skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het Schijndelse vliegveld B.85

Rien Wols
Rien Wols Bhic
vertelde op 7 juni 2012
bijgewerkt op 19 maart 2024
Tussen 6 februari en 16 april 1945 was er op de Vlagheide tussen Schijndel en Eerde een geallieerd vliegveld operationeel dat luisterde naar de codenaam B. 85. Het had één start- en landingsbaan. Tijdens het geallieerde bevrijdingsoffensief in de tweede helft van 1944 had de 2nd Tactical Air Force dringend behoefte aan vliegvelden die zo dicht mogelijk bij de frontlinie lagen.

Nadat de Genie de Vlagheide had verkend, besloot men medio november 1944 om daar een vliegveld aan te leggen. Hoewel het terrein bij zware regenval in een modderpoel veranderde, begonnen vijfhonderd geallieerde militairen met hulp van Nederlandse arbeiders met de aanleg.

Het vliegveld, ontworpen om een complete wing van vier squadrons te huisvesten, moest op 15 januari 1945 gereed zijn. De oplevering liep echter vertraging op en de eerste Spitfires arriveerden pas op 6 februari. Dat was net op tijd om de Britse en Canadese troepen die het Rijnland binnentrokken (Operatie Veritable) luchtsteun te verlenen. De toestellen van 2nd TAF moesten bovendien de toevoerwegen naar het front voor de vijand blokkeren.

Ondanks het feit dat B. 85 Schijndel nog niet helemaal klaar was, werden niet één, maar twee Spitfire-wings op het veld gestationeerd: de 145 Free French Wing en de 132 Norwegian Wing met in totaal negen squadrons. Deze squadrons, waaronder ook het Nederlandse 322 Squadron, deden in februari 1945 tevens mee aan Operatie Clarion, waarbij duizenden geallieerde vliegtuigen aanvallen uitvoerden op spoorwegstations, opslagplaatsen en wegen in een groot deel van Duitsland.

Een maand later leverden de squadrons luchtsteun tijdens de gecombineerde operaties Plunder en Varsity die ten doel hadden om een bruggenhoofd ten oosten van de Rijn te vestigen.

Dat deze operaties niet zonder risico’s waren voor de op Schijndel gestationeerde vliegers, blijkt wel uit het aantal van zeventien crashes of (al dan niet gelukte) noodlandingen in twee maanden op of in de buurt van vliegveld B. 85. Het betrof allemaal Spitfires van de squadrons die hier hun tijdelijke thuisbasis hadden, op één geval na. Dat was op 9 februari, toen een Douglas A-26B (een tweemotorige lichte bommenwerper) van 394BG/587BS, gevlogen door F.L. Lash, een noodlanding moest maken op de airstrip. We weten niet precies hoe dat is afgelopen.

Van die zestien Spitfires die in moeilijkheden kwamen, waren er drie van het Nederlandse 322 squadron. Op 25 februari waren het er twee tegelijk, namelijk de Spitfires van F/O Cramerus en Sgt Knappert. De derde crash was op 19 maart 1945. De naam van die piloot kennen we (nog) niet.

De laatste twee crashes (of noodlandingen) vonden plaats op 16 april. Als gevolg van de voorspoedige opmars van de Canadezen in Nederland en Duitsland kwam airstrip B.85 steeds verder van de frontlijn te liggen. Daarom werd het vliegveld eind april 1945 gesloten. Na de oorlog werd een gedeelte van het terrein aan de voormalige eigenaren teruggegeven.

Een groot deel van deze tekst is ontleend aan het mooie “Vliegveldoverzicht” op de site van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, waarin alle militaire vliegvelden in Nederland kort beschreven staan. 

Reacties (28)

Mark van der Velden zei op 18 maart 2013 om 09:13
Midden jaren 80 daar veel munitie, vooral granaatscherven en -hulsen e.d. gevonden. EOD heeft nog regelmatig moeten uitrukken naar dit gebied.
Tony van Geffen. zei op 20 maart 2013 om 14:36
Het vliegveld in Eerde ( Schijndel ) en de Eerdse bossen waren voor ons eind jaren '40 en begin jaren '50 ons speel terrein.
Het lag toen nog overal vol met allerlei achtergelaten oorlogstuig van zowel Amerikanen, Engelsen, als Duitsers. Wij
als brave aankomende jonge burgers melden dit zoals het hoorde bij het hoofd van de school die dan de EOD waarschuwde. Zij kwamen dan met een militair voertuig naar de school en wij moesten mee om hun de plaats aan te wijzen waar dat spul allemaal lag.
Eenmaal op weg "wisten" wij niet meer
wáár dat precies lag. Maar wij zorgden wel dat tegen het einde van de schooltijd zij het een en ander verzameld hadden. Zo hadden zij Eerde weer een beetje veiliger gemaakt en wij hadden toch maar weer een vrije middag gehad. Dit herhaalde zich bijna iedere week tot het einde van onze lagere schooltijd.

Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 21 maart 2013 om 11:41
Wat spannend voor opgroeiende jongens en meisjes en niet zonder risico. Zijn er nooit ongelukken gebeurd? Of werd er toen thuis ingeperd nooit aan die achtergebleven munitie te komen?

De lezer moet ongetwijfeld glimlachen om jullie 'boevenstreken' om het onderzoek van de EOD te rekken..
djag zei op 12 maart 2015 om 09:49
zijn er nog meer dingen waar van ik nog niet weet dat er is Gebeurd want ik ben 15 jaar
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 12 maart 2015 om 13:53
@Djag, als je een keer tijd hebt, loop dan eens binnen bij de studiezaal van BHIC in Den Bosch of als je in Schijndel woont bij de Heemkamer in het Spectrum http://www.spectrumschijndel.nl/portfolio/heemkundekring-schijndel/
Op beide plekken kan je allerlei boeken over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Schijndel inkijken.

En als je op deze website bij de foto's zoekt op 'oorlogsschade schijndel' zie je heel veel verwoeste panden in Schijndel www.bhic.nl/Ontdekken/Foto's

Leuk dat je gereageerd hebt! Misschien een keer een goed onderwerp voor een werkstuk op school.
Eric Geevers zei op 9 augustus 2015 om 13:29
Boeiend stuk geschiedenis, dit. Ik interesseer me al vanaf mijn jongensjaren voor de geschiedenis van de luchtvaart en dan met name rond WOII. Ik heb net een week doorgebracht in Eerde, dat er gevochten is wist ik, maar pas op de laatste dag hoorde ik dat er een vliegbasis is geweest.
Het sculptuur dat van de 'marsden matting' vliegveld-grondplaten is gemaakt had ik al wel gezien.
Interessant om me verder in te verdiepen!
Er vlogen o.a. Spitfires, Huricanes (?), Lightnings en Mustangs heb ik begrepen...?
Henk van den Brand zei op 5 november 2015 om 20:11
Wanneer je meer wilt weten over het vliegveld te Schijndel dan moet je het boekje van Theo Jansen uit 2012 over dit vliegveld eens lezen.
Eric Geevers zei op 5 november 2015 om 20:18
Ga ik doen! Dank je!
Patrick van Schijndel zei op 5 mei 2016 om 00:53
Betreffende oorlogsmunitie, ik heb uit bronnen van inwoners uit Schijndel begrepen dat er diverse mensen zijn omgekomen na 1945 door landmijnen maar ook door het proberen te demonteren van oorlogsmateriaal. In de jaren 70 tot 90 vond mijn vader veel hulzen en soms nog scherpe munitie in de velden rond schijndel, met name aan de Zuid kant. Tijdens een verbouwing van mijn buren in Julianastraat werd een niet ontplofte granaat gevonden, jaren 90, die de EOD ontschadelijk heeft gemaakt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 20 juni 2017 om 09:55
Mooie aanvullingen heren! Heel bruikbaar voor iedereen die hier meer over wil weten. Dank daarvoor.
Marcus zei op 25 februari 2019 om 22:11
Le 18 mars 1945 aux commandes du Tempest EJ708 « US-W » du F/O William MacLaren, un As de la RAF, va rendre visite à ses camarades français (dont Pierre CLOSTERMANN) du No 145 Wing dont les Spitfire LF IX et LF XVI sont basés à Schijndel (B.85). Belle occasion pour frimer un peu... écrit-il dans « Le Grand Cirque ». Hélas pour lui, après avoir survolé l’aérodrome en rase-mottes et à pleine vitesse dans un fracas de jugement dernier, il oublie de sortir son train d’atterrissage et n’est sauvé in extremis que grâce à l’intervention du capitaine Jacques Andrieux, le commandant du No 341 Sqn présent sur la tour de contrôle.
Mon père Gijsbertus VAN DE WIJDEVEN était un des gardiens de la base.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2019 om 09:12
Quelle histoire spéciale, Marcus. Est-ce que ton père t'a dit ça? C'est certainement une histoire impressionnante!
marcus zei op 26 februari 2019 om 11:29
Coucou Marilou, en effet, j'ai le certificat de la BNBS (Bewakingstroepen Nederlandsche Binnenlandsche Strijdkrachten) comme quoi mon père s'était engagé comme volontaire. A l'époque on ne savait pas que Clostermann et Co furent des As de la RAF et de la PAF. Ce sont des récits que j'ai trouvé dans les archive de magazines "Avions". Et j'ai fait le lien .... Chouette n'est ce pas ?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 februari 2019 om 16:45
C'est vraiment très spécial, Marcus. Bien trouvé!

