skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Ans Holman
Ans Holman RA Tilburg

Hoe de Watersnoodramp huishield in West-Brabant

Lage Zwaluwe was een van de zwaarst getroffen plaatsen van Brabant tijdens de watersnoodramp van 1953. Het water stond op sommige punten tot aan de daken. Dit plaatje uit een krantknipsel van vrijdag 6 februari 1953 laat een straat in het centrum van het dorp zien.

Het water is hierop nog niet weggetrokken. Pontonniers van de duikerschool te Geertruidenberg hadden een laatste nog levende koe gered. Het beest werd naar de dijk gevaren, vanwaar het naar veiliger oorden werd gebracht. 

In Lage Zwaluwe was inmiddels de tweede fase van de hulpactie ingegaan, namelijk het herstelwerk. De weg werd provisorisch gerepareerd. In lange rijen brachten vrachtauto's zand en ijzeren matten aan.

De wegen waren door de zware trucks kapot gereden. Het waren grote modderpoelen geworden, waarin de banden van de auto's vastgezogen werden. Een enkele vermetele autorijder, die over de onder water staande weg naar de Zevenbergschehoek wilde rijden, moest weggetakeld worden. Het water stond nog te hoog. En bleef maar te hoog staan. 

Over deze vreselijke gebeurtenis weten vast nog velen!

Reacties (10)

Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 21 maart 2017 om 17:45
Wikipedia zegt i.v.m. de watersnoodramp van 1953 over Lage Zwaluwe :
" De Watersnood van 1953 richtte veel schade aan in Lage Zwaluwe. Naar aanleiding hiervan werd het Deltaplan uitgevoerd en daarmee ging het unieke karakter van de Biesbosch als zoetwatergetijdendelta verloren."
Hans de Lange zei op 28 maart 2018 om 17:46
De watersnood van 1953 heeft de doorslag gegevens voor het Deltaplan.
Maar wat veel mensen niet weten is, dat er ieder jaar overstromingen waren, natuurlijk niet zo erg als in 1953.
Ik ben geboren en getogen op de Nieuwlandsedijk en elk jaar stond de tuin wel een paar keer onder water en bij mensen die iets lager woonde stond het water binnen. Kortom elk jaar overlast. Vroeger was men niet zo bezig met natuur, maar wel met overleven. De Deltawerken waren voor het getij in de Biesbos een ramp maar voor de bewoner langs de rivier een zegen.
Gerard H.A.A. de Bie
Gerard H.A.A. de Bie zei op 28 maart 2018 om 17:53
Mooie aanvulling Hans. Wat jij aanhaalt zijn van die details die je anders nagenoeg nergens terugvind, Bijzonder dus. Mocht je er nog meer over kunnen vertellen ik lees het graag.
Angelique van Santbergen zei op 22 februari 2020 om 17:14
Mijn grootvader Johan Dubbelman was loco/burgemeester in lage zwaluwe tijdens de ramp en is als gevolg hiervan overwerkt geraakt en opgenomen in Vrederust te Bergen op zoom waar hij op 24 feb 1953 ook is overleden. Mijn moeder was toen 10 jaar jong en weet niet heel veel meer van hem , is er iemand die meer info heeft , foto´s of anekdotes? Zou erg leuk zijn om te lezen!
Norah zei op 22 februari 2020 om 19:49
Verdrietig.
Angélique, je kunt het eens proberen bij de heemkundevereniging van deze plaats. Contact: administratie@erfgoedzwaluwe.nl
Mvg.
yvonne Boom van den zei op 26 januari 2023 om 15:29
Mijn moeder heeft met een stel anderen huizen drooggemaakt in Lage Zwaluwe, de zogenaamde moddermeisjes.
Ik heb hier nog foto's van
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 27 januari 2023 om 15:59
Ha Yvonne, wat fijn dat je hier reageert. Heeft je moeder hier vaak over verteld, hoe dat (zwaar) dat was? En hoe werd je moddermeisje, werd je aangewezen of meldde je daarvoor aan?

Ik ben heel benieuwd naar je foto's, zou je die willen mailen naar info@bhic.nl ovv Marilou? Als het goed vindt, zet ik hierbij. Alvast dank!
Wilma Pijnenburg- Voogt zei op 31 januari 2023 om 17:58
Mijn oom Jan en tante Pietje, broer en zus, Spitters woonden aan de Streeplandseweg in Lage Zwaluwe. Jan is gebleven en gered vanaf het dak van de boerderij. Pietje is door de paarden gered. Ze was bang van de grote knollen maar heeft zich toch vast weten te houden. Dit verhaal wordt nog altijd in de familie verteld.
Yolanda van Leest zei op 1 februari 2023 om 07:39
Mijn vaders familie woonde in Lage Zwaluwe en is ondergebracht bij de familie Kennis in Tilburg. Heeft iemand daar info over? De opvang in Tilburg. Dank alvast, Yolanda van Leest
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 2 februari 2023 om 11:43
Wat een prachtig verhaal, Wilma! Ik kan me goed voorstellen dat dit nog steeds verteld wordt in je familie. Bedankt voor het delen!

Yolanda, bedankt voor je vraag. Je zou het eens na kunnen vragen bij het Regionaal Archief Tilburg en bij de Heemkundekring van Tilburg: http://www.heemkundekringtilburg.nl/. Veel succes ermee!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.