skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Luud de brouwer
Luud de brouwer RA Tilburg

Het zuiver vrouwelijke werk van de secretaresse

Niet pijlsnel stenograferen of vlekkeloos machineschrijven, nee, de belangrijkste taak van een goede secretaresse is dat ze met haar directeur meedenkt. Dat staat in het psychologisch en praktisch handboek De secretaresse uit 1956. Op de foto zien we vier dames op kantoor van zuivelfabriek Sint Willibrordus in Esch, waar ze ‘zuiver vrouwelijk werk’ verrichten.

Want kantoorwerk wordt al snel als typisch vrouwelijk gezien. Het grootste voordeel – volgens de jaren vijftig-theorie – is dat dit werk de vrouw toestaat ‘volop vrouw’ te blijven. Dus geen 'onflatteus uniform', zoals de meisjes die voor de verpleging kiezen; op kantoor mag de ‘vrouwelijke charme, tact en zorgzaamheid’ worden gezien. Dat deze arbeid veel dames op het lijf is geschreven, komt omdat zij van nature het geheim bezitten ‘te dienen zonder slaaf te zijn’.

Mogelijk dachten de vrouwen op dit kantoor hier al heel anders over dan de mannelijke leidinggevenden in dit boek. Waarschijnlijk zijn de jongere vrouwen hier vooraan typistes maar wat is de verhouding van de oudere dames op de achtergrond? De ene dame staat te wachten op een handtekening, terwijl de andere dame druk telefoneert achter haar eigen bureau… Zou zij soms de boel bestieren? Niets secretaresse, gewoon directrice? Wie weet meer hiervan? We zijn heel benieuwd!

Deze foto-oproep verscheen in de rubriek 'Kijk naar Toen' in De Meierij, waarin we op zoek zijn naar de persoonlijke verhalen achter een foto.

Ga naar Kijk naar Toen

Reacties (2)

Nettie van de Langenberg-Scheepers zei op 31 januari 2019 om 19:52
Beste Marilou,

Mevrouw Schermer- Voest en Mgr. Herman Sondaal zouden zich omdraaien in hun graf als hun levenswerk vergeleken zou worden met administratief werk op de zuivelfabriek in Esch. Laat ik beginnen met te vertellen dat de zuivelfabriek in Esch nauwelijks over een kantoorruimte beschikte. De administratie die gevoerd werd door de heer van den Braak vond plaats in " huiselijke kring".
De foto heeft alles te maken met de Katholieke Bijbelstichting. Aan de wieg van de KBS stond rector H. Sondaal en Mevr. T. Schermer- Voest. Zij hebben alles te maken gehad met de vertaling van de bijbel. (de Willibrord vertaling). Rector Herman Sondaal was in ieder geval in 1964 directeurvan de Katholieke Bijbel Stichting en ik denk eigenlijk dat de KBS mede opgericht heeft. Ookmevr. Schermer- Voest speelde vanaf de oprichting een belangrijke rol. De foto is genomen op landgoed Den Eikenhorst, nu gemeente Haaren, toen gemeente Boxtel. De KBS mocht, voor hun werkzaamheden, gebruik maken van een gedeelte van huizen Den Eikenhorst. Ik heb ergens gelezen dat er op 18 december 1963 er een eerste bijeenkomst van de KBS plaats vond opDen Eikenhorst. Later verhuisde de Katholieke Bijbel Stichting naar de Baroniestraatin Boxtel. In november 1973, wanneer het 12 1/2 jarig bestaan gevierd wordt van de KBS blijkt Mevr. Schermer-Voest. Rector Sondaal en Mevr. Schermer-Voest woonden jaren lang samen op de Koningsweg in Esch. Op de site: 1973 krantenknipsels jongerenkoor Cantasona Boxtel vind je een foto van Mevr. Schermer- Voest en iets verder naar beneden scrollen een foto van Mgr. Herman Sondaal.
Maak er maar een mooi verhaal van Milou.
Groetjes, Nettie
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 februari 2019 om 12:44
Beste Nettie, hartelijk dank voor je uitgebreide reactie. Deze foto heeft dus helemaal niets te maken met zuivelfabriek Sint Willibrordus in Esch? Dan moeten we dat zeker gaan aanpassen. Veel dank voor deze correctie!

Dank ook over de tips waar meer informatie te vinden is. Dit wordt zeker vervolgd door een nieuw verhaal...

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

Doe mee en vertel jouw verhaal!