Et merci pour votre message ici. Nous apprécions ce ça beaucoup!
Reem Groot zei op 3 september 2021 om 21:26
De crash, beschreven op 9 februari, was op 8 februari 1945. Ook betrof het geen A26 Invader, maar een B26 Marauder. Omdat de psp baan vol met modder lag, zakte het toestel direct door het voorwiel en schoof op de neus verder. De gehele crew kwam met de schrik vrij. Toestel is afgeschreven en op b. 85 gesloopt. In totaal kwamen er 34 spitfire piloten om het leven tijdens acties vanaf B. 85. Ook 2 man grond personeel. Er opereerden vanaf B. 85, Spitfires, C-47 transpirt vliegtuigen, Avro Ansons en Auster AOP verkenningsvliegtuigen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 september 2021 om 15:10
Veel dank voor deze interessante aanvullingen en belangrijke correcties, Reem. Wat gaan er toch veel indrukwekkende verhalen schuil achter deze crashes, bedankt voor het delen.
Reem Groot zei op 5 september 2021 om 20:24
Graag gedaan. Overigens de Noorse luchtmacht beschikt over foto's van die crash van 8-2-1945. En mocht je nog meer info willen. Ik heb 15 jaar historisch onderzoek gedaan in het verleden. Mvgr Reem Groot
Henk van den Brand zei op 5 september 2021 om 20:47
Hoi Reem,
Hebben de C-47 vliegtuigen ook voedseltransporten richting het westen verzorgd?
Reem Groot zei op 6 september 2021 om 06:28
Dag Henk. Nee, dat waren Avro Lancasters (uk) en Boeing B17 vliegtuigen die vanaf het verenigd Koninkrijk opsteegen. Schijndel heeft daar niets mee te maken. De C47 toestellen hier dienden voor de bevoorrading op B. 85 en als ambulance vliegtuig. Mvg Reem.
Henk van den Brand zei op 6 september 2021 om 08:21
Dank voor dit antwoord!
Peter van Kaathoven zei op 22 december 2022 om 13:23
Hallo Reem

Klopt het dat jij een lezing geeft over B.85 Schijndel?
Reem Groot zei op 22 december 2022 om 13:31
Dag Peter; niet dat ik weet. Ik heb wel de afgelopen 17 jaar veel onderzoek gedaan en veel materiaal, info en fotowerk opgedaan. Maar van een lezing weet ik niets. Mocht er wel een lezing over gegeven worden, ben ik zelf ook wel benieuwd naar wie, wat en hoe. Groet, Reem
Peter van Kaathoven zei op 23 december 2022 om 13:53
Ik zou graag ik contact met je treden.
De Studiegroep 1939-1945 zoekt iemand voor een lezing.

Mag de moderator van de BHIC onze e-mail uitwisselen?

Ik hoor graag van je.

Groet Peter
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 december 2022 om 14:40
Beste Peter en Reem, ik heb inmiddels het mailadres van Peter naar Reem opgestuurd.
Veel succes en alvast fijne feestdagen.
Reem Groot zei op 27 december 2022 om 19:42
Ik heb het ontvangen, dank! Tevens prettige feestdagen en het allerbeste voor 2023!
Mvgr Reem
Peter van Kaathoven zei op 27 december 2022 om 21:33
Contact is gelegd.

Fijne jaarwisseling.

Peter
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 december 2022 om 19:22
Mooi om te lezen dat het gelukt is, Peter en Reem. Ook voor jullie en alle anders lezers; een heel mooi 2023 gewenst.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen