oss, foto-nr BHIC: 1685-052241)Het dorpsfeest, Lith 22 mei 1977 (foto: Paul van der Werff / collectie Stadsarchief Oss, foto-nr BHIC: 1685-052241) 

De aanleiding voor deze massale samenkomst in het hart van het dorp is volgens onze fotobeschrijving het dorpsfeest. Kun jij je dit dorpsfeest nog herinneren? Werd het daarna (of daarvoor) ook zo massaal gevierd of was dit wel echt een unieke feestdag in Lith? Sta je misschien zelf ergens tussen deze mensen? Kortom: heb jij herinneringen naar aanleiding van deze foto? Dan nodigen we jou van harte uit om te reageren.

Kijk naar Toen

We horen graag van je. Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Sleutel, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Reacties (2)

Frank zei op 6 mei 2020 om 16:28
wat leuk dat ik deze foto tegenkom!
Wat je hier ziet, is een optreden van DIOS, de drumband uit Oijen. Met destijds 80 muzikanten en majorettes een van grootste muziekkorpsen in het Maasland. DIOS bestaat nu al weer meer dan 50 jaar en is heden ten dage nog steeds springlevend.
Op deze zondag vonden op het Marktplein van Lith optredens plaats van diverse muziekkorpsen uit de omgeving. Ik was destijds een van de blazers van DIOS en kan me van deze middag nog herinneren dat het Marktplein eigenlijk veel te klein was voor onze drumband; we konden hier nauwelijks met onze show uit de voeten. Er was veel publiek, drumbands waren in die periode behoorlijk populair.
De optredens maakte onderdeel uit van het evenement "Lith in 't Gelith"; waarbij in dit Hemelvaartweekend van donderdag t/m zondag door verenigingen in de voormalige gemeente Lith allerlei activiteiten werden georganiseerd. Het was behoorlijk groot van opzet en ook 's-avonds was het feest in de plaatselijke horeca van Lith.
Waarom me dit is bijgebleven? Achteraf is dit “Lith in ’t Gelith” weekend een van de belangrijkste in mijn leven gebleken. De avond voor dit optreden had ik nl voor de eerste keer gezoend met een muzikante van de Lithse drumband.... en daar ben ik nu nog steeds (gelukkig) mee getrouwd!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 8 mei 2020 om 19:40
En wat fijn dat je zoveel vertelt over deze foto, Frank! Zo weten we nu precies waar we naar kijken. Maar je persoonlijke toevoeging is wel de kers op deze taart: wat ontzettend leuk om te horen :)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!