i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Klundert
Tags:

Hoe een schooljongen de oorlog beleefde

vertelde op 5 december 2019 om 12:30 uur

In 1984 heeft Pau van Bezooijen zijn herinneringen opgeschreven: dan hoor en dan zie en dan beleef ik nog in gedachten al de facetten die ik gehoord en gezien heb als jongen van tien tot vijftien jaar.

"Ik wil beginnen met neer te schrijven dat de vrijheid een duur verkregen goed is en een kostelijk bezit”, begint zijn relaas. Van Bezooijen schrijft niet een bevrijdingsgeschiedenis van West-Brabant maar “hoe een schooljongen de oorlog beleefde en ook de bevrijding uiteraard.”

’s Morgen vroeg om 6 uur 10 mei 1940 werd ik gewekt door een vreemd geluid. Het leek wel het dreunen van een naderend onweer, maar het waren zo bleek later, vliegtuigen. Pau van Bezooijen beschrijft op indrukwekkende wijze hoe hij met zijn ouders naar een ver familielid in Oud-Gastel vlucht. Maar ook dat hij al die drukte prachtig vond en al snel nieuwe vriendjes maakt.

En alsof je er zelf bij bent, zo tekent Van Bezooijen, zijn herinneringen op. Aan de vele Duitse troepen, aan de onderduikers en razzia’s, de angst en uiteindelijk de bevrijding. “Toen het licht werd, waren we echt bevrijd, maar zag het er alles verwoest uit.”

Lees het volledige relaas van Pau van Bezooijen door hier te klikken.

 

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 24 april 2012 om 16:37 uur

Neergestorte vliegtuigen in Klundert 1940-1945

vertelde op 3 juli 2018 om 09:28 uur

Foto uit de jaren tachtig brengt Tweede Wereldoorlog weer tot leven