i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Klundert
Periode: 1944 - 1972
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 6 december 2012 om 16:36 uur

Na de verwoesting van het oude klooster in 1944 werd het moederhuis van de Zusters van Moerdijk verplaatst naar Veldhoven. De congregatie bouwde in 1948 aan de Steenweg 41 wel nog een klein klooster in Moerdijk naar ontwerp van architect B. Koldewey uit Voorschoten.

Foto: Collectie BHIC, nr. PNB001038237De zusters werkten in de wijkverpleging, de kleuterschool en de lagere school. In 1972 waren er geen zusters meer om de onderwijzeressen die met pensioen gingen, te vervangen. Daarom werd het klooster in dat jaar opgeheven. Het gebouw werd verkocht aan Kok Makelaardij te Dordrecht, waarna het nog vele malen van eigenaar wisselde.

Het witgeverfde klooster is eigenlijk een flink woonhuis. De kapel heeft een lager koor en draagt een klokkentorentje. De gevel aan de straatzijde heeft een terracotta reliëf van een Christusfiguur met het opschrift: vita et resurrectio nostrae (ons leven en onze herrijzenis).

Foto: Collectie BHIC, nr. PNB001038252Bron: Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: