i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Ravenstein
Tags:

Het Land van Ravenstein

vertelde op 31 mei 2009 om 16:53 uur

In bestuurlijk opzicht nam Ravenstein vanaf 1380 de rol van Herpen en Uden over, tot dan toe de belangrijkste plaatsen van het Land van Ravenstein. De drost van de heerlijkheid bewoonde het kasteel; de heer verbleef doorgaans elders. In 1397 werd Ravenstein Kleefs territorium en in 1629 van Neuburg-Palts. Dat duurde tot 1748. Vanaf dat jaar tot 1795 heersten er de Sulzbachs.

Gezien vanuit het  aangrenzende gewest Gelre en het generaliteitsland Brabant, die vanaf 1648 officieel tot de Republiek der Verenigde Nederlanden behoorden, was het Land van Ravenstein een stukje buitenland met eigen wetten en regels. Zo konden de katholieken uit Staats, en dus protestants, gebied hier ongehinderd ter kerke.

Ook kloosterlingen zochten hun toevlucht in Ravenstein: Augustinessen in Deursen, Jezuïeten in Ravenstein en Kruisheren in Uden. Bijzonder was ook de bouw van de barokke Luciakerk in Ravenstein (1735), die onder andere werd gefinancierd met de opbrengsten van een loterij. De loten werden ook, zij het illegaal, verkocht op het grondgebied van de Republiek.

Het Loterijfonds maakte in 1752 ook de stichting mogelijk van het Gymnasium Aloysianum van de Jezuïeten, dat heeft bestaan tot 1878. Tot de dag van vandaag ondersteunt dit fonds sociaal-culturele activiteiten of zaken ten dienste van de gemeenschap Ravenstein.

In 1805 eindigt de “status aparte” van het Land van Ravenstein, dat na de Franse Tijd deel gaat uitmaken van het Koninkrijk der Nederlanden en in tien gemeenten wordt opgedeeld.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (2)

PIET VAN MAMEREN zei op 18 november 2011 om 17:33 uur

IK ZEND U GRAAG EEN SPECIMEN UIT ONZE FAMILIE EN VERMOEDELIJKE FAMILIE EEN AFBEELDING WAAR IK GRAAG UW COMMENTAAR OP VERNEEM, DOCH HIERBIJ KAN IK U DIT NIET TOEZENDEN, DUS GRAAG EEN (E-MAIL) ADRES
BIJ VOORBAAT HARTELIJKE DANK

Annemarie van Geloven bhic zei op 21 november 2011 om 09:21 uur

Beste Piet, je kunt het document scannen en als bijlage meesturen naar info@bhic.nl.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: