skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Arnout van Erp
Arnout van Erp Bhic

Het heilig bruurke van Megen

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 30 mei 2009
bijgewerkt op 6 september 2021
Jan Witte werd op 25 juli 1868 in Hoorn geboren. Dertig jaar later, in 1899, kwam hij als broeder Everardus bij de Franciscanen in Megen terecht, waar hij als portier en huisschilder werkte. Dank-zij deze functie kwam hij met veel mensen in contact. Hij stond bekend om zijn intensief gebedsleven, zijn aandacht voor de armen en vooral zijn talent voor luisteren, bemoedigen en troosten.

Op 22 december 1950 stierf hij in een geur van heiligheid. “Als het gebed iets zichtbaars zou worden, zou het er kunnen uitzien als broeder Everardus”, zei men twee maanden later in een lijdensmeditatie voor de KRO-radio. Zijn grafmonument in een apart gebouwde kapel is een bedevaartsoord geworden.

Jan Witte wilde eigenlijk priester worden, en dus ging hij in 1881 naar het seminarie. Maar omdat hij daarvoor niet intellectueel genoeg bleek, liet zijn vader hem werken als bakkersknecht. In 1886 werd hij leerling van de kunstschilder Alexander Kläsener. Hoewel hij tekentalent had, bleef het geestelijke leven hem lokken. Als het niet als priester kon, dan maar als broeder.

Op 8 november 1891 trad hij in bij de Franciscanen van het klooster Alverna bij Wijchen onder de kloosternaam Everardus. In 1899 werd hij overgeplaatst naar het klooster te Megen, waar hij uiteindelijk 30 jaar lang zou werken als portier en huisschilder.

Daar maakte hij schilderijen voor de kloosterkerk en voor de kerk van de Megense Clarissen. Na korte uitstapjes naar Woerden en Heerlen, werd hij weer teruggeplaatst naar het klooster te Megen, waar hij tot aan zijn dood op 22 december 1950 bleef.

Op tweede Kerstdag werd Everardus onder overweldigende belangstelling begraven op het kloosterkerkhof. Op zijn bidprentje werd hij als volgt getypeerd: 'Voor zijn medebroeders en voor de mensen die hem kenden, was hij een levend gebed geworden'.

Enkele dagen na de radio-uitzending waarin Everardus als de verpersoonlijking van het gebed werd genoemd, werd in Megen de eerste gebedsverhoring gemeld, door een jonge advocaat uit Amsterdam. Hij meende dat hij dat dankte aan de voorspraak van het 'heilig bruurke', een titel die Everardus al tijdens zijn leven buiten het klooster had gekregen.

De devotie voor Everardus groeide daarna snel. Hij kreeg een eigen kapel, met ingang aan de straatkant, zodat vereerders vrij toegang hadden. In 1958 werd begonnen met het onderzoek dat moest leiden tot het proces van de zaligverklaring. In 1987 werd in het Bossche bisdomblad weliswaar nog een artikel gewijd aan Witte als kandidaat-zalige; in 1993 meldde de carmeliet Emile Gemmeke echter dat het onderzoek inmiddels - op verzoek van de franciscanen - was stopgezet. Tot op heden wordt deze grafkapel dagelijks bezocht door individuele pelgrims en kleine groepjes, uit Nederland en regelmatig ook uit België. Ofschoon zijn voorspraak wordt gevraagd voor velerlei zaken, lijkt hulp bij het zoeken naar een woning nog steeds een van Everardus' 'specialismen' te zijn.

Voor wie meer wil lezen:
Marc. Heijer O.F.M., Everardus Witte, 't "heilig Bruurke" van Megen. Levensschets en noveengebeden. ('s-Hertogenbosch, 1957) en vooral de uitgebreide biografie bij het Meertensinstituut.

Reacties (35)

hans van rooijen zei op 19 juli 2009 om 13:52
ik heb spullen van everardus witte in bezit, onder andere een levenschets en noveengebeden boekje . een bidprentje .

een stukje van de doodskist van everardus witte.en een foto . en een kaartje uit de oorlog aan hem geschreven. mischien hebben jullie intresse in de spullen
Christian van der Ven, namens BHIC bhic zei op 5 september 2009 om 11:57
Hallo Hans, en sorry voor de late reactie! Maar ik stel me zo voor, dat wij inderdaad interesse hebben in die spulletjes. In ieder geval zouden ze zorgen voor mooi illustratiemateriaal bij dit verhaal. Ik stuur je een e-mail!
Anno Galema zei op 14 maart 2010 om 11:01
Heb gisteren een oud casettebandje gedigitaliseerd . Het betreft een radiouitzending "Brabands half uurtje" over het Bruurke van Megen . Een lezing van Dr. S. Galama OFM
De geluidskwaliteit is niet geweldig en misschien bestaan er wel betere opnamen van ?
Wim Pot ofm (broeder uit Megen) zei op 24 juli 2010 om 13:22
Hallo Anno,
Dit jaar is het 60 jaar geleden dat br.Everardus is overleden. In het weekend van 11 en 12 december gedenken we dat. Is het mogelijk om een digitale copie te krijgen van het gedigitaliseerde casettebandje? Ik heb helaas geen betere opnamen.
Marilou Nillesen, namens BHIC bhic zei op 26 juli 2010 om 09:50
Dag Wim,

Ik ga even kijken of ik je via de mail in contact kan brengen met Anno; dat werkt allemaal wat sneller.
Anno Galema zei op 26 juli 2010 om 13:07
Geachte Wim Pot,

Het is een MP3 bestand van 9,5 megabyte. Er zijn twee mogelijkheden . De gemakkelijkste is als er binnen uw organisatie iemand is met een gmail-account/e-mail-adres. Mijn ervaring is dat je dan een bestand van die grootte kunt mailen . De andere optie is : Geeft U mij een adres dan stuur ik het op op een cd-schijfje.

In afwachting met vriendelijke groeten

Anno Galema
Wim Pot ofm zei op 26 juli 2010 om 14:07
Geachte Anno Galema,

Bedankt voor uw snelle en positieve reactie. Ik ben bijzonder benieuwd. Bij ons in het klooster is helaas niemand met een gmail-account. Dus als het per post kan heel graag. Mijn adres is: Minderbroeders Franciscanen, t.a.v. Wim Pot, Kloosterstraat 6, 5366 BH Megen. Kosten willen we natuurlijk vergoeden.
Met hartelijke groet!
Wim Pot zei op 26 juli 2010 om 14:13
Dag Marilou,

Met dank. Fijn dat het zo kan.
Marilou Nillesen zei op 26 juli 2010 om 20:26
Graag gedaan Wim maar... eigenlijk hebben jullie het allemaal zelf geregeld! Het

Veel succes met de voorbereidingen van het speciale weekend!
Gemma zei op 16 oktober 2012 om 22:32
Mag ik ook via dit schrijven, mee te bidden voor mijn nichtje, die nu voor de 2e keer kanker heeft gekregen? Heb al een viertal instanties gevonden, die anoniem met mij meebidden. Graag zou ik aan Het Heilig Bruurke van Megen, willen vragen om Hoop, Geloof- en Liefde, voor haar herstel! Ze is op deze Aarde nog zó nodig! Dank U wel, H.Bruurke....Gemma
Gemma zei op 16 oktober 2012 om 22:34
Graag gebed voor mijn ernstig zieke Nichtje, dat ze de kracht krijgt om opnieuw haar ziekte te overwinnen. Alvast mijn dank!
Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 17 oktober 2012 om 10:38
Beste Gemma,

Ik weet zeker dat 'n heleboel lezers van dit forum jouw oproep zullen zien. Zij denken dan meteen aan jouw nichtje en 'n aantal zal tevens voor haar bidden. Wij van het BHIC-forum wensen jou en je familie veel sterkte en hopen met jou dat je nichtje haar ziekte te boven zal komen.
Gemma zei op 17 oktober 2012 om 18:17
Heel Hartelijk bedankt, voor het plaatsen en antwoorden op mijn vraag om gebed voor mijn nichtje, die tracht voor de 2e keer haar kanker te overwinnen! Oók in gebed geldt: Samen Sterk! nogmaals,
Mijn dank!!!
Minderbroeders Franciscanen Megen zei op 21 oktober 2012 om 08:40
Beste Gemma,

Ook wij zullen met jullie meebidden op voorspraak van het Heilig Bruurke voor Geloof, Hoop en Liefde en helende kracht voor het herstel van je nichtje.
Veel sterkte en vrede en alle goeds.
verjans may zei op 14 april 2014 om 12:58
ik ben heel blij met je uitleg over jullie HET heilig bruurke van Megan MAY VERJANS uit BILZEN LIMBURG Belgié
Wim Pot ofm zei op 14 april 2014 om 18:53
Een andere medebroeder is het Heilig Paterke van Hasselt. Ook zeer gekend.
E.L Zonneveld zei op 17 december 2016 om 17:04
Beste hr Meijer, jaren geleden ben ik in Megen in het klooster geweest,hetgeen een bijzondere ervaring was. De intresse van mijn kant was aanvankelijk omdat er een oom van mij kort voor de oorlog in mobilisatie tijd ,ingekwartiert is geweest in het klooster .bij het uitbreken van de oorlog heeft hij een schilderij van Everardus gekregen voorstellende De maagd Maria.,wij zijn na het bezichtigen van de tuin en een uitleg over e.e.a. Ook in zijn cel geweest waar ook het schilderij van Christus aan de muur hangt. Ik heb indertijd ook het schilderij laten zien .
Het verhaal wat ik heb mee meegekregen gaat over de bijzondere vriendschap die mijn Ome Jan in die tijd met Everardus had .overigens is mijn Oom in de oorlog verongelukt ,toch wisten mijn Tantes te vertellen over die tijd die hun broer daar heeft door gebracht ! Zwe omschreven dat als de mooistetijd van zijn leven.
Ingrid vd Ven zei op 31 mei 2017 om 08:47
mijn dochter moet vrijdag 9 juni op voor haar rijbewijs (eerste keer) geef haar de kracht rustig te blijven zodat zij haar examen goed kan afleggen, mijn dank is groot.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 31 mei 2017 om 11:31
Beste Ingrid, bedankt voor je reactie bij ons verhaal over het Heilig Bruurke van Megen. Ik hoop dat het plaatsen van deze reactie van hulp kan zijn voor je dochter, maar een kaarsje aansteken in de kapel zal waarschijnlijk meer goed doen. Succes alvast volgende week vrijdag!
Gaby,Echtgenoot en kinderen zei op 18 juli 2017 om 04:01
Graag een gebed voor mijn man,gezin en mij zelf.Dat ons lichaam en ons huis weer gezuiverd wordt van alle negativiteit en vervloekingen door jaloerse mensen .Dat we weer gezond,gelukkig,blij en Geluk hebben in werk en verdiensten. Alvast ons dank Broeders van Megen in Liefde,Zegeningen en Licht .
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 18 juli 2017 om 11:38
Misschien ligt er ook een intentieboek bij het heilig bruurke van Megen in de kapel? Daarin kunt u zijn voorspraak vragen. En veel voorspoed toegewenst!
Gaby zei op 19 juli 2017 om 01:44
Dank je wel Annemarie voor je bericht en dat je on s voorspoed toe wenst.Deze mooi intentie komt echt bij mij binnen en bijzonder lief! Liefs Gaby
Marjan zei op 25 april 2018 om 22:14
Ik wil het Heilig Bruurke van Megen kracht en heel veel liefde vragen, voor mijn allerliefste en bijzondere, krachtige moeder Trees en haar broer (mijn oom) Toon. Ik wil ook vragen of ik antwoord kan krijgen op mijn vragen. Ik hou heel veel van Trees en Toon. Ik wil ook naar de kapel komen voor zijn voorspraak en een kaarsje aan te steken.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 26 april 2018 om 10:01
Beste Marjan, hopelijk zal een bezoek aan de kapel en het aansteken van een kaarsje de antwoorden geven op jouw vragen en zal het tevens zorgen voor kracht en liefde voor je moeder en je oom. Ik wens jullie veel sterkte toe!
Esther Becx zei op 27 mei 2018 om 14:13
Voor een bescheiden expositie in het Peerke Donders Paviljoen over Brabantse Heiligen en Zaligen zou ik graag wat meer materiaal over het heilig bruurke van Megen willen hebben/ aankopen. Bv ook foto van zijn prentje, van zijn graf en een afbeelding van hemzelf. Digitaal zodat we het zelf op de gewenste grootte kunnen laten afdrukken. Kunt u mij helpen?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 mei 2018 om 10:05
Beste Esther, wat een mooi idee. Wij hebben helaas niet de door jou gezochte items, maar misschien kan de schrijver van het verhaal over het Heilig Bruurke, waar mijn collega naar verwijst, je misschien wél aan deze items helpen.
Marc. Heijer O.F.M., Everardus Witte, 't "heilig Bruurke" van Megen. Levensschets en noveengebeden. ('s-Hertogenbosch, 1957) en vooral de uitgebreide biografie bij het Meertensinstituut.
Rianne van Teeffelen zei op 26 juni 2018 om 11:51
in Juli in Megen tentoonstelling over Bruurke van Megen, met medewerking van de broeders en 15 kunstenaars die zich hebben ingespannen om iets te maken
Paul Budde zei op 27 maart 2020 om 04:07
Mijn peetante Lies had een groot vertrouwen in ons Broerke. Ze woonde in Apeldoorn maar toen ze nog kon reizen ging ze naar mijn moeder in Oss en samen dan op naar Megen. Ik ben ook verschillende keren met ze mee geweest. Altijd een heel mooie en waardige belevenis. Ze keuvelden gezellig om het broerke heen en altijd briefjes bij zich voor mensen die het nodig hadden, ze kwam altijd met intensies. Ik ben zelf niet religious maar deelde graag in de spiritule ervaring mee. Beide zijn er niet meer maar het Broerke blijft bij mij een speciale plaats innnemen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 maart 2020 om 14:03
Hallo Paul, bedankt voor je berichtje - heel herkenbaar inderdaad. Je hoeft niet katholiek te zijn om die zinrijke ambiance die het Broerke met zich meebrengt te voelen.

Heel beeldend hoe je de bezoekjes van je tante beschrijft, ik denk dat veel mensen dit onderkennen. Dank je wel!
Gaby Poortman zei op 5 januari 2021 om 23:22
Graag een gebed dat mijn hartritme weer helemaal goed en gezond is
Mijn bloeddruk en suikerwaarde weer helemaal goed is !
Ik vraag om zegening en voorspoedige genezing! Dank u wel Broeder everadus dat ik weer gezond en fit ben
Peter van Zoest zei op 16 augustus 2021 om 16:09
Mooi, maar ik mis informatie over het zaligverklaringsproces dat is stopgezet. Niet onbelangrijk om daar melding van te maken.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2021 om 19:59
Beste Peter, inderdaad niet onbelangrijk. Ik heb je voorstel even doorgemaild naar mijn collega, met het verzoek er (na haar vakantie) eens goed naar te willen kijken. Mocht zij nog informatie nodig hebben, kun jij ons daar aan helpen ?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 16 augustus 2021 om 21:15
Bedankt voor de link naar deze info en het filmpje, daar kunnen we zeker mee uit de voeten.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.