i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Klundert
Tags:

Het mirakel van Niervaert

vertelde op 6 oktober 2011 om 14:43 uur

Het verhaal over het mirakel van Niervaert. Hoe een gebeurtenis van eeuwen geleden nog steeds mensen op de been brengt. Circa 1300 zou in de omgeving van het toenmalige Niervaart een sacramentswonder zijn gebeurd. Een zekere Jan Bautoen vond, terwijl hij in de aarde aan het graven was, een miraculeuze hostie. Naar aanleiding hiervan ontstond een speciale cultus in de plaatselijke parochiekerk.

Tot ongeveer het midden van de vijftiende eeuw, toen Niervaart moest worden prijsgegeven aan de zee, werd deze hostie door tal van bedevaart-gangers bezocht.

In 1558 werd het gebied waarin eens Niervaart lag teruggewonnen op de zee en werd er, twee kilometer naar het westen, een nieuw dorp gevestigd: Klundert.

Vanaf 1804 beschikte Klundert weer over een katholieke parochie. In de negentiende en twintigste eeuw herleefde de herinnering aan het Sacrament van de Niervaart weer onder de katholieke bevolking. Zo werd er een speciale Sacramentsbroederschap opgericht, die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog echter weer zou wegkwijnen.

In 2007 werd er weer, te gelegenheid van Klundert 650 jaar stadsrechten, een processie gehouden. Dat gebeurde ook in 2008 en het is de bedoeling dat deze processie ieder jaar gaat plaatsvinden.

Wil je meer weten over de historie van het mirakel van Niervaert? Klik dan hier en je vindt meer informatie over Niervaert, Klundert en de verering van het wonder.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 8 juni 2012 om 15:36 uur

Sacramentsprocessie

vertelde op 23 november 2009 om 09:17 uur

Lijsbet en haar Sinte-Cornelis-ongemak

vertelde op 9 maart 2010 om 16:40 uur

Duizend bloemblaadjes... Sacramentsprocessie in Teeffelen

vertelde op 8 december 2014 om 15:53 uur

De Grote Kerk in Breda