skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

“Het is al gebeurd; ik ga mij aangeven” (maar de politiebureaus zijn nog niet open)

Hij moet ten einde raad zijn geweest, deze logementhouder uit Oosterhout in 1933. Het ene moment speelt zijn vrouw Mina Gros nog thuis met hun kinderen, en het volgende moment loopt ze hun huis uit. Op weg naar die ander, in de buurt van Schijndel. Alweer! Hij wil haar terughalen, en neemt zijn pistool mee.

ingestuurd door Tonnie van Gestel,

met dank aan Heemkunde Vereniging Schijndel

Plaats delict: het gehucht Den Berg, een verhoogd terrein in de heidevelden bij Wijbosch. Daar wonen – volgens Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant – minder gesitueerde boeren en enkele fabrieksarbeiders. Het huis waar Mina de Slok (haar bijnaam) verblijft in een ‘armelijk huiske, samengesteld uit planken en aangemetselde muurbrokken’.

Tijd: in de vroege morgen, rond 5 uur, eind augustus 1933.

‘Verwilderde uiterlijk'

Logementhouder Van H. uit Oosterhout vraagt in de buurt na waar zijn vrouw kan verblijven. Een oude bekende van vroeger herkent de wanhopige Van H. aanvankelijk niet eens, door zijn ‘verwilderde uiterlijk’.  De bekende wijst hem – op dringend verzoek – waar zijn vrouw zou kunnen verblijven. Een ieder in Den Berg weet dat: bij de veertigjarige zwerver Sellen.

Van H. roept Sellen naar buiten. Die ruikt onraad en neemt een groot mes mee. Maar na een paar woorden schiet Van H. Sellen al neer. “Sellen wankelde nog eenige passen in de richting van de woning en zakte toen stervend ineen”, lezen we in de krant.

Na het schot te hebben gelost, loopt Van H. bijna weer tegen die oude bekende en roept tegen hem: “Het is al gebeurd; ik ga mij aangeven.” Hij fietst eerst naar het gemeentehuis in Schijndel maar daar is de boel gesloten. Dan maar door naar Den Dungen, “waar hij opnieuw trachtte de gemeentepolitie op te kloppen teneinde zich aan te melden. Echter ook hier kreeg hij geen gehoor”, gaat het artikel verder. (De politie bevestigt zijn verhaal overigens later. Het misverstand zit mogelijk ook in het gebruik van een ‘electrische bel die in de kamers van den veldwachter uitkomt’)

Van H. spreekt een toevallig passerende automobilist aan en vertelt hem wat hij heeft gedaan. “Volgens onze zegsman was de dader zeer onder den indruk van het gebeurde, terwijl hij van plan was zich van het leven te berooven.” De automobilist rijdt naar de gemeentepolitie in Den Bosch en doet zijn verhaal. “Onmiddellijk zijn eenige agenten per rijwiel in de richting Den Dungen gereden.” Ze treffen de desperate Van H. aan en nemen hem mee terug naar het plaats van het misdrijf.

Waar is Mina?

“Omtrent de oorzaak van dit drama wordt medegedeeld dat de echtgenoote van H. in ongeoorloofde verhouding stond met ’t slachtoffer”, legt de krant nog eens uit. Opmerkelijk detail: waar Mina de Slok op dat moment is, weet niemand. “De politie zoekt thans naar verblijfplaats”, zijn de slotregels van het artikel.

 

Reacties (4)

Tonnie van Gestel zei op 13 december 2018 om 17:24
Wat toevallig !!
Gisteren heb ik ons archief een liedtekst gevonden die betrekking heeft op deze moord. Ik zal deze door sturen
Robert zei op 13 december 2018 om 17:57
Niet om het een of ander... maar ik schrik van deze keuze. Mij lijkt dat zulke trieste gebeurtenissen van zo relatief kort geleden hier zo voor het voetlicht brengen, ondanks/dankzij de initialen het risico heeft van enorm veel verdriet en ellende bij nabestaanden op te rakelen of te weeg te brengen. Wat is het nut hiervan.... toch niet enkel lekker griezelen? Ik vind het niet kies.
Marielle zei op 13 december 2018 om 21:27
Bijzonder om te zien dat een dergelijk verhaal zo heel anders kan worden geinterpreteerd. Ik lees juist een levendige geschiedenisles; een mooi verhaal, geschreven door een goeie pen. Met een stijl die je meteen bij de strot grijpt, maar vooral ook de historische context laat zien. De schrijnende omstandigheden die een mens tot dergelijke wanhoopsdaden kunnen brengen, tegen de armoe en ellende van die tijd.

Lekker griezelen? Nee hoor, het laat te meer zien dat het vroeger echt allemaal niet beter was. En laten we wel wezen; van 1933 naar 2018, daar zitten verschillende generaties tussen. Ik vermoed dat er weinig oude wonden worden opengereten door een dergelijk verhaal (dat bovendien destijds ook in de krant heeft gestaan).

Maar het mooiste: kennelijk maakt het verhaal verschillende opinies los. Dat mag, gelukkig maar !
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 17 december 2018 om 10:10
Dank voor jullie reacties, Tonnie, Robert en Marielle.
Inderdaad, wat een toeval, Tonnie. Ik heb de liedtekst meteen in het verhaal gezet, veel dank voor het toesturen!

En Robert, vervelend dat je dit zo ervaart. Ik stel het zeer op prijs dat je jouw visie hier laat horen, daar leren wij ook weer van. Ik ben het met je eens dat dit een heel tragische gebeurtenis is, maar we kunnen niet ontkennen dat dit heeft plaatsgevonden. Gezien het feit dat er ook een lied over is gemaakt, moet het ook destijds een enorme impact hebben gehad. Wij zien het als onze taak om alle mooie maar ook minder mooie kanten van de Brabantse geschiedenis te laten zien (eigenlijk precies zoals Marielle het verwoordt).

Ik sluit me dan ook graag aan bij haar laatste regels (en hou tegelijkertijd jouw stellingname in mijn achterhoofd, Robert).

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen