i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Geldrop
Periode: 1931 - 2008
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 4 juni 2012 om 13:27 uur

De Broeders van Dongen bouwden dit huis aan de Stationsstraat in 1931 voor de broeders-onderwijzers van de belendende Nazarethschool naar ontwerp van architect J. Duynstee uit Den Haag. Het klooster ligt vrij op een driehoekig perceel, op de hoek met de H. Geeststraat.

Geldrop, Sint-Antoniushuis, 1981. Foto: BHIC, fotonr. PNB001022628Aan de oostzijde ligt de voormalige openbare school uit 1916, ontworpen door architect P. van der Velden. De voor- of noordgevel ligt aan de Stationsstraat, gescheiden door een hekwerk met voorerf. In 1930 namen de broeders deze school in gebruik voor katholiek onderwijs, onder de naam Nazarethschool. Nu is de Stichting Volksuniversiteit in de school gevestigd.

Geldrop, Sint-Antoniushuis, 1981. Foto: BHIC,  fotonr. PNB001077892Vanuit dit huis werd later ook de Albertus Magnus-ulo bediend. De laatste twee broeders verhuisden in 2008 naar het moederhuis in Dongen. Het Antoniushuis is gekocht door de parochie H. Brigida en in gebruik genomen als parochiecentrum.

Geldrop, Sint-Antoniushuis, 1981. Foto: BHIC, fotonr. PNB001022630 Het in expressionistische stijl gebouwde klooster is een markant voorbeeld van een klein congregatieklooster. Er zijn twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond. In de gang op de begane grond zitten zes halfronde ramen met glas-in-lood. De voorgevel heeft rechts de ingangspartij. Deze is bekroond door een met leien gedekt vierkant torentje met luidklok. Boven de ingang is in smeedwerk de naam van het klooster aangebracht.

In de portiek staat een hardstenen beeld van Sint Antonius, gemaakt door broeder Wigbertus, tekenleraar van de voormalige kweekschool van Dongen. Achter de hoofdingang bevindt zich op de verdieping een kleine kapel. De refter is in 1963 vergroot tot woonkamer. Achter in de tuin bevindt zich een Lourdesgrot, gemetseld van ratelaars (misbaksels). Het erf is van de straat gescheiden door een gemetselde muur, aan de voorkant van het klooster laag en aan de achterkant hoog.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: