i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Klundert
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Watertorens

Het Landbouwhuis in Klundert

vertelde op 1 september 2014 om 15:09 uur

De boerderij aan de Schansweg 38/40 in Noordschans bij Klundert heeft iets bijzonders: een eigen watertoren. De slanke, rechthoekige toren boven de ingangspartij, met zijn bakstenen versieringen, het verticale opschrift “Landbouwhuis” en een hijsbalk, vormt het opvallendste beeldelement.

Klundert, Landbouwhuis. Foto BHIC, Sebastiaan van de PolHet “Landbouwhuis” is een ontwerp van architect C. de Rooy en heeft kenmerken van de Amsterdamse School en de zakelijke Art-decostijl. Het is in 1928 gebouwd aan de doorgaande weg tussen Klundert en Noordschans in opdracht van de “Vereeniging voor Ontwikkeling van de Landbouw in het Rentambt Niervaart”. Deze vereniging was in 1921 opgericht om de vakkennis van de boeren in de omgeving te vergroten. Het gebouw had dan ook een zogenaamde “gehoorzaal”, een groot klaslokaal. Daar hielden de agrariërs vergaderingen en volgden ze landbouwcursussen, met name in de (winterse) avonduren.

Rentmeester Alphons Roebroek had het initiatief voor het landbouwhuis genomen, omdat hij wilde dat de boeren de kennis van hun vak zouden vergroten door cursussen te volgen. De landbouwhuizen (want die kwamen in die tijd meer voor) waren de feitelijke voorlopers van de landbouwscholen. Het Landbouwhuis in Klundert werd gebouwd op de plek waar al heel lang een boerderij had gestaan van de Oranjes. In 1870 ging het bezit van die Domeinhoeve over naar de Staat.

Klundert, Landbouwhuis. Foto BHIC, Sebastiaan van de PolHet landbouwhuis is dus duidelijk niet als woonhuis ontstaan. Toch verklaart ook de educatieve functie van het gebouw niet, waarom het nodig was een watertoren in het ontwerp op te nemen. Het reservoir, de standpijp waarlangs het water omhooggebracht wordt naar hert reservoir, de pompinstallatie: het is allemaal nog aanwezig. Maar waarom was het nodig om druk uit te oefenen? Tien meter hoogteverschil levert 1 bar aan waterdruk op. Het antwoord ligt wellicht in het feit dat het Landbouwhuis ook als proefboerderij dienst deed en er een flink stuk land omheen lag, dat bij tijd en wijle beregend moest worden?

De Willemstadse architect De Rooy ontwierp onder andere ook landhuizen in Zevenbergen (Zonnehoek) en Fijnaart, Christelijke Nationale Scholen in Willemstad en Fijnaart, en een gereformeerde kerk in Dinteloord (samen met Egb. Reitsma). Ook ontwierp hij na de opheffing van de vesting in 1926 een uitbreidingsplan voor Willemstad, met villa’s langs de Koningin Wilhelminalaan (1, 2, 4, 6 en 8). Het Landbouwhuis in Klundert was zijn enige watertoren.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel in BN/DeStem van 18 juni 2011, de Inventarisatie cultuurhistorisch waardevolle objecten gemeente Moerdijk van 2012 en een gesprek met de huidige bewoonster in augustus 2014.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (6)

Kees hoppenbrouwers zei op 16 november 2017 om 21:46 uur

Jaren lang daar brood bezorgt bij o.a jaap hartog, fam verseput de jachtopziener,en bij mensen waarvan ik de naam niet meer herinner

Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 18 november 2017 om 22:44 uur

Leuk dat u reageert, Kees. Heb je daar ooit nog iets leuks meegemaakt? Kwam je daar ook binnen in huis?

Arjan de Geus zei op 24 december 2018 om 14:55 uur

Ook in de Klundert woonde eene Wouter Cristiaan Nieuwenhuijzen hij was de vader van Stijna Nieuwenhuizen zei is geboren 5-12-1931 te Klundert en Trouwde met Antonie de Geus geboren te Dongen en is een broer van mijn Vader Marius de Geus Visser te Oosterhout zei waren twee zonen van de vijf van Familie de Geus - Sprangers te Dongen Gravenmoer Rijen ect ect.

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 2 januari 2019 om 19:57 uur

Bedankt voor je reactie Arjan, zegt deze boerderij uit het verhaal je nog iets?

Jaap den Hollander zei op 31 maart 2019 om 10:16 uur

Mijn opa Jacob Laurens den Hollander boerde daar voordien. Hij vertrok nar Hoeve Nieuwendijk . Deze pachter |De Haan had geen opvolger.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 1 april 2019 om 13:48 uur

Ah dank voor je aanvulling, Jaap! Weet je toevallig in welke jaren (ongeveer) je opa daar boerde?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: