i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Berlicum , Den Dungen
Tags:

en maakt ook deel uit van:

Atlas: Veren

Het Veer Berlicum-Den Dungen

vertelde op 2 februari 2010 om 16:33 uur

Wie vanaf de N279, de weg langs de Zuid-Willemsvaart, naar Berlicum afslaat, wordt door niets meer herinnerd aan de bedrijvigheid die meer dan een eeuw geleden op dit smalle strookje land tussen kanaal en Aa heerste.

Rond 1800 kon de reiziger van Berlicum naar Den Dungen gebruik maken van twee vonders, voetbruggetjes over de rivier de Aa, de ene bij de (N)IJvelaar, de andere aan het einde van de Beekveldseweg, het huidige Beekveld. Deze eeuwenoude situatie werd door het graven van de Zuid-Willemsvaart (1822-1825) bruusk verstoord. Oude verbindingen werden afgesneden, een adequate nieuwe verbinding liet op zich wachten.

Op het kaartje is links de situatie in 1806 aan het einde van de Beekveldseweg te zien. Bij nummer 55 is de hoog vonder over de Aa zichtbaar. De kaart rechts toont de situatie rond 1900. In het midden zijn beide kaarten over elkaar geprojecteerd om de veranderingen te kunnen zien.

De Zuid-Willemsvaart sneed op deze plek een arm van de Aa geheel af. De uiteinden van de rivier ten noordoosten van het kanaal werden over een lengte van enkele honderden meters met elkaar verbonden. Tussen dit nieuwe stuk Aa en de Zuid-Willemsvaart kwam zo een smalle strook land te liggen, niet meer dan enkele tientallen meters breed.

Waarschijnlijk is al in 1823, direct na het omleggen van de rivier, hier, aan het einde van de Beekveldseweg, een brug over de Aa gebouwd en kon men met een roeibootje over de Zuid-Willemsvaart worden gezet, om via de vonder over de afgesneden Aa zijn weg naar Den Dungen te vervolgen. In de loop van de negentiende eeuw ontstond op deze plaats een klein handelscentrum met een laad- en losplaats voor boten, enkele grote opslagplaatsen, en café het Berlicumsch of Balkumsch Huis.

Over het veer zelf is niet zoveel bekend. Het lijkt er op dat het tijdenlang niet heeft gevaren. In 1878 verleende de Minister van Waterstaat het Berlicumse gemeentebestuur (opnieuw?) toestemming voor aanleg en bediening van een veer over de Zuid-Willemsvaart. De veerman klaagde in 1907 "dat mijn boot zoo slecht is, dat het onmogelijk is om er mede over te zetten." Het was een vergeefse klacht, want het veer werd opnieuw opgeheven.

Maar niet voor lang: in 1925 maakten de gemeentebesturen van Berlicum en Den Dungen opnieuw plannen voor een roeibootveer, dat in 1927 daadwerkelijk tot stand kwam. Al na tien jaar werd dat opnieuw, en nu definitief, opgeheven.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (3)

Anton Schuttelaars zei op 29 juni 2016 om 09:39 uur

In BAMI het pittigste magazine van Balkum en Mirroi nummer 10 zomer 2016, p. 61 staat in een interview met de 107-jarige Mien Goossens een mooie aanvulling op dit verhaal:
De tocht van de boerderij in 't Woud naar de lagere school in Middelrode was voor Mien iedere ochtend weer een avontuur. De Mirroise brug bestond nog niet en dus stapten de kinderen Goossens in een wankele roeiboot die hen naar de overkant bracht. "Zwemmen konden we niet, waardoor de oversteek soms best spannend was."

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 juni 2016 om 13:10 uur

Bedankt Anton, zou je een scan van het interview kunnen maken zodat we (een deel van) hier kunnen laten zien? Uiteraard met bronvermelding van de auteur en BAMI?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 30 juni 2016 om 14:07 uur

En met dank aan auteur Bart Coolen:

<img src="http://www.bhic.nl/media/document/file/berlicum-den-dungen-artikel-mien-goossens-uit-bami.jpg?1-30-0" title="tekst voor tooltip" width="700" height="hoogte in pixels" border="0">

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op: