skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het geheim van Lee Sleut

“Schilderij van Lee Sleut van de boerderij aan de St. Jacobusstraat 8 in Den Dungen.” Dat is alle informatie die wij over deze foto hebben. Maar die naam komen we verder nergens tegen. Heette hij wel echt zo?

Van de boerderij weten we dat hij inmiddels vervangen is door een veel moderner pand, maar de naam Lee Sleut komen we verder nergens tegen. Heette hij wel echt zo? Wie kan ons meer over de geheimzinnige Lee Sleut en zijn loopbaan vertellen? Werkte hij op bestelling, of schilderde hij in zijn vrije tijd gewoon wat hij leuk vond? Wie kent andere werken van deze artiest en heeft die misschien zelfs in bezit?

Natuurlijk interesseert deze boerderij ons ook: door wie werd hij bewoond? Wanneer werd hij afgebroken en waarom eigenlijk? Op dit schilderij staat hij immers er nog patent bij. Wie vertelt ons meer hierover? 

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meijerij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Reacties (11)

Frans van de Pol zei op 25 augustus 2017 om 08:40
Beste Jan,

Hartelijk dank voor deze informatie. We weten dankzij de links hierboven nu heel veel over de persoon "Lee Sleut", we weten waar hij woonde, we kennen zijn beroep en we weten dat zijn "artiestennaam" gewoon zijn bijnaam was én we weten dat de hier afgebeelde boerderij zijn eigen woonhuis was. Prachtig!
Dan blijven alleen nog de vragen over zijn verdere carrière als schilder over: Heeft hij meer schilderijen gemaakt en zo ja: wat deed hij daar dan mee? Zijn er nog lezers die ons daar ook iets over kunnen vertellen? Dan horen we dat graag!
Rien Ondersteijn zei op 4 december 2017 om 21:27
Hallo Frans :

Is het zeker dat is geschilderd door die persoon die jij noemt : 'Lee Sleut'?
Frans van de Pol
Frans van de Pol bhic zei op 5 december 2017 om 08:50
Dag Rien,

Hartelijk dank voor je reactie! Bovenstaande afbeelding komt uit onze fotobank, waar hij te vinden is onder nummer 1693-000176 .
In de beschrijving zoals die was toen mijn verhaaltje geschreven werd, stond dat het schilderij van de hand van Lee Sleut is.
Meer gegevens had ik niet en voor de juistheid ervan kon ik niet instaan. Ook al omdat ik geen signatuur op het schilderij kan ontdekken, kan ik absoluut niet garanderen dat het echt van Lee Sleut/Leo Sleutjes is.

Gezien uw reactie bent u daar ook niet zo van overtuigd en ik ben dan ook heel benieuwd te horen waar die twijfel vandaan komt....
Rien Ondersteijn zei op 5 december 2017 om 12:51
Hoi Frans :

Inderdaad ben ik daar niet zo zeker van en t zou me verrassen.
Ik ga meer ondernemen om wat te weten te komen.
Dat hoor je nog.

Groet-Rien
Rien Ondersteijn zei op 6 december 2017 om 18:21
Hee Frans :

Zoals ik al dacht : de schilder van dit schilderij is zeker niet Leo Sleutjes..
Zijn schoondochter bevestigt dat namens Leo[diens zoon] en zij dacht in eerste instantie dat er op een pentekening van t zelfde tafereel een handtekening stond..
Echter vanmorgen bleek dat helaas niet te kloppen en blijft de maker vooralsnog nog onbekend...
Zoals je hierop de voorkant ziet is nu de achterkant van de bloemisterij annex winkel,omdat het weggetje niet meer bestaat.

Met fleurige groet-Rien Ondersteijn.
Frans van de Pol zei op 7 december 2017 om 09:44
Dag Rien,

Hartelijk dank voor je speurwerk. Je zult het niet zo bedoeld hebben, maar het plaatje wordt er alleen maar raadselachtiger door: We kunnen vaststellen dat Leo Sleutjes schilderde in zijn vrije tijd, maar juist dit schilderij van zijn woning is dan weer niet van zijn hand.
Mogelijk liep er in Den Dungen dus nog minstens één ander schildertalent rond, en dat was verantwoordelijk voor dit kunstwerkje.
Zijn er dan nog Dungenaren die in het bezit zijn van een wél raszuiver Lee Sleut/ Leo Sleutjes-schilderij, die ons daar een afbeelding van willen sturen? Dan kunnen we dat plaatje bij dit verhaal voegen!
En verder: is er iemand die de stijl van dit schilderij herkent en ons kan vertellen wie de maker is? Misschien de artiest zélf wel?

Wij zijn razend benieuwd!
Rien Ondersteijn zei op 7 december 2017 om 13:05
Nog even : ik geloof niet dat je zomaar kunt vaststellen dat Leo Sleutjes in zijn vrije tijd schilderde.Zijn familie zei meteen 'nee' op mijn vraag,dus ik verwacht niet dat hij ooit heeft geschilderd.
Er waren in Den Dungen zeker goeie schilders[vooral portret]-denk maar aan Henk Groenendaal die jaren bezig is geweest om 'de tuin der lusten'van Jeroen Bosch in zeer oorspronkelijke vorm en origineel te kopiëren.
Ik heb ook iemand van de Dungense Heemkunde gevraagd,maar ook die niks…

Met fleurige groet-Rien Ondersteijn.
Jos van Thiel zei op 28 februari 2018 om 19:46
Leo Sleutjes heeft dit schilderij zeker niet gemaakt. De boerderij was van zijn ouders en is al jaren geleden afgebrand. Zij stond met de achterkant naar het Sint-Jacobusstraatje, zoals vroeger wel meer boerderijen. Nu is op die plek de bloemisterij van de zoon van Leo gevestigd en aan de overkant van de straat de kwekerij van de andere zoon van Leo.
Frans van de Pol
Frans van de Pol bhic zei op 1 maart 2018 om 10:45
Dag Rien,
Dag Jos,

Hartelijk dank voor de bijdragen aan deze discussie!
Het is voor ons niet meer na te gaan welke van onze collega's dit schilderij ooit aan de niet onder deze naam bestaande Lee Scheut heeft toegeschreven, en/of op basis van welke informatie dit gebeurd is. Er is vast een logische verklaring, maar voorlopig hebben wij er nog geen idee van wát die verklaring dan is. Wij blijven dus hopen op reacties die ons iets verder brengen, want intussen zijn wij uiteraard razend benieuwd hoe deze vork nu echt aan de steel zit....

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen