skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Het eiland Middelwaert

Jan Sips
vertelde op 28 april 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
De Gelderlander van 15 april 1954 herinnert eraan dat het die dag 380 jaar geleden was dat de beroemde slag op de Mookerhei plaatsvond. Bij die slag in 1574 werd ook zwaar gevochten op het eiland Middelwaert, gelegen in de Maas, tussen Cuijk en Mook.

In deze slag sneuvelden o.a. de gebroeders Lodewijk en Hendrik van Nassau, broers van Willem van Oranje, naast vele duizenden andere doden die dag.

De Figurative Kaarte van de Rivier de Maas (…) omtrent het Katwijksche Veer laat de ligging van het vroegere eiland Middelwaert goed zien. Het langgerekte eiland was in die periode ongeveer 7 hectare groot.

Vanaf het Oorlogsmonument 1940-1945 in Katwijk langs de Maas, ongeveer tegenover Mook, kan een goede waarnemer de ligging van het voormalige eiland nog goed zien.

 

Ook vanaf de andere kant, tegenover het appartementen complex Maasstaete in Mook, is de ligging van het oude eiland nog goed waarneembaar.

Op de voorgrond zie je een gedeelte van het oude eiland. In ca.1923 is de Strang (een schuilplaats voor schepen in barre tijden) gedempt.

De eerste aanslag op het eiland kwam overigens al in 1882, bij het plaatsen van de fundamenten voor de spoorbrug over de Maas op het traject Nijmegen-Cuijk. De spoorbrug tussen Mook en Katwijk is gebouwd in 1882. Op de achtergrond zie je de nieuwe bedrijfswoningen op het terrein van de voormalige garage Teunen. Op de voorgrond het Mookse volkstuincomplex “Middelwaert”.

 

Het eiland was in die tijd bewoond door landbouwers. Er waren naast bossages ook weilanden voor het vee en er liep een trekpad overheen.

Op de foto hierboven is boerderij Everdineweert te zien, op een aquarel van Gerrit Toorenberg uit ca.1750. Op de achtergrond is nog duidelijk het karakteristieke kerktorentje van Mook zichtbaar. (Origineel: Brabant Collectie, Universiteit van Tilburg).

De foto hieronder van het boerenleven op Middelwaert dateert van rond 1923, vlak voordat het gehele eiland ontmanteld werd. De maker was pastoor De Wit uit Linden. Hij fotografeerde vanaf de Katwijkse kant. Het roeibootje ligt in de toenmalige Strang, waar schepen vanuit de Maas bij ijsgang en zware storm konden schuilen.

De laatste bewoners van het eiland waren de families Cloosterman en De Wildt. Het eiland behoorde aanvankelijk tot de provincie Limburg, maar is later aan de provincie Noord-Brabant toegevoegd. Vele katholieke gezinnen woonden dus in Brabant, maar werden in de kerk van het nabije Mook gedoopt.

Ook nu nog kun je zien hoe dicht het eiland bij Mook lag, slechts gescheiden door de rivier.

Tot slot laat de laatste foto zien, waar de Figurative Kaart van het Katwijksche Veer al over ging: de plaats waar vroeger het veerpontje tussen Mook en Katwijk over voer. De veerstoep (oprit) aan de Mookse kant is nog steeds goed te zien. Op de voorgrond een gedeelte van het voormalige eiland Middelwaert.

Bronnen

de oude foto’s van het eiland Middelwaert zijn afkomstig van de Foto Archief Dienst Cuijk;

De Gelderlander, streekeditie van 15-04-1954;
Land van Cuijk, 33 dorpen en een stad, ISBN: 9070336561;

“Rond de Grenssteen”, nummer 37, ISSN 0929-9351;

“De Middelweerd bij Mook”, in De Maasgouw 115 (1996).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen