i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Geffen
Tags:

Hoe Effe noar Geffe is ontstaan

vertelde op 4 september 2017 om 14:21 uur

Het afgelopen weekend beleefde Geffen alweer z’n 41 “Effe Noar Geffe”. Uiteraard verrees er vooraf een stropoppendorp langs de A59. Zoals gebruikelijk stond de molen daar mooi in het midden, een impliciete verwijzing naar de oorsprong van dit jaarlijkse dorpsfeest: de Molenfeesten van 1976! Ook in het fraaie boek over veertig jaar “Effe Noar Geffe”, dat alle Geffenaren vorige week thuisbezorgd kregen, werd even teruggeblikt naar toen.

Harrie van Lee, voorzitter van het Comite Molenfeesten 1976Standerdmolen De Vlijt wordt gebouwd in de 17e eeuw en staat tot 1857 in Boxtel. Dan wordt hij verplaatst naar Sint-Michielsgestel, en in 1875 haalt oud-burgemeester én molenaar Willem van Erp hem naar Geffen. Daar krijgt de molen eerst een plekje iets ten noorden van de rijksweg, ter hoogte van de Koksteeg, en vijf jaar later in de Molenstraat. In 1973 wordt de gemeente Geffen eigenaar van de molen, die danig in verval is geraakt. Drie jaar later volgt de verhuizing naar de Groenstraat, de huidige plek, maar nog belangrijker is de grondige restauratie die gelijktijdig plaatsvindt. Prima aanleiding voor een groot feest, vinden sommige Geffenaren. En dan organiseren Harrie van Lee, Antoon Romme, Theo Prinssen en Teun Govers de Molenfeesten.

Regen en warme worst

Op vrijdagavond 10 september 1976 trekken honderden Geffenaren, gestoken in oude klederdracht en vergezeld van “erdkarren” en een authentieke dorsmachine, naar Molen De Vlijt. Deze wordt officieel in bedrijf gesteld door burgemeester Van Oerle. Daarna gaan de straatlantaarns uit en loopt de menigte, verlicht door honderden lampionnen, terug naar het gemeentehuis. De feestmarkt van zaterdag, georganiseerd door de Middenstand, kampt helaas met regen, maar dankzij de aanwezige straatmuzikanten, cabaretiers, vendeliers, volksdansers, warme worst, poffertjes en glazen bier wordt het toch nog gezellig. Niettemin ’n dipje voor de middenstanders, maar die laten zich niet kisten: op zondag bouwen zij gewoon hun kraampjes weer op, rondom het Raadhuisplein. De Molenfeesten beleven er een zonovergoten finale. Een finale ook die vraagt om een vervolg. De burgemeester wil Geffen promoten als molendorp, waarbij hij vooral doelt op de broodnodige restauratie van de andere molen: de “Zeldenrust”. En Harrie van Lee ziet mogelijkheden voor een dorpsfeest dat hij meteen maar voorziet van een leuke naam: “Effe Noar Geffe”!

Dit verhaal verscheen eerder in Brabants Dagblad

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 11 juli 2012 om 12:49 uur

Molens draaien niet met de wind die voorbij is

vertelde op 24 april 2017 om 14:00 uur

Geffen ontsnapt aan ramp