skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Astrid de Beer
Astrid de Beer RA Tilburg

Het Kofferen

Het Kofferen is een naam, afkomstig van een kleine boerderij, gelegen tussen de hoeve Stroetbolle en de dreef van Henkenshage. Wiro Heesters geeft als verklaring dat de naam afgeleid zou zijn van het oude woord 'kove', later 'kof', dat hutje betekent. Hieruit is de naam Koffer ontstaan, met achtervoegsel -en.

Met het verdwijnen van het boerderijtje is men deze naam voor het hele gebied gaan gebruiken.

Op de hoek Kasteellaan-Kofferen woonde in 1804 Petronella van Heumen van de Mosselaer. In dat jaar krijgt ze een kind, ze is dan al een geruime tijd weduwe, dus het kind moet van een onbekende vader zijn. Onder barensweeën moet ze aan de vroedvrouw vertellen wie de vader van het kind was, maar ze vertikt het om de naam van de vader te noemen. Omdat ze dat weigert besluit de gemeente van Sint Oedenrode haar voor vier weken op water en brood te zetten.

In 1866 is er al sprake van een gasfabriek in het Kofferen. De gemeente overweegt dan om vijf gaslantaarns te plaatsen, drie te Eerschot, een op het Kofferen en een bij het gemeentehuis op de Markt. Er waren al eerder lantaarns geplaatst in de gemeente, maar die brandden niet op gas, maar op olie.

Op de grens Boskantseweg-Kofferen staat het grote kantoorgebouw van “Ahrend Productiebedrijf Sint-Oedenrode”. Ongeveer op de plek waar nu de parkeerplaats is van “Ahrend Productiebedrijf”, stond eens het adellijk kasteel Logtenburch.

Rond 1900 begon Harrie van de Kamp in het Kofferen een smederij, waar nu het smederijmuseum is. Een paar jaar later startte hij aan de overkant een bedrijf en produceerde er diverse producten Tijdens de Eerste Wereldoorlog besloeg hij de paarden van het aldaar gelegerde regiment der Blauwe Huzaren. Na 1930 ging het bedrijf samen verder met Ahrend.

Op de huisnummers 9, 11 en 13 met het jaartal 1750 stond in die tijd het huis genaamd de Zwaan. Rond 1818 werd het huis verkocht aan Gerardus Klompers, van beroep hoedenfabrikant. Een inventaris is opgemaakt wanneer zijn vrouw is overleden. In het huis is dan aanwezig o.a. een kan met hazenhaar, acht verschillende soorten van hoedenstoffen, een marktkraam, 251 stuks gefabriceerde en half gefabriceerde hoeden.

Rond 1880 waren er twee herbergen en een winkel waar drank werd verkocht. Gepatenteerde was Johannes Vervoort, verkoper Jan Baptist Smit. De andere herberg behoorde rond die tijd toe aan gepatenteerde Johannes van Dincten, hoefsmid. Gepatenteerde Nathan Zwanenberg, de verkoper is Jacob Isaias van Saxen, de verkoop is in de winkel.

In 1925 werd dit door brand beschadigde huis met erf en tuin door Elias Groenenwoud, borstelfabrikant vroeger te Sint Oedenrode nu te Rijswijk, verkocht aan Hubertus Steenbakkers, metselaar en wonende te Schijndel.

Bronnen:
Pater Wiro Heesters ss.cc. in Heemschild 2 (1968), afl. 1, p. 11.
Foto’s
Collectie Jo van der Kaaij. 

Reacties (1)

Willie Damen van de Mosselaer zei op 26 april 2022 om 08:28
Een oude plek van bewoning, waar in 1751 Cornelis der Kinderen eigenaar was van een huis en hof. Het stond binnen de oude Vrijheid op de Heuvel, aan een zijde Cornelis Brox, de ander zijde de weduwe van de Boom, achterzijde Jan en Cicilia van de Boom, voorzijde de openbare straat.
Rond 1825 verkopen Peter Verbruggen molenaar en Johanna van de Boom het huis van ouds genaamd De Zwaan aan en ten behoeve van Gerardus Klompers hoedenfabrikant. Belend aan de een zijde de weduwe Gerard Wijn, de andere zijde Frederik van Hombergh.
In het gebouw achter het woonhuis waarin de fabriek gevestigd is bevonden zich o.a. een vat wijnmoer, Spaans graan, vogelkooien, een grote en een kleine marktkist, hoedenvormen, acht verschillende soorten van hoedenstoffen, twee honderd een en vijftig stuks gefabriceerde half gefabriceerde hoeden, kinderwagen, wieg, veertien schilderijen, twee oorbellen en kruisje en vingerring, veertien stoelen, acht stukken gerookt spek, vier potten met ingelegde groenten etc. etc.
1865 werd het pand door o.a. Johannes Klompers verkocht aan Ruth Aarts bouwman. De goederen werden toen verhuurd in vier percelen, aan Joost Andriessen, Willemijna van Rooij, Willem van de Wijdeven en Aard van Dinther. Uit het kadaster komen we te weten dat de pandjes circa 1888 overgegaan naar Godefridus van der Meijden.
In 1963 is er een overeenkomst van ruiling door de Hoogeerwaarde heer Adrianus van der Meijden, rooms-katholiek Priester, zij ruilen drie woonhuizen met schuren en tuinen, plaatselijk bekend Kofferen 9-11-13 met Leonardus van Lieshout boekhandelaar, tegen een woonhuis met tuin plaatselijk bekend Hertog Hendrikstraat 24.
Een paar jaar voor en tijdens de oorlog huurde Johannes van den Berg nummer A 197. Later verhuisde het gezin naar Kofferen 26. In 1958 veranderde A 197 in huisnummer 9 en werd bewoond door A. C. Vogels. Nummer 11 werd bewoond door M. van Boxmeer en nummer 13 door Harrie Passiers met zijn vrouw Miet Foolen. Zij hadden op nummer 13 een sigarenwinkeltje, men verkocht er ook kruidenierswaren.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.