skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Het tragische eind van missionaris Vervoort

Rolf Vonk
Rolf Vonk
vertelde op 5 maart 2017
bijgewerkt op 19 december 2017
Op 16 december 1964 herdenkt Zijtaart dorpsgenoot Arnoldus Vervoort. De kruisheer wordt door Simba-rebellen vermoord op de missiepost Dakwa in Congo.

Foto: heemkundekring Vehchele. Kruisheer Arnold Vervoort bij zijn vertrek naar Congo.Wankel gezag. Dat kenmerkt het sinds 1960 van België onafhankelijke Congo. Het geeft ruimte voor opstanden. De door de Sovjet-Unie gesteunde Simba-opstand is het meest succesvol. De Simba’s of ‘leeuwen’ slagen er in korte tijd in om heel oostelijk Congo met de stad Stanleyville te veroveren. Talrijke katholieke en protestantse missieposten raken afgesloten van de buitenwereld.

Zo ook Dakwa, een missiepost van de Udense Kruisheren. Kruisheer Arnold Vervoort uit Zijtaart is hier sinds 1950 missionaris. De rebellen willen dat de missionarissen hun werk blijven doen. “Ze moeten de jeugd vormen, want die moet de plaats innemen van de Europeanen”. Samen met kruisheer Wim van Wetten en de Engelse ursuline Olive-Marie Bradley kan Vervoort zich vrij bewegen. Hij helpt de Simba’s zelfs nog om auto’s te repareren. In november nadert het nationale Congolese leger Stanleyville. Uitzinnige Simba’s vallen de missionarissen aan en mishandelen hen.

Smekend tussen beide mannen

Ondertussen starten de Belgen en Amerikanen ‘Operatie Dragon Rouge’. Als hun para’s op 24 november bij Stanleyville landen, breekt de hel los. De Simba’s roepen per radio op om alle blanken te vermoorden. Het lot van Dakwa is bezegeld. Simba’s sleuren Vervoort en Van Wetten uit de missiepost en slaan hen met geweerkolven en knuppels. Met gebonden handen worden ze op een brug gezet. Een pistoolloop tegen het hoofd geplaatst. Zuster Bradley werpt zich smekend tussen beide mannen. Ze wordt direct met speren doodgestoken. Vervolgens worden Vervoort en Van Wetten doodgeschoten en de lichamen in de rivier Bima geworpen. Dorpelingen begraven hen later bij de oprit van de brug.

Afschuwelijke nieuws

Het afschuwelijke nieuws is pas twee weken later in Zijtaart bekend. Het slaat in als een bom in de hechte gemeenschap. Talrijke gevluchte missionarissen uit Congo zijn op 16 december aanwezig bij de requiemmis voor Vervoort. Eén van hen vertelt: “Het verschrikkelijke is, dat er onder de rebellen die pater Vervoort hebben vermoord, verscheidene waren, die van hem lezen en schrijven hebben geleerd.” Zijtaart troost zich met de gedachte dat het dorp een missionaris-martelaar in haar midden heeft. Maar de Simba-opstand heeft de meest duistere kant van de mensheid laten zien. En de dood van honderdduizenden Congolezen en 156 katholieke missionarissen laat diepe trauma’s na. Het betekent het einde van het tijdperk van de oude missionering.

Op de foto hieronder zien we missionaris Vervoort, in het midden, tijdens een processie in 1949. De foto is afkomstig van Antoon Vissers die zelf ook op de foto staat; hij is het klein priestertje in het midden.

 

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Reacties (5)

Antoon Vissers
Antoon Vissers zei op 23 oktober 2018 om 13:50
heb nog steeds veel gedachtenissen aan pater Nol Vervoort. hij is door de Simbas geslagen en gesleurd naar een brug waar hij op vastgebonden werd en door een pistool dood geschoten. In een krant wordt dit verhaal beschreven.
Antoon Vissers
Antoon Vissers zei op 23 oktober 2018 om 17:54
pater Nol Vervoort woonde vlak bij ons en we hebben veel contact met zijn familie gehad. mijn oom Willem Vissers was ook missionaris in Congo en is ook daar vermoord door de Simba's. mijn ouders zijn daarvoor later naar de Congo geweest en er is ook door verborgen verleden op TV een programma gemaakt van mijn oom waar ik nog een film van heb.
Rini de Groot. zei op 23 oktober 2018 om 21:41
Voor de Mill Hill missionarissen was dat in 1960 op die Missiepost gelegen aan de Congo rivier zaten ook de zusters uit Asten. M'n broer is moeten vluchten en er levend af gebracht. We hebben nooit precies het ware gehoord liggend op de grond met een geladen geweer gericht met de gedachte dit was m'n leven dan.
Door m'n ouders op zondag 17 juli in Roosendaal opgehaald kwam thuis zagen we hem gekleed in z'n werkkleding een verslag daarvan de volgende dag in de Bosschee krant.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 oktober 2018 om 09:35
Bijzondere bijdragen Antoon en Rini, dank daarvoor. Indrukwekkende impressies van deze tragische gebeurtenissen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.