skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Hilde Jansma
Hilde Jansma Bhic

Het verhaal achter het molenhuis

Bhic
vertelde op 15 juli 2016 om 10:30 uur
In Biezenmortel vonden we dit monument: Het molenhuis. Maar waar is die molen dan?

Waarom heet dit het Molenhuis?

Het BHIC denkt dat de naam verwijst naar de Zandkantse Molen. Deze Tilburgse molen zou rond 1885 afgebroken en op deze plaats herbouwd zijn. Waarschijnlijk was het een houten korenmolen, maar voorlopig is dat onzeker: er zijn ons geen afbeeldingen van bekend.

De bronnen ruziën ook over wanneer en waarom hij weer verdwenen is, maar voorlopig houden wij het op 1924. Bijna 100 jaar geleden alweer, maar toch zou je verwachten dat er wel een paar foto’s van zullen bestaan. Wij zouden die dan dolgraag willen zien! En misschien wonen er nog nakomelingen van de laatste molenaar in de omgeving, die nog herinneringen koesteren. Als dat zo is: praat ons eens even bij.

Reacties (31)

Marie-Jose Slenders zei op 22 juli 2016 om 16:26
IK heb de nodige documentatie over de plek waar vroeger de zandkantsemolen stond. Dit is uitgezocht door Frans van Iersel van het Heem. indien u dit wilt kan ik het u toesturen
Frans van de Pol
Frans van de Pol bhic zei op 25 juli 2016 om 08:45
Beste Marie-José,

Documentatie over de Zandkantse Molen is uiteraard van harte welkom, dus wij zijn erg blij met dit aanbod.
U kunt het materiaal zowel digitaal (via Info@bhic.nl) als in papieren vorm (BHIC, Postbus 81, 5201 AB 's-Hertogenbosch) aan ons opsturen.

Als u dat leuker vindt kunt u het verhaal natuurlijk ook zelf schrijven, en het via onze site publiceren...

Wij horen hoe dan ook graag van u!
Paul Oerlemans zei op 12 september 2016 om 21:10
Beste Frans,

Als bewoner van het Molenhuis behoor ik wel wat over haar geschiedenis te kunnen vertellen.
Het Molenhuis is gebouw door Toon Coppens. De familie Coppens is een echte Brabantse molenaarsfamilie.
Wij gaan er vanuit dat het molenhuis rond 1880 gebouwd moet zijn.
Achter het Molenhuis staat een Vlaamsche schuur welke is gebouw ten tijde van de verplaatsing van de Zandkantse molen.
In de schuurdeur was het jaartal 1878 gekerfd
De Zandkantse molen was een standaardmolen gelijkend op die van Moergestel maar dan een slag kleiner.
Rond 1923 is de familie Coppens verhuist naar de overkant van de weg en bouwde daar een stoom maalderij.
Later is deze zaak over gegaan in handen van Voskens Voeders.
Nu is er Loonbedrijf van den Heuvel gevestigd.
Het Molenhuis is in 1924 gekocht door Tinus Oerlemans.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 september 2016 om 09:21
Beste Paul, hartelijk dank voor je reactie en de uitgebreide informatie over het Molenhuis en de molenaarsfamilie Coppens. Erg leuk om iets te horen van de huidige bewoner van dit prachtige monument!
Toon Coppens zei op 19 september 2016 om 14:50
Beste allen,
Mijn naam is Toon Coppens en ik ben de kleinzoon van de laatste molenaar op deze molen, genaamd "De Kranken Troost".
Johanna van Iersel was de echtgenote van molenaar Christ Hendriks, die molenaar was op deze molen toen die nog op de Zandkant stond. Het waren Christ Hendriks en Johanna van Iersel die de molen verhuisden naar de locatie achter bovenvermeld molenhuis. Zij hebben ook dat molenhuis gebouwd.
Toen Johanna van Iersel weduwe werd van Christ Hendriks, is zij hertrouwd met mijn overgrootvader, Mattheus Coppens. Zij kregen samen meerdere kinderen, waaronder 4 zonen, Tinus, Frie, Toon en Jos.
Toen Johanna voor de tweede keer weduwe werd, Mattheus Coppens stierf op 10 september 1906, heeft Johanna alle 4 haar zonen molenaar gemaakt:
Tinus begon op de molen in Borkel en Schaft, verhuisde later naar Cromvoirt, Frie de tweede zoon begon in Hoogeloon, Toon (mijn opa) was de laatste molenaar op De Kranken Troost, en zette de nieuwe stoommaalderij aan de overkant van het molenhuis voort, en Jos de jongste werd molenaar in Udenhout.
Johanna heeft de stoommaalderij in Biezenmortel mee gebouwd, en verhuisde toen zoon Toon hier molenaar werd, mee naar Udenhout met haar jongste zoon Jos. zij kocht in Udenhout "De Kreitenmolen" en bouwde hier ook weer een nieuw molenhuis bij.
Volgens hetgeen mij is verteld is De Kranken Troost afgebrand. Het jaartal weet ik niet precies, maar als Tinus Oerlemans het molenhuis in 1924 kocht, zal het net voor of rond die tijd moeten zijn geweest. Overigens heb ik ook ooit het jaartal 1926 horen noemen, maar daar ben ik niet zeker van.
er is een familieboek over de familie Coppens, wat begint in 1611.
Op vele Brabantse molens is ooit een molenaar geweest met de naam Coppens.
In Helmond staat de op dit moment modernste veevoerfabriek van Europa, in eigendom van 2 van mijn achterneven, kleinzonen van Frie Coppens uit Hoogeloon.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 september 2016 om 12:25
Beste Toon, wat ontzettend leuk dat de jij als vertegenwoordiger van de molenaarsfamilie Coppens op onze site reageert. En wat een schat aan gegevens vertel je ons. Geweldig om te lezen dat jullie hele familie binnen het molenaarsvak bleef binnen Noord-Brabant.
Nogmaals bedankt voor al deze gegevens, we zijn er erg blij mee.
Ben je zelf toevallig ook nog (hobby) molenaar ?
Toon Coppens zei op 20 september 2016 om 12:51
Dag Mariët,
Je zegt het correct, molenaar zijn is tegenwoordig een hobby.
Neen, ik ben geen molenaar, maar werk (uiteraard zou ik zeggen) al wel m'n hele leven in de graanhandel. Wij leveren grondstoffen aan mengvoederbedrijven, dat is dus één stap terug in de keten.
Mijn opa, zijn broers, en ook de daaropvolgende generatie, werkten allen nog lokaal, ofwel regionaal maar dan zeer in de directe omgeving.
En een mengvoederbedrijf van tegenwoordig werkt in een zeer grote regio, dan wel landelijk en/of internationaal.
Het vak van molenaar in de zin van je dagelijkse brood er mee kunnen verdienen, is in enkele generaties tijd drastisch veranderd. Daarom vindt ik het ook wel mooi dat er gelukkig nog steeds wel hobby-molenaars zijn. Het was / is toch een mooi vak, hoewel het natuurlijk vroeger lichamelijk ook wel behoorlijk belastend was.
Overigens is de molen van de Zandkant naar de Biezenmortelsestraat verhuisd, door Christ Hendriks en Johanna van Iersel, in 1885.
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 20 september 2016 om 14:39
Bedankt voor je leuke reactie Toon en wat grappig om te lezen dat je wel in dezelfde branche bent gebleven, dat had inderdaad ook niet veel anders kunnen zijn. En zeker is het vak van molenaar een te mooi vak om helemaal niet meer uit te oefenen, dus gelukkig dat er nog zoveel mensen dit als hobby willen doen.
Ook nog bedankt Toon voor het doorgeven van de juiste gegevens over de verhuizing van de molen naar de Biezenmortelsestraat.
Toine (vernoemd naar Toon) Dinkelberg zei op 30 november 2016 om 21:56
Wat mooi om dit vanuit Friesland te lezen, net na een bezoek aan mijn neef Toon Coppens. Op deze wijze kom ik veel te weten over de geschiedenis van de familie van mijn moeders kant.
Frank van Berne zei op 14 maart 2017 om 19:52
Dag allemaal,

Er is in 1990 een mooi artikel in de Kleine Meijerij verschenen met als titel: De Zandkantse Molen in den Biezenmortel, geschreven door Frank Scheffers. De hele geschiedenis van de molen wordt in dit artikel uitvoerig beschreven.
Ik heb een link naar dit artikel gevonden, hopelijk werkt die ook als ik hem hier plak:
http://www.snoerman.org/wp-content/uploads/2014/12/1990-Zandkantse-molen.pdf
Het artikel is voorzien van diverse noten, zodat je ook kunt zien waar de informatie gevonden is. Bij noot 54 mag je wat mij betreft wel wat vraagtekens zetten: mijn mededeling uit 1990 over Matheus Coppens kan niet juist zijn. Hij was immers geboren in 1858 en daardoor te jong om zouaaf te kunnen zijn geweest. Ik ben nu aan het uitzoeken wat hij in 1888 deed in Rome, want hij is er toen wel geweest. Hopelijk kom ik daar nog eens achter.
Ik vind het erg leuk om hier te lezen over het molenaarshuis in Biezenmortel, aangezien ik ook een kleinzoon ben van Toon Coppens. Twee neven van mij hebben hier al gereageerd. Wellicht volgen er nog meer reacties van familieleden: mijn grootouders hadden immers een heleboel kleinkinderen.

Frank van Berne.
Jet zei op 14 maart 2017 om 22:55
Wat een schat aan familiehistorie is hier opgetekend! Ik ben een kleindochter van Toon Coppens via mijn moeder, oudste dochter in dit gezin. Ik wist al e.e.a. van mijn neef Toon die als 1e reageerde. Leuk hoor dank je wel allemaal! Hartelijke groet Jet
Astrid Thomassen zei op 25 december 2017 om 23:22
Wat mooi om te lezen! Ergens zijn de Coppens-en die hier gereageerd hebben, familie van mij via mijn oma's zijde. Ik moet nog uitzoeken hoe dat precies zit. "Mijn" Coppens lijn bestaat ook uit veel molenaars.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 28 december 2017 om 12:07
Wat leuk dat jullie (verre) familie van elkaar zijn, Astrid! We zijn erg benieuwd naar de resultaten van je stamboomonderzoek, veel succes ermee!
Toine Dinkelberg zei op 28 december 2017 om 16:26
erg boeiend deze historie Astrid. Mijn neef Toon Coppens, met als mij kleinzoon van molenaar Toon Coppers uit de Biezenmortel, weet ook veel over deze historie. Ik zou ook graag op de hoogte blijven.
Frank van Berne zei op 28 december 2017 om 16:40
Wellicht kun je in het boek Het Molenaarsgeslacht Coppens van H. van Bommel jouw Coppens lijn vinden. Je mag mij ook benaderen. Ik heb veel genealogisch onderzoek gedaan en misschien kan ik jouw familie terugvinden in mijn stapel gegevens.
Astrid Thomassen zei op 28 december 2017 om 17:36
Hoi Frank, ik heb dat boek! Ik ben jaren terug eens begonnen met stamboom onderzoek, maar heb dat op zeker moment aan de kant gelegd. Ben nu weer begonnen, heb inmiddels veel meer gegevens die ik nu ook beter kan relateren aan het boek. Daar hoop ik de komende week mee aan de slag te kunnen.
Wat wel bijzonder is, is dat ik ergens (via een linkje hier meen ik) gelezen heb dat na 1811, alle Coppens-en met een C geschreven werden. Mijn directe lijn bevat toch ook Koppens, wat al snel weer overgaat in Coppens. Die link moet ik nog leggen.
Frank van Berne zei op 29 december 2017 om 12:09
Hoi Astrid, de familienaam van mijn moeder is voor zover we weten (sinds 1611) altijd met een C geschreven. Verder lopen er in Nederland ook mensen rond met de naam Koppens. Ik heb nog geen verband tussen beide families kunnen vinden. Als jij dat wel kent houd ik me aanbevolen.
Astrid Thomassen zei op 29 december 2017 om 18:24
Hoi Frank,

Ik heb een rapportje gedraaid wat je misschien naast jouw gegevens kan leggen. Wie weet zit ik wel helemaal fout....
Kan ik je op de een of andere manier bereiken? Of stuur me anders een mailtje, dan stuur ik je het rapportje toe.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 29 december 2017 om 18:39
Hoi Astrid en Frank, komende week willen we als BHIC graag jullie e-mailadressen met elkaar uit wisselen. Deze week heeft het BHIC nog vakantie, maar vanaf dinsdag 2 januari staan we weer voor jullie klaar.

Het mailadres van jou zal ik hierboven uit je reactie verwijderen, Astrid, om te voorkomen dat je misschien ongewenste mailtjes krijgt. Wij wensen jullie allemaal een fijne jaarwisseling toe!
Astrid Thomassen zei op 29 december 2017 om 21:14
Hoi Lisette, helemaal goed! Fijne jaarwisseling allemaal.
Astrid Thomassen zei op 19 januari 2018 om 20:55
Frank en ik hebben mailcontact gehad en de link van Coppens naar Koppens is gelegd. We zijn dus verre familie :)
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 januari 2018 om 10:39
Bedankt voor je update Astrid en wat leuk dat jullie al gegevens hebben uitgewisseld !
Miek Hompes zei op 13 april 2019 om 19:33
Wat leuk om dit allemaal te lezen. Ik heb in Berkel Enschot bij Annemie Coppens uit Udenhout Biezemortelstraat 26/28 op kostschool gezeten. Ik vond vandaag het boekje met adressen terug en ben gaan Google.
Ik weet dat ze heeel veel kinderen hadden thuis. Ik vond dat geweldig want ik was enig kind. Ben nu 74 en zou graag weten of ze nog leeft.
Toon Coppens zei op 13 april 2019 om 19:58
Beste Miek,
Annemie leeft nog, is in goede doen.
wij hebben veel contact met haar.
gr
Toon Coppens
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 april 2019 om 15:19
Hallo Miek en Toon, bedankt voor jullie berichtjes! Als jullie willen, kunnen we achter de schermen gegevens uitwisselen. Laat maar weten als daar behoefte aan is.
Annemie Beekman-Coppens zei op 27 april 2019 om 15:32
Hallo Miek Hompes,
Leuk van je te horen, hoe kunnen we direct contact met elkaar maken.
Zou je graag eens spreken en elkaar vertellen hoe we na de kostschool gevaren zijn.
Groeten
Annemie Coppens
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 29 april 2019 om 09:27
Hallo Miek en Annemie, de mailadressen zijn inmiddels uitgewisseld... Veel succes ermee!
Miek Hompes zei op 29 april 2019 om 12:02
Ja, heel leuk Annemie!
Ik hoop dat je mijn mailadres gekregen hebt. Dan kunnen we elkaar na bijna 65 jaar eens vertellen hoe ons leven gelopen is.
Groetjes Miek Hompes.
Irene de Oude-Coppens zei op 6 september 2019 om 11:51
Beste mensen, wat leuk om dit allemaal te lezen. Ik sta ook vermeld in het boek "Het molenaarsgeslacht Coppens", 4e druk, blz. 145. Ik ben de dochter van Wilhelmus Antonius Coppens (1921-1997). Zijn jongste broer Johannes (Jan) Coppens leeft nog en woont in Friesland. Hij is één van de molenaars van de houtzaagmolen De Jager in Woudsend.
https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=164.
Groeten, Irene de Oude-Coppens
Toine Dinkelberg zei op 6 september 2019 om 12:01
Dag Irene,
Wat super leuk, ik heet geen Coppens maar voel me er wel 1. Mijn moeder heeft in dat huis gewoond bij haar ouders. Ik woon ondertussen in Sneek en ken de molen in Woudsend. Ik ga er binnenkort eens naar toe.

Groet
Toine Dinkelberg

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!