i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Maashees en Overloon
Periode: 1927 - 1944
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 25 juli 2013 om 11:13 uur

Op 5 september 1927 begonnen de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart op verzoek van pastoor Van Empel met onderwijs in de Mariaschool, met jeugdwerk en wijkverpleging. Later hadden ze ook een bejaardenpension.

Het Mariaklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z034 Beeldmateriaal Dochters O.L.Vrouw vh H. Hart)

Het Mariaklooster (Erfgoedcentrum Ned. Kloosterleven, collectie BM-Z034 Beeldmateriaal Dochters O.L.Vrouw vh H. Hart nr. 106024)

De zusters werden riant ondergebracht in een klooster, dat speciaal voor hen gebouwd was door bouwkundige A. Martens uit Venray. Hij breidde het gebouw in 1935 uit met een achtervleugel en kapel. In 1944 is het klooster verwoest. Op dezelfde plaats verrees later Huize Loôn.

Het eenvoudige bakstenen huis was L-vormig. Rechts bevond zich de slaapzaal en de binnenplaats werd afgesloten door dienstvertrekken. Boven de ingang stond op een sokkel een beeld van Maria. 

Door de uitbreiding van 1935 kreeg het klooster een carrévorm. Achter de topgevel verrees een vleugel met kapel op de verdieping. Op het dak stond een klein spits torentje.

Heb je nog herinneringen aan dit klooster? Ben je weleens in het klooster geweest, of heb je bij de zusters op school gezeten? Vertel het ons!

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: