i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Grave
Tags:

Het gemaal Van Sasse

vertelde op 2 november 2009 om 11:16 uur

Vlakbij de Graafsebrug/John S. Thompsonbrug in Grave staat een bijzonder watermonument: het eerste elektrische gemaal dat in de regio is gebouwd door het toenmalige waterschap De Maaskant. Het gebouw dateert van 1928.

 Het gemaal was nodig geworden door de aanleg van een stuw in de Maas die het waterpeil verhoogde. Daardoor kon de Raam zijn water niet meer zomaar op de Maas lozen.

Vanaf de oprichting in 1921 werkt het waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing in het Land van Cuijk. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas bij de oude haven te krap, maar de beek voerde ook nog eens zuur Peelwater aan.

Door de bouw van de stuw in Grave steeg bovendien het waterpeil in de Maashet gemaal in aanbouw, waardoor de Raam zijn water niet meer in de rivier kwijt kon. In 1927 stelde ir. Verloren van Themaat het bestuur van het waterschap plannen voor tot bemaling van het Land van Cuijk. Dat zou gedaan kunnen worden door een nieuw gemaal in een nieuw te graven uitmonding van de Raam ten westen van Grave. een groot gezelschap heren vereeuwigd bij de opening van het gemaal

Het zou het eerste elektrische gemaal worden van het waterschap. In 1928-1929 werd het gebouwd en in 1929 werd het in gebruik genomen.

Rond 1950 en opnieuw in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd.

Het gemaal Van Sasse is genoemd naar Jhr. mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant (1921-1926). Het gemaal is tegenwoordig een Rijksmonument en het monumentale pand is dan ook bij tijd en wijle te bezichtigen, zoals bij de opening van het waterfestival in Grave op 20 augustus 2007.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (5)

Arno van Zwam zei op 10 oktober 2014 om 23:43 uur

Op dit moment wordt het gemaal van Sasse grootscheeps gerenoveerd, de pompen en besturing worden aangepakt en het hele gebouw krijgt een grondige beurt, tevens een vistrap aan de uitstroomzijde en een extra versteviging in de watekering. Het waterschap koestert de cultuurhistorie en laat het gebouw herleven door er een tentoonstelling in te richten. Weet iemand nog leuke verhalen die verband houden met dit monument en zijn gebruiksfunctie?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 oktober 2014 om 09:52 uur

Bedankt voor deze waardevolle aanvulling, Arno. Wanneer is de tentoonstelling te zien? Ik sluit me (uiteraard) aan bij je oproep voor mooie verhalen! Wie weet er meer te vertellen?

Adie
Adie zei op 13 oktober 2014 om 17:42 uur

Hallo Marilou, de tentoonstelling zal een permanente zijn en zal te zien zijn vanaf half 2015 als de totale renovatie gereed is. Vandaar onze oproep en nu ook die van jullie (bedankt). Het gemaal zal dan één zondag per maand open zijn voor publiek en verder voor groepen op aanvraag. Het gemaal was in de 2e WO een steunpunt van de Duitse bezetter, wij zijn zeer benieuwd naar nieuwe informatie, en uiteraard ook ander items betreffende deze locatie,
m.vr.groeten
Arno van Zwam gebiedsbeheerder Waterschap Aa en Maas

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 14 oktober 2014 om 09:15 uur

Veel succes, Arno! Hopelijk komen er nog meer aanvullende verhalen...

Arno zei op 26 maart 2015 om 20:47 uur

Beste mensen,

Uiteraard weten wij dat o.a. de familie Fliervoet destijds in het gemaal woonden, maar alle mensen en uiteraard ook jongeren hebben zich menigmaal op en nabij deze locatie opgehouden, laat eens wat los , wie heeft er nog leuke herinneringen aan deze locatie? Mijn moeder (woonachtig in Keent) keek haar ogen uit hoe de parachutisten in Grave neer kwamen . Tientallen Duitsers verbleven in het gemaal.!!!!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: