i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Schijndel
Tags:

“Het is al gebeurd; ik ga mij aangeven” (maar de politiebureaus zijn nog niet open)

vertelde op 6 december 2018 om 14:05 uur

Hij moet ten einde raad zijn geweest, deze logementhouder uit Oosterhout in 1933. Het ene moment speelt zijn vrouw Mina Gros nog thuis met hun kinderen, en het volgende moment loopt ze hun huis uit. Op weg naar die ander, in de buurt van Schijndel. Alweer! Hij wil haar terughalen, en neemt zijn pistool mee.

Plaats delict: het gehucht Den Berg, een verhoogd terrein in de heidevelden bij Wijbosch. Daar wonen – volgens Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant – minder gesitueerde boeren en enkele fabrieksarbeiders. Het huis waar Mina de Slok (haar bijnaam) verblijft in een ‘armelijk huiske, samengesteld uit planken en aangemetselde muurbrokken’.

Tijd: in de vroege morgen, rond 5 uur, eind augustus 1933.

‘Verwilderde uiterlijk'

Logementhouder Van H. uit Oosterhout vraagt in de buurt na waar zijn vrouw kan verblijven. Een oude bekende van vroeger herkent de wanhopige Van H. aanvankelijk niet eens, door zijn ‘verwilderde uiterlijk’.  De bekende wijst hem – op dringend verzoek – waar zijn vrouw zou kunnen verblijven. Een ieder in Den Berg weet dat: bij de veertigjarige zwerver Sellen.

Van H. roept Sellen naar buiten. Die ruikt onraad en neemt een groot mes mee. Maar na een paar woorden schiet Van H. Sellen al neer. “Sellen wankelde nog eenige passen in de richting van de woning en zakte toen stervend ineen”, lezen we in de krant.

Na het schot te hebben gelost, loopt Van H. bijna weer tegen die oude bekende en roept tegen hem: “Het is al gebeurd; ik ga mij aangeven.” Hij fietst eerst naar het gemeentehuis in Schijndel maar daar is de boel gesloten. Dan maar door naar Den Dungen, “waar hij opnieuw trachtte de gemeentepolitie op te kloppen teneinde zich aan te melden. Echter ook hier kreeg hij geen gehoor”, gaat het artikel verder. (De politie bevestigt zijn verhaal overigens later. Het misverstand zit mogelijk ook in het gebruik van een ‘electrische bel die in de kamers van den veldwachter uitkomt’)

Van H. spreekt een toevallig passerende automobilist aan en vertelt hem wat hij heeft gedaan. “Volgens onze zegsman was de dader zeer onder den indruk van het gebeurde, terwijl hij van plan was zich van het leven te berooven.” De automobilist rijdt naar de gemeentepolitie in Den Bosch en doet zijn verhaal. “Onmiddellijk zijn eenige agenten per rijwiel in de richting Den Dungen gereden.” Ze treffen de desperate Van H. aan en nemen hem mee terug naar het plaats van het misdrijf.

Waar is Mina?

“Omtrent de oorzaak van dit drama wordt medegedeeld dat de echtgenoote van H. in ongeoorloofde verhouding stond met ’t slachtoffer”, legt de krant nog eens uit. Opmerkelijk detail: waar Mina de Slok op dat moment is, weet niemand. “De politie zoekt thans naar verblijfplaats”, zijn de slotregels van het artikel.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 12 november 2008 om 11:51 uur

GTST anno 1786

vertelde op 3 oktober 2018 om 15:59 uur

De Bruidsfoto des Doods