skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen Bhic

Hezikse ambtenaren

Henk Buijks
Henk Buijks Bhic
vertelde op 3 september 2010
bijgewerkt op 18 november 2013
Drie bureau’s keurig op een rij en twee al even keurig geklede ambtenaren erachter. Hun chef heeft een eigen kamer, maar dankzij de glaswand kan hij altijd zien of zij wel aan het werk zijn. Om dat minder te laten opvallen, zitten zij met hun rug naar hem toe.

Op het voorste bureau zien we een elektrische rekenmachine met papierrol, teken van een nieuwe tijd. De schrijfmachine staat op een apart tafeltje, kennelijk voor gemeenschappelijk gebruik. De dossierkasten links en de klok (16.55u.) maken het plaatje af.

Ruim een halve eeuw geleden was dit de werkplek van enkele Heeswijkse ambtenaren. Wat is er veel veranderd sedertdien!

Maar goed, wie waren deze mensen en welke waren hun taken? Zijn er verhalen te vertellen over hen en over het voormalige gemeentehuis?

We zijn benieuwd of iemand dat nog weet!

Reacties (10)

J.M de Visser zei op 8 september 2010 om 19:23
Op de foto zijn aan het werk; vooraan dhr van Dortmund(gemeenteontvanger) en mevr. Betsie van Lamoen (medewerkster afd. bevolking)Achter het glas is de secretariskamer en dat zou secretaris Arts kunnen zijn. Secretaris de Visser was denk ik al weg omdat ik hem op de foto niet terug ken ,terwijl het mijn oom was.
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 9 september 2010 om 10:46
Beste J.M. de Visser, heel erg bedankt voor uw gedetailleerde aanvulling bij de foto. En wat leuk dat uw oom ook gemeentesecretaris geweest is. Misschien weet u of iemand uit uw familie nog leuke verhalen over deze tijd ?
Mevr. Oosterholt-van den Brand, Dinther (telefonisch) zei op 9 september 2010 om 13:03
Omdat ik in de jaren ’50 acht jaar als gezelschapsdame in huis was bij mevrouw Van Aspert, die recht tegenover het gemeentehuis woonde, herken ik de twee gemeenteambtenaren op de voorgrond. Het zijn Bets Lamoen en Louis Dortmund. De leidinggevende op de achtergrond zou meneer De Visser kunnen zijn, de gemeentesecretaris, maar zeker weet ik dat niet.
Dortmund is later gemeenteontvanger geworden (en woont nu in Veghel). Hij volgde meneer Van Aspert op, inderdaad de echtgenoot van eerdergenoemde mevrouw. Van Aspert werkte één dag per week in het gemeentehuis, de andere dagen werkte hij thuis. Het echtpaar Van Aspert behoorde overigens tot de oprichters van het Heeswijkse Openluchttheater.
Zelf ben ik van geboorte een Schijndelse, 74 jaar jong en al 52 jaar woonachtig in Dinther en Heeswijk. Heb al die tijd volop deelgenomen aan het verenigingsleven en kan daar veel over vertellen.


Henk Buijks, namens BHIC bhic zei op 9 september 2010 om 13:07
Geachte mevr.Oosterholt,

Fijn dat u in ieder geval twee van de drie ambtenaren herkende. De naam van de derde komt vast ook snel via dit forum binnen.
En het kan goed zijn dat we nog 'n keer bij u aankloppen met een vraag over verhalen uit Dinther en Heeswijk. Het is een geruststelling te weten dat u deze fotorubriek in de gaten houdt!
J.M. de Visser zei op 10 september 2010 om 16:08
In aanvulling op mijn eerste mail heb ik mijn broer gesproken en die denkt dat het wel secrtaris Theo de Visser is. Vernoemde Bestie van Lamoen kende men hier in het dorp als "Bets de Post" en woonde samen met haar zus en broer en waren vrijgezel.
Mijn vader had vaak een uitspraak als het over haar ging, die voor die tijd,denk ik, misschien wel wat gewaagd was, nl; Op de kont van Bets de Post is nog nooit een schot gelost. Wie weet !!!
Mariët Bruggeman, namens BHIC bhic zei op 13 september 2010 om 11:21
Nou, Meneer de Visser, die verhalen bedoelen we nou !
Wij houden ons aanbevolen voor nog meer leuke anekdotes: Heel erg bedankt.
Peter Kriele zei op 13 december 2021 om 11:55
Het is Louis van Dortmont. Ik heb vanaf 1971 tot1982 op diezelfde kamer gewerkt als archiefambtenaar
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 december 2021 om 20:29
Wat leuk dat je hier reageert, Peter. Welke herinneringen heb je aan die tijd? Of wellicht aan Louis van Dortmont zelf? We horen het graag!
Peter Kriele zei op 14 december 2021 om 08:00
Eerlijk gezegd ik heb onlangs nog contact gehad met zijn dochter Yvonne. Haar vader en moeder zijn overleden en hun appartement moest leeg. Dus ze bood onze heemkundekring wat meubilair uit het oude gemeentehuis van Dinther aan. Dat had haar vader ooit gekregen net als enkele andere ambtenaren, omdat dat pand door de gemeente zou worden afgestoten, We hopen dat een kastje missschien weer terug gaat naar dat gemeentehuis. Inmiddels heeft de heemkundekring wel een oude vaas van hem/haar gehouden. Ik heb in ieder geval prettige herinneringen aan Louis. Zijn dochter heeft trouwens ook een tijdje op die secretarie gewerkt.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 december 2021 om 09:08
Dag Peter, bijzonder zeg! Wat mooi dat jullie paden elkaar op deze manier weer kruisen. En ik hoop dat het gaat lukken met dat kastje... Hou ons maar op de hoogte ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen