skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het verhaal van Sjef Schoenmakers

Van mijn oma had ik ooit gehoord dat tegenover ons, in het bos “het Broek” een vliegtuig is neergestort. Mijn oma is overleden, daarom ben ik erover gaan praten met een buurtgenoot die nog in leven is, Sjef Schoenmakers, die in de oorlogsjaren ook al op het Meerven woonde. Sjef is nu zo ergens begin 80 jaar en was naar eigen zeggen een jaar of 14 aan het eind van de oorlog.

Ik sprak hem op dinsdag 7 augustus 2012. Hij vertelde me dat het aan het einde van de oorlog is gebeurd, een paar weken voor de invasie in Normandië, op een nacht rond een uur of vijf.

Hoe of waar het vliegtuig vandaan kwam of waar het naar toeging, weet hij niet. Maar het was een Engels vliegtuig met zeven of acht personen erin. Het moet ergens vanaf de “Buikheide” door Duits afweergeschut zijn geraakt en in het bos “het Broek” neergekomen.

Maar, zo vertelde Sjef verder, de onderdelen, zoals de motoren en allerlei brokstukken lagen over honderden meter verspreid over het land en door het bos. De kratergaten waar de motoren terecht zijn gekomen, zouden nog steeds te zien zijn in de bosrand, op zo’n 40 á 50 meter van de Beerze.

Van de bemanningsleden zijn er zeker vijf direct omgekomen toen het toestel neerstortte. Sjef dacht dat er drie overlevenden waren, van wie er één een gebroken been had. Die is bij de politie in Middelbeers terechtgekomen, al wist Sjef niet hoe hij daar gekomen was. De andere twee zijn langs de huizen bij Sjef getrokken in de hoop dat ze een onderduikadres zouden kunnen vinden.

Bij de buren van Sjef hebben ze stilletjes aangeklopt (stilletjes omdat ze niet wilden dat er honden gingen blaffen terwijl de Duitsers natuurlijk al onderweg waren naar het neergestorte vliegtuig).

Maar deze mensen (familie Luyten) waren natuurlijk ook geschrokken en dachten dat het Duitsers waren. Dus er werd niet op het geklop gereageerd. Sjef denkt dat ze ook bij hun thuis hebben aangeklopt, maar dat kan hij zich niet meer goed herinneren. Hij heeft van horen zeggen dat er iemand is geweest die deze twee vliegeniers heeft ondergebracht bij de familie Van Kruiswijk in Westelbeers.

De Duitsers waren al snel ter plekke, vanaf hun legering op de Buikheide. Waarschijnlijk was het een sectie, want het ging om ongeveer acht á tien man. Die kwamen kijken waar het was neergekomen en of er nog overlevenden waren die ze gevangen konden nemen. Dit was zeker het geval, maar die overlevenden waren al gevlogen. Dus werd heel de buurt uitgekamd.

Zo ook bij Sjef thuis op zolder en in alle hoeken en gaten. Er werd niemand gevonden. Maar bij Sjef zaten wel degelijk twee mensen ondergedoken, van wie er een is gevlucht, omdat de grond hem te heet onder zijn voeten werd met al die Duitsers. Wie deze twee personen waren, weet ik niet.

De Duitsers hebben ongeveer drie weken bij Sjef in de schuur geleefd om het vliegtuigwrak te bewaken.

Reacties (8)

Gerard W. Ch. Lemmens zei op 26 november 2013 om 17:42
Dag Joost,

Wat een interessant verhaal ! Weet je ook of dit verhaal aan de Engelse autoriteiten is doorgegeven want zo las ik in de Engelse Daily Telegraph (ik woon al bijn 50 jaar in Engeland) vorige week dat er pas een wrak van een vliegtuig was ontdekt in Nederland waarvoor de familieleden van de Engelse omgekomenen al sinds de oorlog aan het zoeken waren.

Met dank voor je verhaal,

Gerard
Annemarie van Geloven namens BHIC bhic zei op 27 november 2013 om 11:48
@Gerard, als je in de blauwe regel hierboven klikt op Vessem, Wintelre en Knegsel, kun je het verhaal over neergestorte vliegtuigen in Vessem lezen, waarin de namen van de omgekomen bemanningsleden worden genoemd. Het boeiende verhaal van Sjef Schoenmakers is hieraan gelinkt.
Ludo Keeris zei op 6 augustus 2014 om 15:49
Weet iemand of Sjef Schoenmakers nog in leven is? En zo ja, of iemand mij met hem in contact kan brengen? Het is voor een documentaire over de bevrijding van Brabant. Daar zou dit verhaal heel mooi in kunnen passen.
C. Kox zei op 25 september 2014 om 23:14
Dag Ludo, jazeker, Sjef Schoenmakers (mijn oom) is nog steeds in leven. Inmiddels is 70 jaar bevrijding van Brabant al gevierd. Maar wellicht is het alsnog interessant om dit te documenteren voor de viering van 5 mei en later.
joostvanaaken zei op 12 oktober 2014 om 10:22
Ja dit klopt.. sjef is er nog, nog nog in goede gezondheid. Ik wil je gerust in contact brengen als je er nog iets aan hebt.. groeten, joostvanaaken joostvanaaken.jva@gmail.com
Diederik Peeters zei op 30 oktober 2014 om 16:08
beste Joost Van Aaken heeft u ook een locatie van het bos Het Broek of een foto van een kaart met een plaats die de locatie aanwijst ik zou graag dit vliegtuig gaan zoeken met mijn metaaldetector ik heb al eerder een vliegtuig in mol postel gevonden de me846 vriendelijke groeten Diederik Peeters
Els de Greef zei op 30 mei 2019 om 21:28
Vandaag vernomen dat een bekende van mij t.w. Joop van den Boom destijds aanwezig was na het neerstorten van het vliegtuig. Hij weet er heel veel over te vertellen en is zelfs nog samen met een vriend toen ze bij het vliegtuig stonden door de Duitsers opgepakt. Joopisinmiddels 91 jaar en nog heel goed op de hoogte. Zeker de moeite waard om contact met hem op te nemen. Joop woont nu Havik 23 in Veldhoven.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 juni 2019 om 09:53
Ah, dank voor deze waardevolle tip, Els! Voor iedereen hier meer van wil weten, is Joop vast een geweldige verhalenverteller. Dank je wel!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!