skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Stef Uijens
Stef Uijens RA Tilburg

Het klooster Keizerinnendaal in Helmond

In de dertiende eeuw stond hier het klooster Keizerinnenplaats, de eerste abdij binnen het gebied van het huidige bisdom Den Bosch, gesticht door Maria van Brabant. In 1648 werden de zusters verjaagd. 280 Jaar later, in 1928, deed A.M. Frenken een oproep om de oude Mariadevotie ter plekke in ere te herstellen en het klooster te herbouwen.

De groep Actie voor God, die in Helmond zeer actief was, gaf gehoor aan deze oproep en richtte de Stichting Binderen op. Men richtte een oude schaapskooi in als kapel, die op 12 oktober 1941 geopend werd. Er werden tekeningen gemaakt voor een nieuw klooster, maar voorlopig nam men een boerderij tegenover de kapel als zodanig in gebruik. In 1946 kwamen de zusters Dominicanessen van Bethanië om zich hier te vestigen. Bij het inhalen van de dominicanessen stonden de staldeuren van de boerderij wijd open.

Helmond, voormalig klooster Keizerinnendaal, 2010. Foto: Collectie Jan SmitsHelmond, voormalig klooster Keizerinnendaal, 2010. Foto: Collectie Jan Smits

De zusters zetten zich in voor de godsdienstige en sociale vorming van jonge meisjes in Helmond en ze zorgden voor de kapel. Het schamele woongedeelte van de boerderij werd vergroot en verbouwd en ze gaven het huis de naam Keizerinnendaal, naar het vroegere klooster.

Na drie jaar ontstond er onenigheid tussen de zusters en de Stichting Binderen: de zusters wilden liever een voogdijgesticht oprichten, de Stichting Binderen was het daar niet mee eens. Nog in 1949 besloten de zusters hun klooster op te heffen en vertrokken ze naar andere huizen.

Het huis werd daarna diverse malen verbouwd. In het stalgedeelte kwam een kleuterschool en in het woonhuis een pastorie. In november 1970 vestigden zich vijf paters Kapucijnen en drie zusters Franciscanessen van Etten - afkomstig van hun respectieve kloosters in de binnenstad - in het huis, om een nieuwe, religieuze samenlevingsvorm te zoeken. Daartoe maakten ze de bovenverdieping en de schoollokalen geschikt voor bewoning. Drie jaar later, in 1973, werd deze communiteit weer opgeheven.

Een voortuin en een flinke achtertuin omgeven het huis. Het perceel is aan een zijde bereikbaar via een fraaie toegangspoort en wordt aan het andere eind afgesloten door de bekende devotiekapel van O.L. Vrouw van Binderen.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!