skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Hilvaria Studio’s

Paul Spapens
vertelde op 3 april 2009
bijgewerkt op 18 november 2013
Halverwege Hilvarenbeek en Goirle, daar waar de Goirlesedijk overgaat in de Beeksedijk, liggen de Hilvaria Studio’s. Een beetje ondernemer in Hilvarenbeek voegde vroeger Hilvaria toe aan zijn firmanaam. Het in de bossen verscholen gebouwencomplex is in 1964 neergezet als filmstudio. Er werden vooral reclamefilms opgenomen.

Het complex deed later dienst als Relight Studio, waarin bekende groepen en artiesten als Herman Brood, Golden Earring, Cat Stevens, Black Sabbath, Boomtown Rats en Genesis platen hebben opgenomen. Momenteel is het een vergader- en conferentiecentrum.

Een deel van de gebouwen heeft een bijzondere achtergrond. Het is namelijk het paviljoen van Kodak op de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958, goed voor 41 miljoen bezoekers, onder wie zeer veel Noord-Brabanders. Dit paviljoen was opgetrokken uit aluminium damwandprofiel, destijds hypermodern.

Onlangs liep hier nog een Belgische spotter van Expo-relieken watertandend rond. Het Atomium in Brussel is het bekendste overblijfsel.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 28 maart 2008

Reacties (39)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 17 september 2015 om 19:59
'n Muziekstudio in Hilvarenbeek waarin bekende popartiesten & -groepen hun nummers hebben opgenomen! Welke bekende l.p's en / of C.D.'s hebben hier hun oorsprong gekregen. Weet ook iemand of hier opnamen zijn gemaakt waar uit een grote hit is uit voortgekomen ? En heeft de bekendste Band uit Hilvarenbeek; R.K. de Veulpoepers B.V. hier misschien ook opnamen gemaakt ?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 18 september 2015 om 12:19
Ik hoop dat iemand van de bandleden je dit kan zeggen Gerard, dat zou natuurlijk helemaal leuk zijn!
Gerard van Alst zei op 29 december 2015 om 12:16
De lp 'And then there were three' van Genesis is er opgenomen. De grootste hit van dat album is 'Follow you, follow me' is er dus ook opgenomen. Of dat de grootste hit is die in Relight is opgenomen, weet ik niet.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 29 december 2015 om 12:55
Dat was in 1977 als ik me niet vergis want die single stond in april 1978 in de top 20 van de toen nog respectabele Veronica Top 40.
Ik vermoed dat deze studio met name in die tijd (= jaren70) furore maakte aan de vernoemde artiestennamen te zien.
Ruud Severijns zei op 3 januari 2018 om 10:28
Lees de autobiografie van Phil Collins uit 2016. Daarin wordt Hilvarenbeek twee keer genoemd in verband met opname albums Genesis. Eerste LP "Wind & Wuthering"en de tweede LP "And then there were three" (blz. 157 en 161).
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 3 januari 2018 om 13:39
Wikipedia : https://nl.wikipedia.org/wiki/Relight_Studio zegt dat ook onder andere de grootheden Black Sabbath, Peter Gabriël, de experimentele Gentle Giant, de Britse band The Strawbs en de Haagse Gruppo Sportivo er hun muziek hebben opgenomen.
Verder vermeldt het ook dat "Relight Studio" in één van de gebouwen IN DE BUURT VAN de Hilvaria Studio's was gevestigd .
Dit is toch wat anders als " Het complex deed later dienst als Relight Studio " Hoe zat het nu werkelijk?
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2018 om 14:08
Bedankt Ruud en Gerard, voor jullie aanvullingen. En wat betreft je vraag, Gerard, wij zijn nu ook wel heel benieuwd... Wie weet hier meer over?
Dolf zei op 3 september 2019 om 15:10
Relight Studio was in dit gebouw gevestigd. Heb er zelf gewerkt (in Studio 1&2). Dick, de eigenaar zat vaak dronken aan de bar. Probleem was dat de opnameruimte eigenlijk te groot was voor kleine bezettingen. Inzingen was heel eenzaam in die grote donkere ruimte, deden we dan ook vaak in studio 2, was veel gezelliger. Studio 1 had bij mijn weten de grootste opname-ruimte van alle studio's in NL, groter dan Wisseloord 1 destijds. Robin Freeman kan je er alles over vertellen, is ook op FB.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 september 2019 om 09:08
Bedankt voor je reactie, Dolf. Je maakt ons wel nieuwsgierig... kennen we nog namen van mensen die daar opnames maakten? We zijn benieuwd!
Toscan zei op 14 november 2019 om 17:28
Ik ga hier binnenkort mijn trouwfeest vieren en heb wat meer informatiekanalen dan een ander. Ik heb wat betreft de opnamestudio veel informatie kunnen vergaren en ben van plan dit in een boekwerkje te overhandigen aan mijn gasten. Ik zal er voor zorgen dat deze ook digitaal is in te zien via deze site. Dat zal wel pas augustus 2020 worden, maar ik zal dan naar verwachting wel een encyclopedie aan informatie kunnen delen.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 15 november 2019 om 19:13
Nou, dat klinkt veelbelovend, Toscan! Wat een mooie aanleiding overigens om meer te weten over deze plek. Hopelijk hebben jullie hier een prachtig feest, en wij kijken met veel belangstelling uit naar alle informatie. Alvast dank!
Jean Truyens zei op 30 januari 2020 om 10:26
Heb zelf in de gebouwen gewerkt ten tijde van PDA fotostudio, heb later nog samengewerkt met Dick van Velden de baas van Relight.
Jan Blommers zei op 4 februari 2020 om 15:34
Ben daar ook nog geweest bij opname van Herman Brood live LP, Cha Cha, kwamen bussen met fans naar de studio voor de opname. Kwam daar regelmatig, Dick was met een een nicht van mij getrouwd destijds en ik leverde daar ook drukwerk aan
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 5 februari 2020 om 10:05
Hallo Jean en Jan, bedankt voor jullie berichtjes! Dat moet een levendige tijd zijn geweest. Over welke periode hebben jullie het (ongeveer)?
Martin zei op 28 juli 2020 om 16:41
Het gebouw van Hilvari bestond eind jaren 70 uit twee gedeelten: de Hilvaria foto en film studio, en een ander gedeelte waar de twee Relight studio's huisden. Dat waren dus twee aparte ondernemingen in 1 gebouw.
De lijst van muzikanten die bij Relight heeft opgenomen is zeer lang. Niet alleen internationale, maar ook nationale en regionale artiesten namen er op. In publicaties worden vaak alleen de grote namen genoemd, maar er werden ook 'loonpersingen' gemaakt, zoals koor- muziek- en carnavalsverenigingen die hun muziek op kwamen nemen. Van de nederlandse bands zijn waarschijnlijk Herman Brood en Massada een van de voorbeelden die hits scoorden.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 juli 2020 om 19:22
Goh Martin, mooi dat er een steeds completer beeld te voorschijn komt van deze Studio's. Wat ik me dan weer afvraag : Zou er nog papierwerk , foto- en / of filmmateriaal van zijn. Moet eigenlijk bijna wel hè ! Ik blijf 't volgen.
Martin zei op 28 juli 2020 om 19:51
Ik was een van de drie opname technici in de laatste jaren van Relight, tot aan het faillisement. Ik hhor soms spectaculaire verhalen over de studio's, deels waar, maar vaak ook overdreven of onjuist.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 juli 2020 om 19:56
Een zekere Toscan vermeldde hier voor in een reactie : " ...... heb wat meer informatiekanalen dan een ander. Ik heb wat betreft de opnamestudio veel informatie kunnen vergaren en ben van plan dit in een boekwerkje te overhandigen aan mijn gasten. Ik zal er voor zorgen dat deze ook digitaal is in te zien via deze site. Dat zal wel pas augustus 2020 worden, .... " Dus wordt binnenkort vervolgd .... hoop ik .
Raymond zei op 16 september 2020 om 17:39
Ik zoek nog een singeltje die is geproduceerd door de Relight Studios. Het is een kinderkoor genaamd Candlelight en is getiteld tis kloten hier. Wie wat heeft of weet mag mij contacten op 06 1526 1626 mvg Raymond
Martin zei op 16 september 2020 om 19:07
Volgens mij heb ik dat plaatje nog ergens. Martin.
Sven van Overdijk zei op 23 december 2020 om 16:34
Vanmorgen 23-12-20 werd bij radio 10 door Gerard ekdom vermeld dat Herman Brood het liedje saturday night daar in de studio heeft opgenomen omdat het gebouw schijnbaar eerst diende als "hoerentent" en dat Herman Brood dit een mooie reden vond om hier een lied over te schrijven.....ik ben uit nieuwschierigheid hierna over opzoek gegaan maar kan dit nergens echt bevestigen
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2020 om 19:15
Hee, dat is inderdaad interessant, Sven. We gaan kijken of we daar meer over kunnen vinden, da's een leuke zoektocht.

Bedankt voor de tip, wordt hopelijk vervolgd!
Marco van den Hout zei op 23 december 2020 om 20:53
Ik heb hier nog oude Music Maker tijdschriften, in de uitgave van december 1979 staat een artikel over de Relight Studio. Helaas niets over Saturday Night. In de juni uitgave van 1982 staat nog een foto, maar toen was de studio helaas al gesloten. Wijlen Pierre Geoffroy Chateau heeft nog als technicus gewerkt in Relight. Later had hij zijn eigen 'Studio Chateau' in Tilburg, waar o.a. VOF De Kunst veel opgenomen heeft.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 23 december 2020 om 21:30
@Sven / @Marilou Ik denk zelf dat je hoerentent vooral niet letterlijk moet interpreteren. Zeer waarschijnlijk gebeurde er wel eens wat na de opnamens en al zeker in de70ties als je al die artiesten-verhalen mag geloven. Misschien iets vergelijkbaars werd verteld in de docu van Toppop waar een Amerikaanse band ( ik meen me te herinneren The Beachboys ) na dat programma het nog 'leuk hadden gehad' met wat dames die daar ook waren. In de docu wordt gezegd dat dit in de Amerikaanse scêne smeuiig rondging en dat mede daardoor menig Amerikaans artiest en band makkelijker naar het programma te halen waren. ;o) . Ik verwacht niet dat je er iets van vind hooguit als het boek er over verschijnt met verhalen uit interviews.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 23 december 2020 om 22:08
Nou, het grappige is: ik heb de vraag via Twitter gesteld. Daar kreeg ik de tip de vraag voor te leggen aan Dany Lademacher.

Via het account van The Wild Romance (waarachter Dany Lademacher, David Hollestelle, Edgar Koelemeijer, Otto Cooymans, Jan 't Hoen, Ge Carlsberg zitten) kreeg ik een reactie. Er wordt inderdaad gerefereerd aan een pornofilmstudio waar een muziekstudio in is gebouwd. Saturday night gaat niet over Hilvarenbeek maar over uitgaan. Maar het zinnetje “feel like doin it” zou wel weer een knipoog naar de oude bestemming van de muziekstudio zijn...
Martin01 zei op 23 december 2020 om 22:37
Zoials ik hier al eerder heb verteld, worden er allerlei verhalen aangedikt en door elkaar gehaald. De Hilvaria studio's bestond uit twee gedeelten: de foto- en filmstudio, en de geluidsstudio's (Relight). Zij waren buren van elkaar en hadden verder niets met elkaar van doen. Bij Relight werd muziek opgenomen, en verder niets. Dat er soms ruige artiesten bij waren is zeker, maar van een 'hoerentent' klopt niets. Bij de buren, met de foto- en filmstudio werd van alles geschoten, maar het was er zeker geen komen en gaan van ranzige acteurs.

Hermand Brood was een van de vele muzikanten die bij Relight opnam. Zo ook zijn eerste elpee Shpritz uit 1978, waar openingsnummer Saturday Night opstaat.
Enige tijd later werd er de elpee Cha Cha opgenomen, met live publiek. Van de twee opname avonden zijn de beste takes op de elpee terecht gekomen. Het applaus bestond uit een tape-loop. Als je goed luistert hoor je dat ook. Zoals dat ook terecht een van de kritieken werd.

Kortom: Hilvaria en Relight waren zeker bedrijvige plaatsen, waar veel creatief werk is verricht. De mythe leeft daarom nog altijd voort.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 24 december 2020 om 14:37
Bedankt voor je uitgebreide toelichting, Martin. Goed dat je deze context schetst, dat geeft weer meer inzicht in de gang van zaken.

