i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Escharen
Tags:

Het ziekenhuis van Escharen

vertelde op 23 april 2020 om 16:36 uur

Vanaf 1874 tot 1913 heeft gemeente Escharen een gemeenteziekenhuis gehad. Deze was speciaal ingericht voor het opvangen van ‘lijders aan besmettelijke ziekten’.


Het voormalig 'ziekenhuis' aan Graafschedijk 73

De aanleiding tot oprichting van een ziekenhuis in Escharen was de Wet van 4 december 1872, Staatsblad 134, waarin in artikel 7 wordt bepaald dat in iedere gemeente het gemeentebestuur verplicht is “een gelegenheid tot afzondering en verpleging van lijders aan besmettelijke ziekten in te richten”. De besmettelijke ziekten waarop deze wet van toepassing is, waren Aziatische cholera, tyfus, pokken, roodvonk, difterie en mazelen.

Bestrijden van deze ziektes verliep moeizaam, men werd nog niet of nauwelijks ingeënt. Er waren grote gezinnen, waar men dicht op elkaar leefde met weinig hygiëne. Thuis in quarantaine gaan was niet voor iedere zieke mogelijk.

De zoektocht van de gemeente leverde geen geschikt pand op zodat in 1873 werd overgegaan 'tot het koopen van het regt van opstal van een aan den Algemeen Armbestuur van Escharen toebehorende stukje grond'. De locatie stond in de notulen omschreven als ideaal: 'om daarop te kunnen bouwen een huisje ter opnamen van lijders aan eene besmettelijke ziekten, terwijl hij gelegen is buiten de kom der gemeente en digtbebouwde buurten en genoegzaam verwijderd van woonhuizen'.

Wil je weten waar het ziekenhuis in Escharen heeft gestaan? Hoeveel zielsmissen er zijn opgedragen zodat de bouw rond kon komen? Lees dan hier het hele verhaal van Tonny Roefs op de site van Esters Heem.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 25 april 2020 om 20:06 uur

In de categorie 'Goh nooit geweten!' is dit er zeker één, Tonny! Veel dank voor dit interessante verhalen uit Esteren, bijzonder om dit zo te weten te komen.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 10 december 2009 om 11:13 uur

Een Schijndels ziekenhuis

vertelde op 28 mei 2009 om 08:38 uur

Het St. Anna Ziekenhuis