i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Zundert en Wernhout
Periode: 1892 - 1993
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Kloosters

vertelde op 14 oktober 2013 om 13:49 uur

Op 10 mei 1892 namen de Franciscanessen van Charitas hun liefdegesticht aan de Sint Elisabethlaan 1 in gebruik. Deze stichting was bekostigd door de parochie op aanstichten van pastoor P. de Wit. Het gebouw was ontworpen door architect P.J. van Genk en gebouwd door aannemer C. Bastiaansen.

Zundert, De Willaert, 2010. Fotograaf: G. Lanting (GNU-licentie). Bron: Wikimedia

Zundert, De Willaert, 2010. Fotograaf: G. Lanting (GNU-licentie). Bron: Wikimedia.

Toen de lasten de parochie te zwaar werden, bood het kerkbestuur het gebouw aan de congregatie te koop aan, maar die kon geen uitkomst bieden, omdat ze zelf te weinig middelen had.

De congregatie van de Franciscanessen Alles voor Allen had die wel: op 12 maart 1903 werd het gebouw aan hen overgedragen en op 14 maart 1904 betrokken deze zusters het liefdesgesticht. In een van de bovenzalen was een kapel ingericht, maar drie jaar later, in 1907, kon men een echte kapel in gebruik nemen. Deze was door C. van Genk ontworpen en door aannemer Van Erk uit Zundert gebouwd.

In datzelfde jaar 1907 begonnen de zusters met kinderbescherming. Een nieuwe kapel werd geconsacreerd op 16 februari 1931, toen ook de stallen werden verbouwd. In 1936 werd het huis verbouwd tot bejaardenhuis, ook voor zusters.

In 1974 onderging het huis een langdurige renovatie. In 1979 werd het uitgebreid met de verpleegafdeling Zonnehof, die deel uitmaakte van het inmiddels gestichte kloosterbejaardenoord. In 1990 is het gesloten, in een periode dat er ingrijpend werd verbouwd.

De communiteit is in 1993 opgeheven, de zusters verhuisden naar Huize De Leystroom bij het moederhuis in Breda. De zorg voor de bejaarden is overgenomen door de stichting De Westerwiek-Princenhage. Deze was na de fusie met de congregatie Sint Elisabeth in Breda (Haagdijk) in 1995 losgekoppeld van de congregatie Alles voor Allen.

In 1998 is De Westerwiek Zundert gefuseerd met het Sint Elisabethshuis in Etten. De totale organisatie kreeg de naam Avoord Zorg & Wonen. Sinds oktober 2004 is de naam De Westerwiek gewijzigd in De Willaert.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: