i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel
Tags:

Het geluid van een snorrende naaimachine

vertelde op 13 juni 2019 om 13:07 uur

Voor veel generaties is het vanzelfsprekend je moeder vaak achter de naaimachine aan te treffen. Jurken maken, broeken verstellen, het is net zo gewoon als het schillen van de aardappelen. Maar met de opkomst van confectiezaken – halverwege de vorige eeuw – is het geluid van een snorrende naaimachine steeds minder vaak te horen.

 

Foto: collectie BHIC

Waarom zelf je kleding maken als je de nieuwste mode voor niet al te veel geld bij bijvoorbeeld C&A kunt kopen? De naaimachine – vaak vast opgesteld in de huiskamer omdat ie zo vaak wordt gebruikt – verdwijnt steeds vaker naar zolder, of gaat helemaal het huis uit.

Tot enkele jaren terug. Zelf je kleding maken, blijkt weer helemaal hip. Naaicursussen worden op steeds meer plaatsen aangeboden en het is geen uitzondering als je nog maar net een plekje weet te bemachtigen. Ook andere vormen van handwerken zijn trending, zoals blijkt uit de komst van breicafé’s.

Kenners zien het waarschijnlijk meteen: deze naaimachine is een industrieel exemplaar. Dat klopt, want de foto is gemaakt bij Jansen de Wit in Schijndel. Maar wij zijn benieuwd of jij je kunt herinneren of je moeder (of je oma) vaak achter de machine zat om de ene na de andere creatie tevoorschijn te toveren. Of bleef het bij leren appels op de knieën als je gevallen was? Welk verhaal komt bij jou naar boven bij het zien van deze foto?

Je kunt reageren in het vak 'Reageer op dit verhaal' hieronder.

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 17 juni 2015 om 22:07 uur

Wat m'n moeder Dina wist

vertelde op 4 november 2016 om 14:00 uur

Boxmeerse kleermaker en een beursje met 59 gulden