Dank je!
Robert Melchers zei op 30 april 2021 om 19:34
Wie heeft er nog fotomateriaal van de studio en misschien een brochure, want die heb ik ook wel eens gezien?
Ik ben zeer benieuwd naar de verdere geschiedenis. Ik ben er destijds wel geweest maar was te jong om het allemaal te bevatten.
Nu heb ik de studio monitoren uit de Relight Studio's bij mij thuis staan en het zou leuk zeijn om de geschiedenis zo veel mogelijk compleet te krijgen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 30 april 2021 om 21:35
Aan geinteresseerden ; ik vond op Facebook een heleboel hedendaagse Relight Studio foto's maar ook eentje van deze ! Kleurenfoto met 3 zangers met lange haren achter microfoons { jaren'70} . De foto kan ik hier niet plaatsen . Het is wel te downloaden. : Staat op facebook-site van Ron de Wit. Geplaatst ; 7 februari 2013 · "Beautiful Garden" in de Relight studio Hilvarenbeek op 8 oktober 1974 met Ger Van de Lagemaat.
Jan Blommers zei op 30 april 2021 om 22:16
Voor zover ik van Dick hoorde, was er voor zijn tijd een pornostudio gevestigd, lagen toen hij er in kwam, dozen vol met pornobanden onder de trap, heb in de jaren 70 daar regelmatig wat drukwerk geleverd, zat een beetje in de familie, mijn nicht was toen met Dick getrouwd,.
Ook Dimitri van Toren was regelmatig in de studio. Mocht ik nog wat oud fotomateriaal vinden laat ik het hier wel weten
Robert Melchers zei op 1 mei 2021 om 08:34
Dat zou erg leuk zijn!
Misschien heeft iemand nog de brochure die er ooit is gemaakt.

Vast hartelijk dank.
Blijf gezond allemaal!
Groeten Robert.
Otto Verschoof zei op 23 juni 2022 om 11:19
Bij toeval de commentaren gelezen. Wat mij stoort, is dat er reacties zijn van lieden die maar wat roepen over de oorspronkelijke foto- en filmstudio's. Ik heb destijds die studio's gebouwd, dus ik kan daar heel duidelijk over zijn. Hoofdzakelijk werden er auto"s gefotografeerd, eerst in de filmstudio en nadien in een speciaal voor autofotografie gebouwde studie in een vorm van een ei, ( het eerste grote foto-ei van Europa ) waarin ook vrachtwagens konden werden gefotografeerd. De filmstudio werd verhuurd, net als de fotostudio, met de faciliteiten. lampen etc ) Hilvaria Studio's ( naam is een knipoog naar de Bavaria Studio's in Duitsland ) heeft nooit iets geproduceerd. Eenmaal was er een huurder, voor een aantal dagen, die een ranzige film bleek te hebben gemaakt en tot overmat van ramp ook nog nooit heeft betaald! Andere huurders waren bijvoorbeeld de toenmalige NTS en bedrijven die films of foto's maakten maakten van grote objecten zoals bijvoorbeeld complete keukenes, koelapparatuur. Vanwege verminderde vraag naar dure studio faciliteiten daalde de omzet, vandaar dat er gezocht werd naar andere exploitatie-mogelijkheden voor het gebouw. Daardoor is er een geluidsstudio in gekomen, het bedrijf van een fotograaf, een etiketten-fabriek en zelfs, in een gedeelte, een likeurmuseum! Op basis van een jaar-huurcontract. Tenslotte heeft mijn vriend Hans Höhner eerst een deel toen het geheel gekocht. Geniaal en heel creatief heeft hij de studio's verbouwd tot een prachtig gebouw met unieke faciliteiten voor conferenties, feesten, rouwplechtigheden etc, de huidige bestemming.
Marco van den Hout zei op 23 juni 2022 om 12:31
Otto Verschoof bedankt voor de uitleg, het porno verhaal is dus nog verder aangedikt dan al gedacht. Het ei is echt een mooie zaal met de afgeronde hoeken waardoor je als het ware geen muren ziet. Vandaar dus ook de grote poort tussen de achterste hal en het ei?
Robert Melchers zei op 23 juni 2022 om 15:04
Dank voor de uitgebreide uitleg Otto!
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 7 november 2022 om 08:46
Wow, leuke tip! Voor de liefhebbers, vanaf 2 minuut 30 zie je wat Genesis in Hilvarenbeek doet.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.