i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Roosendaal en Nispen
Periode: 1926 - 2016
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 6 december 2012 om 16:48 uur

In 1926 ontwierp architect F. Sturm het Elisabethgesticht als rust- en ziekenhuis van de congregatie Franciscanessen van Roosendaal. Aan de achterzijde van het terrein aan de Wouwseweg 21 maakte ook het Sint-Elisabethklooster deel uit van het complex.

Roosendaal, Elisabethklooster, 1988. Foto: BHIC, nr. PNB001055637Tussen 1982 en 1986 is Elisabethklooster gerenoveerd ten behoeve van de huisvesting van de zusters uit het klooster in Bergen op Zoom. Bij de verbouwing van 1994 door het bureau van architect F. Sturm jr. (de kleinzoon van F. Sturm sr.) kwamen er kamers bij voor bejaarden en kreeg het de naam Sint Antonius.

In 1996 werden er aanleunwoningen naast gebouwd, behorend bij het bejaardenhuis Franciscusstede. Het complex is een verzorgings- en verpleeghuis voor zowel religieuzen als niet-religieuzen.

In 2011 werden bij het Elisabethklooster ook het bestuurscentrum Mariastede en het klooster Clarastede gebouwd. Dit laatste werd betrokken door franciscanessen uit Mariadal.

Het bakstenen gebouw bestaat uit diverse vleugels en heeft na de uitbreidingen een U-vormige opzet. Het oude middendeel heeft een topgevel. De dubbele voordeur is voorzien van  glas-in-lood. Hoewel de kozijnen zijn vernieuwd is de gevel gaaf bewaard gebleven. In de topgevel een nis met een zandstenen beeld de H. Theresia uit 1926. Het dak heeft een dakruiter met klokkenstoel en kruis.Roosendaal, Elisabethklooster. Foto: © BHIC /Frans van de Pol, 2013

In de tuin staan veel rododendrons en oude coniferen. Terwijl aan de voorkant de oude beuken opvallen, domineert aan de achterzijde de bosrand.

Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: