skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Het kasteel van Boxmeer

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 4 januari 2009
bijgewerkt op 30 april 2014
De geschiedenis van het Boxmeerse kasteel gaat in ieder geval terug tot aan het einde van de dertiende eeuw. In deze roerige tijden lagen de graven van Holland en Gelre met elkaar overhoop. Ook de hertog van Brabant mengde zich nog in de strijd.

Op dat moment koos Jan Boc I, heer van Boxmeer, partij voor de graaf van Gelre.

Om die reden werd zijn kasteel in de jaren 1284/1285 verwoest. En dat zal zo'n beetje de rode draad blijven van de geschiedenis van het kasteel: telkens opnieuw wordt het verwoest, dan wel verwaarloosd en afgebroken, om telkens opnieuw weer te worden opgebouwd in een nieuwe gedaante.

In 1573 werd het kasteel weer eens belegerd en verwoest. Ditmaal was het de hertog van Alva die de hand in de ontmanteling had. Boxmeer was immers door haar ligging betrokken bij het strijdtoneel tussen de Republiek en Spanje. Het kasteel werd daarna enigszins hersteld door een noodbouw.

Het kasteel raakte in de zeventiende eeuw en daarna steeds verder in verval. In de tweede helft van de achttiende eeuw werd het zelfs een tijdje helemaal niet meer bewoond.

Uiteindelijk besloot douarière gravin Van Bergh-Hohenzollern-Sigmaringen het kasteel af te breken en te vervangen door een drieflankig paleiscomplex met vele kamers en zalen. In 1782 was dit nieuwe kasteel, dat inmiddels inderdaad veel meer weg had van een paleis, gereed.

Twintig jaar na de verbouwing moest een groot deel van het paleis / kasteel al weer afgebroken worden. Men had er bij de bouw geen rekening mee gehouden dat op de plek van het nieuwe gebouw de oude binnengrachten hadden gelopen. Een ondeugdelijke fundering en kwelwater zorgden voor een verwoestende werking op het paleis. Slechts één vleugel (de oostvleugel) kon worden behouden.

Aan het eind van de negentiende eeuw vestigden de Zusters van Julie Postel een ziekenhuis in het kasteel. Na de bouw van het Maasziekenhuis in de jaren 1960 bleef het kasteel als zusterklooster in gebruik. Eind jaren ‘80 promoveerde het gebouw zelfs tot moederhuis van de congregatie.

De overgebleven paleisvleugel (die nog steeds als klooster dienst doet) is ook nu nog te bewonderen. In de kelder bevindt zich een museum waar een levendig beeld wordt geschetst van de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Meer over het kasteel vind je op deze website en ook het kasteel zelf heeft tegenwoordig een website met veel informatie.

Reacties (1)

arno peters zei op 17 maart 2012 om 22:21
Volgens verschillende bronnen ligt er minstens en tunnel vanuit het Kasteel in de zuidelijke richting. Het begin van de tunnel zou te vinden zijn in de keuken van het Kasteel. Daar schijnen kanonskogels gevonden te zijn. Waarschijnlijk een vluchttunnel voor de Heren en Dames van het Hof. Misschien dat er meer over te vertellen valt.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen