i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Alem, Maren en Kessel
Tags:

Het Hof van Kessel

vertelde op 19 april 2009 om 12:46 uur

De naam Kessel is afgeleid van het Latijnse castellum, dat versterking of fort betekent. En inderdaad: eind jaren zeventig van de vorige eeuw zijn in de uiterwaarden bij Kessel gallo-romeinse bouwfragmenten (van een tempel of een wachtpost?) gevonden.

Het Hof van Kessel gaat echter niet zover terug in de tijd. Het dateert van eeuwen later, toen Kessel een heerlijkheid werd.

Een van de heren van Kessel heeft in de loop van de 14e eeuw een versterkt kasteel laten bouwen. Er bestaat een zeventiende-eeuwse tekening van het herenhuis uit circa 1685 door de bekende landschapsschilder Abraham Rademaker. Die tekening bevindt zich nu in de collectie van het Rijksmuseum.  

Van der Aa meldt in zijn Aardrijkskundig Woordenboek uit de negentiende eeuw, dat de restanten van het kasteel in 1801 zouden zijn gesloopt en dat op de plek waar het gestaan zou hebben, alleen nog maar een boomgaard te zien is. topografische kaart 1851; 't hof ten zuiden van de pastorie

Het huidige huis Wat we in ieder geval nog kunnen zien oude kaarten, is dat het perceel waarop het kasteel gestaan zou hebben en dat "’t Hof" wordt genoemd, nog steeds omwaterd was, wat goed zou kunnen duiden op een verdedigbare plaats. Die omwatering is er trouwens nog steeds.

Op het perceel is in 1922-1923 een huis gebouwd door Johannes de Werd. Zijn nakomelingen hebben er achtereenvolgens een champignonkwekerij en een legbatterij voor kippen (de eerste in Nederland) gehad.

Tegenwoordig is op het terrein een varkensbedrijf gevestigd.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (4)

Marga Bongers zei op 29 september 2018 om 15:17 uur

Bij stamboomonderzoek ben ik de naam op de snaterbeck tegengekomen. Dat was eigendom van de hertog van Gelre. Wie weet waar die naam van afkomt?

Norah zei op 29 september 2018 om 17:18 uur

Dit was een Middeleeuwse adellijke hoeve bij Kessel gelegen.
Werd ook Snaterbeek genoemd = kabbelende beek...

Marga Bongers zei op 29 september 2018 om 18:23 uur

Dank je. De voorvader van mijn man heette Geraedts (in den Bomgaerts/op de Snaterbeck) Joannes. Getrouwd op 7-10-1677 met Jans Wilhelmina. Vertaal ik het goed in: in den boomgaard op hoeve de Snaterbeek?
Zover ik het kon nazoeken lag de boomgaard ten zuiden van het kasteel. Lag de hoeve daar ook? De voorvaderen Bongaerts/Bongers hebben altijd in Kessel(eik) gewoond. Ik ben bezig een stamboom te maken ter ere van mijn schoonvaders 98e verjaardag begin volgend jaar.
Wie kan mij helpen de juiste locatie van hoeve Snaterbeek te vinden. Bedankt,

Norah zei op 29 september 2018 om 19:53 uur

Je kunt mogelijk informatie verkrijgen via
info@peelenmaas

En bij het RHCL(Rijksarchief Limburg) in Maastricht.

Altijd weer uniek een stamboom, denk dat je schoonvader er heel blij mee zal zijn!
Vertaling lijkt me goed, denk dat het in die tijd pachters van de landheer zijn geweest.
Succes gewenst,
mvg.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: