i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Hilvarenbeek
Tags:

Hilvaria Studio’s

vertelde op 3 april 2009 om 16:40 uur

Halverwege Hilvarenbeek en Goirle, daar waar de Goirlesedijk overgaat in de Beeksedijk, liggen de Hilvaria Studio’s. Een beetje ondernemer in Hilvarenbeek voegde vroeger Hilvaria toe aan zijn firmanaam. Het in de bossen verscholen gebouwencomplex is in 1964 neergezet als filmstudio. Er werden vooral reclamefilms opgenomen.

Het complex deed later dienst als Relight Studio, waarin bekende groepen en artiesten als Herman Brood, Golden Earring, Cat Stevens, Black Sabbath, Boomtown Rats en Genesis platen hebben opgenomen. Momenteel is het een vergader- en conferentiecentrum.

Een deel van de gebouwen heeft een bijzondere achtergrond. Het is namelijk het paviljoen van Kodak op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958, goed voor 41 miljoen bezoekers, onder wie zeer veel Noord-Brabanders. Dit paviljoen was opgetrokken uit aluminium damwandprofiel, destijds hypermodern.

Onlangs liep hier nog een Belgische spotter van Expo-relieken watertandend rond. Het Atomium in Brussel is het bekendste overblijfsel.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 28 maart 2008

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (14)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 september 2015 om 19:59 uur

'n Muziekstudio in Hilvarenbeek waarin bekende popartiesten & -groepen hun nummers hebben opgenomen! Welke bekende l.p's en / of C.D.'s hebben hier hun oorsprong gekregen. Weet ook iemand of hier opnamen zijn gemaakt waar uit een grote hit is uit voortgekomen ? En heeft de bekendste Band uit Hilvarenbeek; R.K. de Veulpoepers B.V. hier misschien ook opnamen gemaakt ?

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 september 2015 om 12:19 uur

Ik hoop dat iemand van de bandleden je dit kan zeggen Gerard, dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn!

Gerard van Alst zei op 29 december 2015 om 12:16 uur

De lp 'And then there were three' van Genesis is er opgenomen. De grootste hit van dat album is 'Follow you, follow me' is er dus ook opgenomen. Of dat de grootste hit is die in Relight is opgenomen, weet ik niet.

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 december 2015 om 12:55 uur

Dat was in 1977 als ik me niet vergis want die single stond in april 1978 in de top 20 van de toen nog respectabele Veronica Top 40.
Ik vermoed dat deze studio met name in die tijd (= jaren70) furore maakte aan de vernoemde artiestennamen te zien.

Ruud Severijns zei op 3 januari 2018 om 10:28 uur

Lees de autobiografie van Phil Collins uit 2016. Daarin wordt Hilvarenbeek twee keer genoemd in verband met opname albums Genesis. Eerste LP "Wind & Wuthering"en de tweede LP "And then there were three" (blz. 157 en 161).

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 januari 2018 om 13:39 uur

Wikipedia : https://nl.wikipedia.org/wiki/Relight_Studio zegt dat ook onder andere de grootheden Black Sabbath, Peter Gabriël, de experimentele Gentle Giant, de Britse band The Strawbs en de Haagse Gruppo Sportivo er hun muziek hebben opgenomen.
Verder vermeldt het ook dat "Relight Studio" in één van de gebouwen IN DE BUURT VAN de Hilvaria Studio's was gevestigd .
Dit is toch wat anders als " Het complex deed later dienst als Relight Studio " Hoe zat het nu werkelijk?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2018 om 14:08 uur

Bedankt Ruud en Gerard, voor jullie aanvullingen. En wat betreft je vraag, Gerard, wij zijn nu ook wel heel benieuwd... Wie weet hier meer over?

Dolf zei op 3 september 2019 om 15:10 uur

Relight Studio was in dit gebouw gevestigd. Heb er zelf gewerkt (in Studio 1&2). Dick, de eigenaar zat vaak dronken aan de bar. Probleem was dat de opnameruimte eigenlijk te groot was voor kleine bezettingen. Inzingen was heel eenzaam in die grote donkere ruimte, deden we dan ook vaak in studio 2, was veel gezelliger. Studio 1 had bij mijn weten de grootste opname-ruimte van alle studio's in NL, groter dan Wisseloord 1 destijds. Robin Freeman kan je er alles over vertellen, is ook op FB.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2019 om 09:08 uur

Bedankt voor je reactie, Dolf. Je maakt ons wel nieuwsgierig... kennen we nog namen van mensen die daar opnames maakten? We zijn benieuwd!

Toscan zei op 14 november 2019 om 17:28 uur

Ik ga hier binnenkort mijn trouwfeest vieren en heb wat meer informatiekanalen dan een ander. Ik heb wat betreft de opnamestudio veel informatie kunnen vergaren en ben van plan dit in een boekwerkje te overhandigen aan mijn gasten. Ik zal er voor zorgen dat deze ook digitaal is in te zien via deze site. Dat zal wel pas augustus 2020 worden, maar ik zal dan naar verwachting wel een encyclopedie aan informatie kunnen delen.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 november 2019 om 19:13 uur

Nou, dat klinkt veelbelovend, Toscan! Wat een mooie aanleiding overigens om meer te weten over deze plek. Hopelijk hebben jullie hier een prachtig feest, en wij kijken met veel belangstelling uit naar alle informatie. Alvast dank!

Jean Truyens zei op 30 januari 2020 om 10:26 uur

Heb zelf in de gebouwen gewerkt ten tijde van PDA fotostudio, heb later nog samengewerkt met Dick van Velden de baas van Relight.

Jan Blommers zei op 4 februari 2020 om 15:34 uur

Ben daar ook nog geweest bij opname van Herman Brood live LP, Cha Cha, kwamen bussen met fans naar de studio voor de opname. Kwam daar regelmatig, Dick was met een een nicht van mij getrouwd destijds en ik leverde daar ook drukwerk aan

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2020 om 10:05 uur

Hallo Jean en Jan, bedankt voor jullie berichtjes! Dat moet een levendige tijd zijn geweest. Over welke periode hebben jullie het (ongeveer)?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 1 december 2006 om 11:31 uur

Lou Tellegen (1883-1934), een Rooise Casanova in Hollywood

vertelde op 1 december 2006 om 12:35 uur

De zingende boer: Gérard van den Berk (1893-1957)

vertelde op 29 oktober 2009 om 14:01 uur

Stier van staal