
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Een deel van de collectie van 'Vrouwen dokumentatie centrum De Spinster' is bewaard gebleven in het voormalige kraakpand de Paap in het centrum van Den Bosch. De Spinster was een vrouwenarchief opgezet door Brabantse feministen. In mijn zoektocht naar het Lesbies archief besloot ik daarom ook daar maar eens een kijkje te nemen. Tot mijn grote verbazing vond ik in de eerste map die ik opende twee enveloppen 'Post van ’t korte bestaan van het Lesbies Archief Den Bosch'!
Zoals de twee lesbiennes in de uitzending van de Bossche vrouwenradio vertelden, hoopten ze persoonlijk materiaal te ontvangen wat te maken had met de lesbische identiteit. Gezien het formaat van de enveloppen verwachtte ik niet enorm veel, dagboeken hadden er bijvoorbeeld niet in gepast. Maar tot mijn verbazing waren de enveloppen toch met aardig wat persoonlijke voorwerpen gevuld.
De eerste envelop bevatte vooral officiële documenten, die waarschijnlijk op organisatorisch niveau van belang waren geweest: notulen van vergaderingen, berichten over subsidieaanvragen, en post uit het buitenland met daarin het verzoek om deel te worden van een feministisch netwerk.
De tweede envelop was een goudmijn aan persoonlijk materiaal. In een klein plastic mapje zitten: ansichtkaarten verstuurd vanaf vakantieadressen, uitnodigingen voor pottenfeesten, en buttons en stickers met daarop provocerende teksten om te verspreiden tijdens protesten.
Ondanks dat ik enorm blij was met deze vondst, bevatte het materiaal ook hints naar wat de uiteindelijke ondergang van het lesbisch archief moet zijn geweest. In de envelop met officiële documenten zit een afgewezen subsidieaanvraag. Geld was, zoals in de radiouitzending ook genoemd werd, een van de grote zorgen van de twee lesbische vrouwen. Het feit dat subsidieaanvragen werden afgewezen zal een grote klap zijn geweest.
Ook bevat de envelop notulen van een landelijke vergadering met verschillende lesbische archieven. Het Lesbies Archief Den Bosch was zonder reden afwezig bij deze vergadering. Na deze vergadering werd er een brief verstuurd naar het Bossche archief met het verzoek de volgende keer wel iemand naar de vergadering te sturen. We weten niet of ze hierna wel naar vergaderingen zijn gegaan, maar het feit dat ze zonder bericht niet op waren komen dagen kon niet veel goeds betekenen voor hun bestaan.
In het eerste deel van dit verhaal vroeg ik me af of het Bossche lesbisch archief ooit van de grond was gekomen en of er materiaal bewaard was gebleven. Op die vragen heb ik dankzij deze vondst antwoord: Ze hebben wel degelijk bestaan, maar voor korte duur. Waarschijnlijk hebben ze hun worstelingen met tijd en geldgebrek niet kunnen overwinnen, zoals te zien is aan subsidieafwijzingen en afwezigheid bij vergaderingen. Desalniettemin is het ze gelukt om kort de geschiedenis van Brabantse lesbische vrouwen vast te leggen. Het bestaan van deze twee enveloppen laat dat zien.
Kun jij ons meer vertellen over het korte bestaan van het Bossche lesbisch archief, neem dan vooral contact op door hieronder te reageren op dit verhaal of door te mailen naar info@bhic.nl.