i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Tilburg
Tags:

Hofstede De Blaak

vertelde op 14 februari 2008 om 16:12 uur

Precies een eeuw geleden liet de puissant rijke wolfabrikantenfamilie Pollet een landhuis bouwen op landgoed De Blaak in Tilburg. Dit rijksmonument staat aan het Dussenpad 1-3 in de gelijknamige wijk. Een deel is in gebruik als wijkcentrum, een ander deel als restaurant.

Foto: Regionaal Archief Tilburg Landhuis De Blaak was van oorsprong een buitenverblijf annex boerderij. Het is een heel apart gebouw voor Brabantse begrippen omdat uit de gepleisterde vakwerkgevels een sterke invloed van de Engelse Tudorstijl spreekt.

Op dezelfde plaats stond eerder een boerderij die ten behoeve van de nieuwbouw is gesloopt. De jachtkamer in landhuis De Blaak is een overblijfsel van deze vroegere boerderij.

Het opvallende gebouw is een ontwerp van de Tilburgse architect Jan van der Valk (1873-1961). In 1991 is hij postuum onderscheiden met de Brabantse architectuurprijs. De verbouwing tot wijkcentrum was een kostbare geschiedenis. Om dit te kunnen bekostigen is in 1984 een serie van zes tegels van Delfts Blauw uitgegeven met afbeeldingen van historische Tilburgse boerderijen.

© Brabants Dagblad; Eerder gepubliceerd in Een Ons Brabant op 14 juli 2007

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 22 februari 2009 om 15:53 uur

Villa Castellanie

vertelde op 7 mei 2009 om 09:43 uur

Huize Vredendaal, een huis met historie

vertelde op 22 februari 2009 om 16:20 uur

De Hoevens