i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Oosterhout
Periode: 1921 - 1955
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 12 september 2013 om 12:06 uur

Na het van kracht worden van de onderwijswet van 1920 nam het kerkbestuur van Oosteind het initiatief om de bestaande openbare scholen om te vormen tot katholieke scholen. Zo veranderde de bestaande gemeenteschool in de r.-k. lagere school voor meisjes, gewijd aan Maria.

De zusters Franciscanessen van Dongen gingen hier, aan de Provincialeweg 98 onderwijs geven. Op 26 september 1921 betrokken ze de woning van het hoofd van de school. Zoals blijkt uit de gevelsteen dateert deze onderwijzerswoning uit 1869, hij werd tegelijk gebouwd met een nieuwe school waar nu garage Bossers is gevestigd.

Klooster Sancta Maria in de jaren '50 en hetzelfde gebouw in 2008. Bron: Collectie Jan Smits

‘School en onderwijzerswoning zijn ruime en sierlijke gebouwen, van alle gemakken voorzien en meer dan voldoende voor de behoefte’, schreef men na de opening. Om de zusters goed te accomoderen is de woning in 1921 verbouwd tot klooster en met een verdieping verhoogd.

De zusters hadden ook een naaischool met opleiding voor lingerie, costumière en coupeuse. In 1955 zijn de zusters vertrokken, hun behuizing werd later weer omgevormd tot woonhuis.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: