i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Sint-Oedenrode
Periode: 1787 - 1984
Tags:

Het Straotje

vertelde op 28 augustus 2016 om 12:25 uur

Het gebied waar nu nog een gedeelte van het oude Kerkstraatje ligt en het nieuwe gedeelte met zijn winkels en appartementen, heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het behoorde vroeger tot het grondgebied van de Heren van Rode. De Burcht heeft er gestaan en later het Hertog Jaaghuis.

De toenmalige bezitter Jacob Cornelis van de Hagen ging de Burchtgracht samen met de buren in 1787 dichtgooien. De grond die tot het goed behoorde werd geleidelijk verkocht en sedertdien vormde zich daar de Kerkstraat, in de volksmond genoemd Kerkstraatje.

Bij de verkoop van de grond en huizen in het begin van de negentiende eeuw, werd in notariële akten de grond daar vaak aangeduid als ‘op het Kerkhof’.

Joseph Verhagen, kleermaker, en zijn vrouw Elisabeth van Aarle waren een van de kopers, deze verkochten op hun beurt hun perceel tuin sectie 225 in 1833 aan Jan van de Horst Franciscus zoon, voetbode van beroep, met het recht om te mogen bouwen.

Veel bewoners en eigenaars bedreven er een winkeltje, herberg of ze oefenden er hun ambacht uit, zoals Nicolaas van Lieshout, verver en glazenmaker van beroep. Zijn vrouw Johanna Maria van Gerwen was naaister.

In 1848 was het Johannes Josephus van Aarle, inlandse kramer en winkelier in galanterie en suikergoed, samen met zijn vrouw Helena Riems. Als ze beiden oud zijn, schenken ze het huis en erf aan hun kleinzoon Johannes van de Randen, timmerman. Hij was een zoon van Wilhelmus en Elisabeth van Aarle.

Pas in 1895 wordt het pand weer verkocht, nu aan horlogemaker en herbergier Bernardus Wilhelmus Lucius. In 1929 is er vermelding van een winkel met werkplaats met gaslampen, leidingen en een ingemetselde koperen wasketel. Bernardus was gehuwd met (foto) Ludovica van Hombergh.

Dochter Geertruida Lucius huwde Marinus Keetels bakker en winkelier, zij neemt de zaak over wanneer haar man is overleden in 1949. 

Op 1 oktober 1977 werd te Sint-Oedenrode de eerste zaak geopend waar men Chinese gerechten kon kopen. Al op 1 september 1978 draagt de in Hongkong geboren eigenaar de zaak over aan een nieuwe huurder, geboren in Singapore met Maleisische nationaliteit. Daar kon men voortaan terecht voor het afhalen van Chinese en Indische maaltijden. De zaak wordt 12 april 1980 opgeheven.

Rond 1984 besluit Joop van Hastenberg samen met zijn vrouw Ans Vorstenbosch het pand te kopen en openen zij een succesvol café met de toepasselijke naam ’t Straotje.

Foto’s: Jo van der Kaaij
Bron: Archieven Brabants Historisch Informatiecentrum.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: