
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)
Meer informatie over de chat-service? Klik hier
Harrie begon in Rooi als smidsknecht bij Albert Roxs. In 1905 schafte hij wat gereedschap aan en begon voor zichzelf met een smederij op Kofferen 43. Een smederij die later tot een van de grootste stalen meubelfabrieken behoorde.
Hij huwde Elisabeth van de Rijt en vroeg in 1906 een bouwvergunning aan om op een perceel aan de overkant een nieuwe smederij, woonhuis en herberg te beginnen.
In de eerst helft van de twintigste eeuw groeide het in de volksmond genoemde ‘Kamp Oda’ uit tot een voor Sint-Oedenrode groot economisch belang.
Toen de fabriek in 1955 zijn 50-jarige bestaan vierde werd door de gemeente naar een passend cadeau gezocht. Het was een wens van de toenmalige directie om weer eigenaar te mogen worden van de oude smederij en dat bracht de gemeente op het idee om de oude smidse als cadeau aan te bieden. Men verzocht Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant om goedkeuring en weldra kwam het bericht dat zij geen bezwaar zagen in de schenking. De woning zou worden teruggebracht in de oude toestand, dus geheel als smederij met bijbehorende woonruimte en direct achter het museum de oude put. De R.K. Smedenbond bood aan om alle oude gereedschappen voor het museum te verzamelen. De burgemeester nam tijdens de aanbieding het woord en sprak: ‘Het is het gemeentebestuur en de Raad een behoefte geweest om namens geheel Sint-Oedenrode U een blijvend teken van haar waardering te overhandigen, dat voor U van bijzondere waarde zal zijn en waarin door haar de gevoelens gesymboliseerd zijn die leven in onze gemeente.’
De notariële overdracht vond plaats op 21 februari 1955 door notaris Petrus, L. A. J. A. van Hoek. De woning werd overgedragen aan de heren Adrianus van de Kamp, Petrus van de Kamp en Lambertus van de Kamp, allen industrieel.
Het betrof een woonhuis met erf met huisnummer A 230, uitmakende een gedeelte van het perceel, kadastraal bekend onder sectie G 2482 groot ± 87 centiaren.
- BHIC, Gemeentebestuur Sint-Oedenrode, 1934-1969, toegang 7635
- Marilou Nillesen, Gered door een kast voor Philips (website BHIC)
- Wikipedia: Ahrend