skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Het Sint-Willibrordusgesticht in Breda

In 1905 kocht de Diocesane Vereeniging voor Kinderbescherming een pand aan de Nieuwe Diestraat in Breda en vestigde daar het Sint-Willibrordusgesticht voor de opvoeding van voogdijkinderen. In 1907 verzochten zij de Broeders van Huijbergen om deze taak op zich te nemen.


Sint-Willibrordusgesticht in 1959. Foto: Firma Schreurs (v/h Stutz). Bron: Stadsarchief Breda, nr. 19590116

Het gebouw en gesticht

Het gebouw stamde uit 1883 en was voorheen in gebruik als R.K. gesticht voor oude vrouwen. Rond de eeuwwisseling werden er echter nieuwe kinderwetten ingevoerd door het kabinet-Pierson. Dit hield in dat er Rooms-Katholieke gestichten moesten komen om kinderen op te vangen van ouders die uit de ouderlijke macht waren gezet. Deze kinderen moesten namelijk in hun eigen religieuze milieu kunnen worden opgevoed volgens deze wetten.

Het Sint-Willibrordus was het eerste voogdijgesticht van de Broeders van Huijbergen. De Vereniging voor kinderbescherming kocht enkele jaren later ook een ander pand in Breda. Dit zou het Sint-Annagesticht worden, een instelling van de Franciscanessen van Huijbergen. Waar het Willibrordusgesticht bestemd was voor jongens ouder dan zeven, kwamen jongens en meisjes onder de zeven op het Sint-Annagesticht terecht.


Kinderen in het Sint-Willibrordusgesticht, 1918. Bron: KDC

Onderwijs

Er werd ook onderwijs gegeven aan het gesticht Sint Willibrordus. Dit was een soort BLO-school (Bijzonder Lager Onderwijs). Het gesticht was niet in het bijzonder bedoeld voor kinderen met een verstandelijke beperking, maar een groot deel van de kinderen op het gesticht viel hier wel onder.

Voetbal

Bijzonder om te vermelden is dat Breda's oudste amateurvoetbalclub zijn oorsprong op het Sint-Willibrordusgesticht vindt. Al in 1919 richtte Broeder Emilius daar namelijk voetbalvereniging Willibrordus op. Oorspronkelijk bestond de vereniging uit dertig jongens van zaal vier, de zaal waar Broeder Emilius de leiding had. In 1970 had de club meer dan 150 leden en ging deze voortaan samen met Baronie verder, onder de naam WSD (Willibrordus Demos Sportvereniging), welke nog altijd bestaat.

Laatste Jaren

Het Sint-Willibrordusgesticht heeft tot eind jaren vijftig bestaan. In 1959 is het klooster opgeheven en trokken de Broeders van Huijbergen weg. In 1970 is het gebouw gesloopt. Over de laatste jaren van het gesticht is erg weinig bekend. Misschien heeft iemand hier nog herinneringen aan. Reageren kan hieronder.

Bronnen

BN/De Stem

Erfgoed Kloosterleven

Joseph van Vught, "Broeders in de katholieke beweging"

Reacties (5)

Carry Roks - van de Corput
Carry Roks - van de Corput zei op 7 januari 2021 om 12:50
Hallo Mick,

Bedankt voor je verhaal! Mooie informatie. Ik ben bezig met de stamboom en verhalen van onze familie. Mag ik wat informatie uit je verhaal hiervoor gebruiken? Weet je misschien of er ergens lijsten en foto's zijn van kinderen die naar het Sint Willibrordus zijn geweest?

Groeten, Carry
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 7 januari 2021 om 13:40
Hallo Carry, wat mooi dat je aan een familiegeschiedenis werkt. Een uitdagend onderzoek kan ik me zo voorstellen. Hoe is het St.-Willibrordusgesticht op je pad gekomen? Mick heeft deze pagina als medewerker van het BHIC geschreven en wat ons betreft kun je de informatie uit dit verhaal gewoon gebruiken. Wel zou ik er dan rekening mee houden dat delen van dit verhaal zijn gebaseerd op de drie bronnen die onder hetzelfde kopje vermeld staan.

Lijsten en/of foto's van de kinderen van St. Willibrord zou je misschien kunnen vinden in het archief van de Broeders van Huijbergen. Dat archief bevindt zich nog bij de broeders zelf. Voor inhoudelijke vragen met betrekking tot het archief kun je met hen contact opnemen, contactgegevens zijn te vinden op de site van de KNR: https://www.knr.nl/organisatie/lid.asp?member=54

Ook zou ik je willen aanraden om contact op te nemen met het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Zij kunnen je waarschijnlijk nog in meer detail vertellen waar je zulke lijsten en foto's zou kunnen vinden, in het archief van de Broeders van Huijbergen of toch elders. Contactgegevens vind je hier: https://www.erfgoedkloosterleven.nl/contact/contact.html
Dingeman A Schijvenaars zei op 4 november 2021 om 16:15
Johnny Keepers zat ook op dezelfde groep ook Rienus Kop ,Piet Schoremans en Jos Mol.
Met Jhonny Keepers heb ik nog wel eens contact. Ook met Adrie Heijnen Cor Posthumes.Adrie is vorig jaar overleden trouwens.Cor zit op fbook.heeft er regelmatig mooie tekeningen op staan ,moet je zeker eens opzoeken.groetjes
Thijs de Leeuw
Thijs de Leeuw bhic zei op 8 november 2021 om 17:43
@Dingeman A Schijvenaars: bedankt voor je bijdrage en de tip!
Dee schijvenaars zei op 17 februari 2022 om 18:03
O ja ook Wim Broeders was een van de jongens van mijn leeftijdgroepje

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen