skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Sterre Schlink
Sterre Schlink RA Tilburg

Het huis met de trappen

“Het huis met de trappen” werd het genoemd in Vortum-Mullem. En da’s geen huis waar je ’s nachts graag bent. Althans niet in de tijd toen het nog geen café was. Want het was een plaats voor hekserij en onheilspellende gebeurtenissen...

Mevrouw Lamée-Roersch heeft het verhaal gehoord. En zij heeft het weer van haar moeder, die in 1864  juist in het huis met de trappen werd geboren. En die heeft weer horen vertellen dat heksen er heel actief konden zijn. Vooral in het donkere najaar als de “metworstjongens” naar het huis kwamen om daar het jachtfeest te vieren.

De Metworstrennen is een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag wordt gehouden in Boxmeer. Daarbij komen de paarden ook langs Vortum. De jongens die daaraan deelnamen, vierden feest in het oude huis. En na dat feest gebeurde het: er  dook een heks op die door de bomen danste. En er zijn meer getuigen.

Ook een zekere Witmer uit Boxmeer schrijft dat hij van oudere mensen had vernomen dat na een jachtfeest de twee lindebomen die voor het huis met de trappen stonden in één seconde al hun blad kwijtraakten. Dat gebeurde toen een heks door de bomen sprong. Bij maanlicht zagen mensen de heks over de St. Jansbeek varen in een zeef.

Mr. A.J. Verheijen van Estveld (1743-1833) sluit zich daar bij aan. “Hoe het ook moge zijn, het feit ligt er dat de lindebomen in enkele minuten van hun bladeren werden ontdaan. Dit is alles wat ik van dit mysterieuze voorval kan zeggen.”

Wat later schrijft pastoor Sweens van Vortum-Mullem: “Oudere mensen beweren dat een zogenaamde heks op gezette tijden neerstreek in een zeef en daarmee over het water reed van de St. Jansbeek. De mensen hier bevestigden dat de schrik schier algemeen was bij het volk als een heks neerstreek in een of andere boom. Zo is het menigmaal voorgekomen dat tijdens een feestmaal van de Boxmeerse en Vortumse jongelieden groot tumult ontstond omdat het in de lindeboom voor het huis van “den haammaker” spookte. Er streek dan een heks neer in voornoemde bomen waardoor deze in enkele tellen van alle blad waren ontdaan. Dit tot grote schrik van de bevolking. Men maakte ’s avonds bij het passeren van de bomen drie kruistekens.”

Het huis is aanvankelijk van de familie Rutten. Later komt het in handen van de familie Thissen. Wie het dan nog ziet spoken, heeft waarschijnlijk gewoon te diep in het glaasje gekeken. De familie Thissen verbouwt het namelijk tot een café, bekend als Moeke Thissen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen