i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Boxtel
Tags:

Het Heilig Bloedwonder

vertelde op 27 mei 2010 om 11:16 uur

Rond 1380 vindt in Boxtel een bloedwonder plaats, als de priester Eligius van den Aker tijdens de Heilige Mis de miskelk met witte wijn omstoot. Op de altaardoeken ontstaan rode vlekken en de geschrokken priester probeert tevergeefs de vlekken uit te wassen. Hij bewaart de doeken in een kistje en pas op zijn sterfbed biecht hij zijn grote geheim op. Vanaf die tijd komen grote groepen pelgrims naar Boxtel om de bloeddoeken te vereren

Het Heilig Bloedwonder past in een reeks van soortgelijke wonderen die allemaal rond deze tijd plaatsvinden. De Katholieke Kerk gebruikt sinds de 12e eeuw de term transsubstantiatie om aan te geven dat tijdens de Heilige Mis brood en wijn daadwerkelijk veranderen in het Lichaam en Bloed van Christus.

De toenmalige heer van Boxtel, Willem van Merheim, laat in 1380 het wonder door kardinaal Pileus de Prata bevestigen en maakt Boxtel tot een drukbezochte bedevaartplaats. De Sint-Petruskerk ondergaat in deze tijd grote uitbreidingen en er komt een Heilig Bloedkapel, waarin de doeken in een schrijn bewaard worden. Op Drievuldigheidszondag worden de doeken in processie door Boxtel gevoerd en aan de pelgrims getoond.

Tijdens de Reformatie worden processies en ander katholiek vertoon verboden. De doeken worden veiliggesteld en komen via ’s-Hertogenbosch en Antwerpen in Hoogstraten terecht, dat tot de Spaanse Nederlanden hoort.

Hoogstraten neemt de bloedverering succesvol over. Als de Boxtelse katholieken in 1799 de Sint-Petruskerk terugkrijgen, proberen ze de bloeddoeken van Hoogstraten terug te krijgen. Dat lukt gedeeltelijk en pas na veelvuldig aandringen.

In 1924 halen 550 mensen en 20 priesters één van de bloeddoeken, de corporaaldoek, in processie op. Deze doek krijgt een plaats in de gerestaureerde Bloedkapel, terwijl de andere doek achterblijft in Hoogstraten. Ook daar wordt de doek jaarlijks in processie aan het volk getoond. In Boxtel wordt in 1925 nabij de kerk een Processiepark aangelegd, waar de processie doorheen trekt.

Tegenwoordig worden de doeken elk jaar op Drievuldigheidszondag – de zondag na Pinksteren - in de Heilig Bloedprocessie door de Boxtelse straten gevoerd. Zeshonderd figuranten in historische kledij beelden diverse historisch gebeurtenissen uit, waaronder de priester Eligius en het schrijn met de bloeddoek.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Edwin Vonk zei op 18 september 2013 om 13:24 uur

goeden dag ik heb hier een hanger voor aan een ketting zoals de afbeelding links boven aan het verhaal. heeft dit enige betekenis of zijn ze uniek m.v.g. Edwin Vonk

Mariët Bruggeman bhic zei op 19 september 2013 om 11:36 uur

Beste Edwin,
ik ga je vraag even doorspelen aan mijn collega; je hoort zo snel mogelijk van ons.
Met vriendelijke groeten,

Hanneke van der Eerden, BHIC zei op 20 september 2013 om 19:00 uur

@Edwin, ik heb je vraag voorgelegd aan Boxtelse personen, die voorwerpen verzamelen die betrekking hebben op het Bloedwonder. Ik laat je de reacties horen.

Rini de Groot zei op 20 september 2013 om 21:09 uur

Men sprak vroeger snel over een wonder.
Bij een verjaardag viel op tafel een glas witte om.
Het tafelkleed kleurde ook Rood, iedereen dacht aan een Bloed wonder.
Het onder liggende, rode tafelkleed was de oorzaak.

acwm peters zei op 3 oktober 2019 om 03:02 uur

De z.g. 3 B's: Boxmeer, Brugge en Boxtel. Alle drie hebben een Heiligbloed wonder gehad, Evenals Laren in het Gooi overigens.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2019 om 08:51 uur

Mooie aanvulling, A. Peters. Over het Bloedwonder in Boxmeer staat in dit verhaal meer:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/de-sint-petrusbasiliek

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 6 oktober 2011 om 14:43 uur

Het mirakel van Niervaert

vertelde op 5 januari 2009 om 11:30 uur

De Sint-Petrusbasiliek

vertelde op 2 november 2009 om 12:07 uur

De kracht van relieken

vertelde op 1 december 2014 om 10:45 uur

De Sint-Petruskerk in Boxtel